MENU‎ > ‎Aktualno‎ > ‎

Objave-Aktualno

Prenova Spletnega časa

objavljeno: 1. sep. 2020, 23:48 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 1. sep. 2020, 23:51 ]

Obveščamo vas, da prenavljamo Spletni čas. Nova oblika je v nastajanju, le še nekaj korakov nas loči do prve objave.

Veselimo se tega dogodka in komaj čakamo, da ga damo na ogled tudi vam, dragi bralci.

Projekt prenove Spletnega časopisa je sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za kulturo.
Uredništvo 


Strast in manifestacija, avtorica: Urša Brate, avgust 2020

objavljeno: 25. avg. 2020, 08:26 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 25. avg. 2020, 18:57 ]


PA LEP DAN 

Strast in manifestacija 


Kot je »duhovni učitelj« Sadghuru enkrat rekel: »Če bi policisti imeli toliko energije kot jo imajo razbojniki, kriminala ne bi bilo. V perverzijah je občutek povečanega toka energije izrazit.« 


https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/aktualno/objave-aktualno/strastinmanifestacijaavtoricaursabrateavgust2020/cosmos%20flowers%20(2).jpg
Fotografija: Cosmos Flower 2, Urša Brate 


Ko sem se ustavila na teh besedah, ki so mi kar nekaj dni odmevale v miselnem polju, nisem uspela drugače, kot da se s tem strinjam – čeprav mi to nikakor ne diši. 

Rojeni smo v ta svet s potrebami, željami, vzgibi – kot je na primer prva potreba po hrani in v lovu za njo smo neustavljivi, tudi lačne nas žene primarni boj za preživetje. 

Potem se skozi sprehod po prostoru življenja navzamemo nekaj tega in nekaj onega. Okolje nas uči, nas oblikuje in tako oblikuje tudi naše želje, potrebe in »perverzije«. Tam tiči občutek povečane energije, tja se zliva strast in tam zraste ego. In nekako v tem omejenem svetu polnem represije, se uspejo še tako osnovne in čiste želje oblikovati v nekaj kar morda koristi nam – drugim pa vzame. Že dolgo živimo tako in te odmiki od harmonije so postali pravi KAOS (ja, z velikimi črkami). Z željami, ki so same sebi namen tako kreiramo svet, ki ni inkluziven ampak izrazito ekskluziven. 

Najtežje osebno spoznanje je bilo, da sem sama kreator svoje sedanjosti in prihodnosti (zaenkrat pustimo preteklost v preteklosti). Biti odgovorna do sebe, svojih misli in izbire, je absolutno najtežji korak, ki ga delam znova in znova. Sicer pa globoko verjamem v to, da je pravi uspeh v ponavljanju veščin. 

Vsak trenutek prinaša možnosti … možnost ene poti ali druge, križišče - priložnost odločitve. 

Pri meni se je oblikovanje začelo z izrazitim zavedanjem česa nočem, in odklon je risal vedno bolj jasno sliko tistega kar želim videti v svojem svetu. Vrline, občutki, doživetja, osebni odnosi, kompromisi in meje. Vse se začne tam, pri mejah. Osebne meje so izraz ljubezni. Ljubezni do sebe in okolice. Šele pri jasno postavljenih mejah se lahko začne prava ljubezen, ki je čista, neodvisna, svobodna. Meje so meni osebno sigurno največji izziv in se jih še vedno učim zdravo postavljati. Vsaka situacija jih ponovno definira in ustvarja prostor. Le iz tega prostora pa lahko delujem ljubeče in empatično, kot oseba, ki si želim biti. Tukaj se tudi vedno znova odvija proces kreacije. 

Zato zdaj vem, da je za uspešno manifestacijo potrebno očistiti svoje energijsko polje, postaviti se v svoje bistvo, svoj višji jaz in od tam sprejemati odločitve. Postavljati meje in kultivirati mir, občutek povezanosti s samim seboj, z obstojem, in čutiti varnost, ki jo lahko čutimo samo v tem centru. Iz tega centra pa lahko ustvarimo kar želimo, tu je neomejen vodnjak kreacije. Maternica obstoja.

Gibanje, tako popularno od razvoja socialnih medijev, “Be happy” - ni uravnovešeno stanje človeka. In zato je to gibanje ustvarilo primeren kontrast, kot je depresija in nesreča, jeza, frustracija, strah. Da pa se ljudje lahko uspešno razvijamo in oblikujemo, potrebujemo mavrico občutkov in zatiranje “negativnih” (ki so v resnici samo neodobravanje družbe do upora), je prineslo ekstremne oblike ene in druge strani kovanca. Evforija na eni strani, depresija na drugi. In lažno energijo s katero se hranijo ti ekstremi in naši strahovi. Strahovi pa nasprotujejo naši esenci, samouresničitvi in na koncu manifestaciji življenja, ki smo jo prišli uresničit. So šola na poti k samemu sebi. In kot pravijo “na drugi strani strahu nas čaka sreča, izpolnjenost”.

Kaj pa si sploh želim ustvariti v svetu? 

Na hitro nam želje silijo k materialnemu ali pa k zdravju ali pa k ljubezni ... Po navadi nam nekaj, ali pa kar vse od tega manjka, da bi bilo življenje “popolno”. Ampak ali je res to tisto kar si želimo? Če olupimo vse te zunanje pogojene ideje kot čebulo in uspemo poslušati notranji utrip, ali ni da v resnici želimo biti varni, srečni, mirni, ljubljeni? To so vse občutki, ki jih gojimo v sebi, vznikajo v nas samih in niso pogoj zunanjega sveta, to smo mi, v naši čistini. In tukaj je center manifestacije - samouresničitve. V nas samih. V občutkih, v ljubezni do sebe in vsega, v odpuščanju česar nam ne služi in sprejemanju drugačnosti, sočutju, strpnosti, v nasmehu, ki ga podariš, v miru, ki si ga nudiš in v ljubezni, ki jo nosiš. Nad tem imaš moč v vsakem trenutku, moč nad samim seboj. 

Telo in naš 3D obstoj pa nas zares brezkompromisno opominja na to, da vseeno živimo v omejenem svetu, kjer se simultano dogajajo tudi procesi, ki jih ne nadziramo mi (naš človeški um), ampak višja sila, nam uganka, ki svoje silnice usmerja po svoji podobi. Je ženskega spola, ker kreacija je ženska. Je neomejena maternica vsega obstoja, je kreativnost, rojstvo idej in nazadnje velika manifestacija. Začetna ovira tukaj je pomanjkanje. Ko je krč želje ustvarjen z mislijo ali pa dejstvom tistega kar nimamo. Za to, da se rodi želja po nečem, je lahko razlog tudi pomanjkanje (in največkrat je tako), ampak takoj za tem pa lahko nastopi hvaležnost za obilje, ki ga nosimo v sebi - naš notranji center, naš vodnjak. Zato je začetek najtežji in tudi najpomembnejši korak k uresničitvi. Bodimo vibracija uresničitve. Vse se začne znotraj … v miru, v povezanosti. 

Ko pišem ta učenja, ki jih seveda premlevam znova in znova, se sprašujem kako je mogoče, da nosim to znanje in še vedno padem pri izpitu življenja. Enkrat stopim na val in gre, in gre! In potem padem… trdno na tla. In, ko sem tam, »uživam« v blatu, odrgninah potolčenih kolenih in z buško na glavi, si ne znam pomagat, da ne bi prijela tudi za to vabo “perverzije”. Se še malo sprehodim po kontrastu in bi bila lagala, če bi trdila da mi je grozno, no, je grozno ampak ego uživa. To je neka ta sprijenost človeka, ki v svojih bolečinah v resnici uživa. Uživa biti žrtev. Pa čeprav trpi, z njim trpijo tudi vsa načela. To je ta mlakuža in cona udobja. Tukaj ni potrebe biti odgovoren za svoja dejanja, ker so za njih odgovorni vsi drugi, v mojem primeru ponavadi »krivično vesolje«. Je pot učenja, čiščenja česar nam ne služi, notranjih konfliktov in bolečin, pot k sebi, čisti esenci, ki ustvarja boljši svet. Za vse prednike in potomce in seveda zase in vse, ki smo na tej poti. 

Torej ključ do zares izpolnjenega občutka sreče, zadovoljstva, povezanosti in ljubezni, ni samo v manifestaciji sebi služnih reči, situacij, stanj, ampak v življenju kjer si kot človek obkrožen z vsem, ki podpira tvojo željo ideala. To pa pomeni nenehno ustvarjati vse to v svojem okolju. Ko življenje okoli nas odseva naše notranje stanje harmonije, se občutki, kot so sreča in ljubezen, reciklirajo skozi kanal kamor to usmerjamo, skozi druge ljudi. Zato manifestirajmo življenje za vse nas , se povežimo in okrepimo v energiji, ki podpira skupno vizijo. Bodimo zgled in luč in neomejen vodnjak obilja <3 

Ljubezen? O tem pa naslednjič :) 

Pa lep dan, Urša Opomnik sami sebi:  

»Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.« 

 (Ghandhi) 
Pa lep dan, avtorica: Urša Brate, julij 2020

objavljeno: 31. jul. 2020, 00:52 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 25. avg. 2020, 12:15 ]


PA LEP DAN

Uvod v serijo razmišljanj o svetu, vesolju in širše.


Ta rubrika je namenjena odpiranju različnim vprašanjem, ki jih življenje postavlja, in pa da bi bila varen prostor za raziskovanje različnih pogledov. Včasih bolj abstraktnih, včasih ne. Želim razmišljati tudi o tistem, ki je še v areni neraziskanega ali tabu, o temah, ki jih težko odpiramo in se jih bojimo.Kdo sem jaz, zakaj sem tukaj?

Kdo smo mi in kaj nas povezuje, rešuje, polni, ohranja?

Kaj je pravzaprav obstoj sam?


https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/aktualno/objave-aktualno/palepdanavtoricaursabratejulij2020/cosmos%20flowers%20(1).jpg
Fotografija: Cosmos Flower 1, Urša Brate O MENI


Sem neutrudna iskalka resnice v mikro in makro kozmosu. Sem duša, ki išče razpoko, luč, ljubezen.S ponižnostjo raste moč in potreba po novem rojstvu.

Če bi rekla, da vem kje začeti in kje končati, bi lagala. Fokus nikoli ni bil moj prijatelj in tudi ne gospodar.

Razčlenjen um v meni veliko preveč premišljuje. Kje so meje? Ne vem. Kje začneš ti in kje jaz? To je vse abstraktno. To imam rada. To ne omejuje, to je moj učitelj. ENO. Rada poslušam. Rada imam drugačnost, me navdihuje. Narava je moje zatočišče, svetišče in prijateljica. Veliko preveč sem občutljiva, z ognjem ki požge vse kar je neresnično, zlagano. Uživam v višinah in ne bojim se globin. Zanimaš me ti. Ljubim sočutne ljudi. Živim za lepši jutri in sprejemam pot, ki vodi do tja. Se upiram sedanjosti, pa bi si želela prepustiti se. To je moja pot.

Pišem, rišem, hranim trenutke. In pozabim. Morda sem optimist z nogami trdno na tleh, z mislimi v galaksijah. Večino življenja definirana umetnica. To mi ne

dogaja. Na splošno so mi definicije prestroge, jih ne uporabljam. Ampak rada ustvarjam. Upam, da bom so ustvarila boljši svet, lepši, bolj harmoničen, z ljubeznijo, najprej do sebe potem do drugih. Ravnovesje na mirni gladini.


Naj se rojstvo začne …


To je moj uvod.

  


Vsak konec je tudi začetek


Ta razmišljanja vsekakor niso nova, so del mojega, našega obstoja že odkar pomnim. Včasih so naporna, večinoma pa zelo uživam, da se potopim v svet nad našo 3D matrico in tam najdem odgovore, ki so morda v nasprotju z logiko vendar delujejo. In medtem, ko je gumb pritisnjen na pavzo te navidez večne tekme življenja, ko kar naenkrat dostop do osnovnih dobrin ni tako samoumeven, se nam razkriva apokalipsa. Vsem tistim seveda, ki smo se pripravljeni odmakniti od vsesplošne panike toliko, da smo pripravljeni slišati globljo resnico, ki vznika iz ruševin. Saj apokalipsa ne pomeni konca, izvirno je začetek novega. Začetek pisanja te rubrike pa se je zelo prikladno zložil s sedanjo situacijo, ki je iz moje perspektive začetek rojstva novega sveta, novih energij, nove boljše prihodnosti, ki bo iz pepela vzniknila kot Feniks. Pa, da ne bi zvenela preveč preroško, moja duša je hrepenela po spremembi in vizije so kar same sestavljale kot kolaž prihodnosti . Odgovori pa se razkrivajo ta trenutek. 

Ni lepo. Je pa očiščujoče. 

Rojstvo je krčevito, s krči se rodi nov čudež. Rojstvo je metamorfoza in tako bo rojen tudi naš svet, v joku in bolečini, v porodnih krčih naše matere zemlje, ko bo iz starega čudežno rodila nov svet. Jaz sem že zdavnaj nekje prej, sklenila, da bom babica pri tem epskem dogodku in to je tudi moj namen. To je moja misija. Največji junaki in idoli niso tisti, ki jim je bil svet naklonjen, ampak tisti, ki so se kljub uporu, preprekam, bolečinam, notranjim in zunanjim konfliktom uspeli prebiti do miru in sreče. Ki jih svet ni spridil, zagrenil; ampak so se odprli v vsej svoji veličini, sprejeli udarce, se ponižali in vzleteli . Vzleteli so na krilih, ki so jih vedno imeli, vendar so se šele skozi pustolovščino življenja spomnili, da znajo leteti. To so angeli našega sveta, tisti, ki bodo vladali. Vladali s srcem, ne samo z umom. Tisti, ki bodo učili in vodili. Tisti, ki pomnijo kje smo bili in vedo kam smo namenjeni. Tisti, ki so padli in nato poleteli, da prinesejo višjo resnico, ki jih ni strah stari in nasprotujočih energij, ker vedo da so močnejši. Močnejši kot katerakoli sila. Ti prinašajo luč. Luč je vse kar je. Ostalo je samo pomanjkanje svetlobe. Tema ne obstaja. Tema v prisotnosti luči nima nikakršne moči. 

Resničnost smrti.

Torej, trenutno svetovno stanje nas brez usmiljenja sili v soočenje s smrtjo. Smrtjo starega sistema, lažne varnosti, neresnice, kapitalskega ega, obstoječega sveta in navsezadnje s smrtjo ljudi, naših bližnjih in nas samih. Tema, ki se ji na daleč izogibamo, ki nam ne diši, nam zdaj posiljuje čute in nas sooča z neizbežnim - našo lastno umrljivostjo. Tukaj se lahko s sprejetjem neizogibnega, ki je v svojem bistvu le strah pred neznanim, podamo v temo s pogumom in lakoto po boljšem svetu na dogodivščino ustvarjanja novega sveta. Ko korona virus širi lažne informacije in navodila, ko nimamo ničemer za verjet, ko se težko zanašamo na naših pet čutov, sta duhovnost in kreativnost pravi odgovor in naslov za nastala vprašanja. 

Prvič se v takšni razsežnosti zbujamo, povezujemo in prvič vidimo svet kot eno. Nevidna nevarnost nas zbližuje, povezuje in krepi čute, ki smo jih zanemarili. Nič ni zagotovljeno. Ko zares sprejmemo resnico smrti. Da je življenje dar, vsak vdih privilegij – vsak trenutek postane neizmerno dragocen. In priložnost, da v razkroju postanemo luč. Osvetlimo temne kotičke tega sveta. Ni lepo. Je pa potrebno. Edino luč ima to moč in tako imamo kot družba neponovljivo priložnost, da posvetimo v močvirje, iz njega očistimo nesnago, da spustimo jez, da moč očiščenja steče in tok odnese energije starega sveta, naj nova zavest poplavi mati Gaio, in vse kar je na njej. Da zaživimo tako, kot nam je bilo vedno namenjeno. Da ugledamo resnico in se v njej zasidramo, da nas nobena sila več ne zmore premakniti. To je upor, to je pravi upor. Upor neresničnemu in pozdrav edini resnici, ki je. In ta je, da imamo vsa bitja pravico bivati na tej zemlji v harmoniji, blagostanju, toku neomejenih možnosti manifestacije in Ljubezni. Bodi luč, bodimo skupaj, tako smo močnejši <3

O manifestaciji pa naslednjič.

Hvala za pozornost in hvala ker si.

Urša


Iztok Geister - prejemnik Zlatnika poezije 2020

objavljeno: 8. jul. 2020, 20:09 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 19. jul. 2020, 00:02 ]Čestitke! V imenu celotnega uredništva in sodelavcev Spletnega časa čestitamo Iztoku Geisterju, letošnjemu dobitniku Zlatnika poezije za življenjski opus 2020. Nagrado je prejel za "strasten, najžlahtnejši pesniški zagovor narave". 


V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil med ustanovitelji konceptualistične umetniške skupine OHO. Leta 2001 je prejel nagrado Marjana Rožanca za najboljšo esejistično zbirko in žirija, leta 2004 pa je dobil tudi nagrado Prešernovega sklada za roman Pospala poželenja zaradi “izjemne jezikovne čistosti in nenavadnega slovarskega bogastva, ki vrača pozabljene slovenske besede v estetiko moderne literature”.  

Ponosni smo, da je del naše zgodbe, ko s svojimi nasveti in prispevki bogati spletni časopis. 

V Spletnem času smo pred kratkim objavili njegovo kratko zgodbo in tedensko objavljali njegova besedila in fotografije, ki jih lahko najdete v rubriki Selivke se vračajo


Foto: Nika Korsič, julij 2020
***

Snedene obleke 

 Iztok Geister


Če me že sprašujete, kakšno glasbo najraje poslušam, potem moram seveda priznati, da za sodobne slavne osebe iz sveta zabavne glasbe slišim največkrat prvič ob njihovem, pogosto preranem življenjskem slovesu.
(...) 


Selivke se vračajo 

Iztok Geister 


Majska ptica selivka 
Foto: Čebelar, Iztok Geister 
https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/favnistika/
favnistika@siol.net

Kreativno pisanje za vsakogar!

objavljeno: 10. maj 2020, 00:13 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 10. maj 2020, 00:32 ]


Radi pišete, ali bi si želeli pisati? Želite dodatno spodbuditi svojo ustvarjalnost? Se želite naučiti skrivnosti dobrega pisanja? Delavnice  potekajo pod okriljem Kulturnega društva VNL in so namenjene mladostnikom ter odraslim, začetnikom in tistim, ki želijo nekaj več in izboljšati svoje pisanje. 

Delavnice potekajo: 

 •  na daljavo, preko interneta in
 • na Spletni strani KD VNL. 

Za vse informacije smo na voljo v času uradnih ur, po elektronski pošti ali preko spletnega obrazca.

Uradne ure: vsak delovnik od 10 - 12 ure

gsm: 040 507 422

e-pošta: info@pisarnavnl.si ali info@inovelmedia.si

kontakt: spletni obrazec
Brezplačen 7-dnevni paket - Pisanje po 365 temah Paket vsebuje 8 video posnetkov: Prvi je namenjen predstavitvi 365 tem", 
ostalih 7 pa so vadnice, opremljene z uvodno besedo, navodili in predpisano temo. Brezplačen paket bo na voljo Septembra/2020.

"Ustvarimo pisateljske zaznamke"


Naročite se na brezplačen 7-dnevni paket,:Delavnice kreativnega pisanjaNa delavnicah bomo spoznavali različne zvrsti literature in preko pogovorov, vaj, branja ... postali mojstri pisanja. Program delavnic je razdeljen na trimesečne sklope. Paket je sestavljen iz video posnetkov predavanj in veliko zanimivih vaj. S prvim sklopom začenjamo Septembra/2020, vsebine pa bomo nameščali 1 krat tedensko.


Prvi sklop: Pisanje kratke zgodbe
Drugi sklop: Pisanje pravljic za otroke in odrasle
Tretji sklop: Pisanje blogov, reportaž, foto zgodb, člankov
Četrti sklop: Pisanje novele, romana


Cena: 120 evrov/posamezni sklop

Naročite se na Delavnice kreativnega pisanja, poslali vam bomo ponudbo, ki je neobvezujoča

Individualni tečaj kreativnega pisanjaTečaj se izvaja preko interneta. Skupaj s tečajnikom naredimo osebni načrt z vsebino in terminskim planom (glede na tečajnikove želje in pričakovanja). Mentorica vsako besedilo, ki ga pošlje pisec sistematično komentira in predlaga ustrezne vaje, ki so prilagojene posamezniku. Tečaj traja 1 mesec (tedenski termini), udeleženec pa ga lahko poljubno krat podaljšuje.

Cena: 60 evrov/mesec

Naročite se na individualni tečaj kreativnega pisanja, poslali vam bomo ponudbo, ki je neobvezujoča


365 tem za kreativno pisanje


Tisti, ki bi si želeli sprejeti izziv, ki traja 365 dni v letu, je naročilo na ta paket prava odločitev. S 365 temami ustvarjamo "pisateljski dnevnik" z dragocenim besedilom. Izziv zahteva le 10-20 minutno pisanje, najbolje na roko, lahko pa tudi na računalnik, tablico ali pametni telefon. 365 tem začenjamo objavljati s septembrom 2020. 


Cena: 40 evrov

<NAROČILO>http://www.pisarnavnl.si/narocilnica-za-kreativno-pisanje    http://www.pisarnavnl.si/narocilnica-za-kreativno-pisanje

Pimp my Walls

objavljeno: 1. maj 2020, 00:57 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 1. maj 2020, 01:10 ]


Projekt Pimp my Walls 
aktivira armado ustvarjalcev v boju proti karanteni 
in dolgočasni steni 


Začela se je prva umetniška dražba za lepšo karanteno v sklopu novega prostovoljskega projekta. 

Kranj – 27 April, 2020 – Na dan boja proti okupatorju se je začela prva dražba v sklopu koronapitalističnega prostovoljskega projekta Pimp my Walls. Organizatorji akcije nameravajo vsak teden karantene prek Facebooka izvesti dražbo do 100 izdelkov slovenskih ustvarjalcev.

Projekt poteka na podlagi tedenskih dražb, na katere se lahko s svojimi izdelki prijavi vsak ustvarjalec. Edini pogoj za sodelovanje je, da lahko na dražbi ponudiš le izdelke, ki si jih ustvaril sam.

Iniciativa, ki se je rodila preko zapisa na Facebooku in hitro začela dobivati podporo s strani tako ustvarjalcev kot ljubiteljev umetnosti, je namenjena popestritvi spletnega življenja med karanteno, dviganju zavedanja o pomenu umetnosti ter lepšanju sten, med katere smo ujeti.


“Ideja je, da začnemo gibanje, ko naberemo neko kritično maso ustvarjalcev in kupcev, pa bodo ljudje hodili sami do nas, ker bodo vedeli da so izdelki kvalitetni ter gibanje vredno podpore,” pravi Jure Grahek, avtor ideje ter vodja projekta. “Lahko bi rekli, da se proti tegobam virusa borimo z viralnostjo.”


Relevantne povezave


Daljša izjava za medije

Opis projekta (informacije o poteku, navodila za sodelovanje)

Navodila za ustvarjalce (kako prijaviti izdelke)Prejeli smo ...

objavljeno: 16. apr. 2020, 02:09 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 16. apr. 2020, 18:00 ]V uredništvo smo prejeli pismo, ki je posledica vladnega odloka za dezinfekcijo skupnih prostorov. Tega smo se bali in zdaj imamo, kar imamo. Vladni odlok je ZAKON! Človeška domišljija, prefriganost, zvitost, samooklicanost in pokvarjenost (kje bi se dalo še kaj iztržiti od takih, ki se komaj preživljajo iz meseca v mesec, ali pa tudi to ne!) ne pozna meja!

P.S. Oprostite, Spletni čas ne more več slediti pozitivni naravnanosti. Dejanja, ki smo jim priča, presegajo meje potrpežljivosti ljudi. Smo zares v brutalnem položaju. 

Nečemu pa zvesto sledimo. Objavljamo mnenja ljudi, ki se nahajajo v stiski in tistih, ki imajo še kaj moči za ustvarjanje. Brez cenzuriranja! Vsaj za zdaj nam to uspeva!

Spletni čas, 
LKD IZOLA MARI O NET.TE
Oktobrske rev. 1
6310 IZOLA
Zastopnica Križ Aljoša
Veliki trg 19
6310 IZOLA

HABIT d.o.o
PE Koper
Ulica 15. maja 19
6000 KOPER


Zadeva: DEZINFEKCIJA SKUPNIH PROSTOROV IN ČIŠČENJE PROSTOROV V ČASU OSAMITVE


V dopisu, ki sem ga od vas prejela 15.4. 2020 skupaj z računom stroškov za mesec april, sem prebrala, da ste nas, po sprejemu vladnega odloka o obveznem razkuževanju , obvestili v 12. urah in nam predlagali, da se odločimo za servis ali lastno razkuževanje skupnih prostorov zgradbe na Gregorčičevi 21. Naše društvo in jaz osebno nismo prejeli nikakršnega obvestila in nihče od vas nas ni kontaktiral, razen za odklop kurjave v prostorih (mail 18.3. od g. Petra Kolbeja), za kar smo se strinjali. Prejeli nismo nobenega dopisa, obvestila, maila ali česa podobnega in tako se nismo mogli odločiti za dezinfekcijo z lastnimi sredstvi in se odločiti, da jo izvajamo sami.

Od 15.4. ko ste nam dostavili obvestilo, da boste te storitve obračunali v maju 2020 in da ste sredstva za nabavo dezinfekcijskih pripomočkov nabavili sami, vam sporočamo, da mi ne bomo poravnali vaše samovoljne odločitve, in da dezinfekcijo prostorov mislimo opravljati sami s svojimi sredstvi, od tega datuma dalje.

Sicer pa nam je po vladnem ukrepu 13.3.2020 bilo odrejeno, da se umaknemo v osamitev svojih družin in zapovedano nam je, da prekinemo z našim delovanjem in smo prostor prenehali uporabljati.

V prilogi vam pošiljam fotokopijo računov za marec in april, kjer je razvidno, da pošta prihaja na moj domači naslov. Na ta naslov ni bilo dostavljeno nikakršno obvestilo o dezinfekciji z vaše strani, osebno sem ves čas osamitve doma in redno prejemam in pregledujem vso pošto.

Na marčevskem in aprilskem računu je tudi zaračunano čiščenje prostorov, kar smatram za nepotrebno v času osamitve in neuporabe skupnih prostorov. V tem času so vsi čistilni servisi prekinili pogodbe za čiščenje in zaposlene napotili na zavod ali jim nadomestili dohodek z pomočjo vlade. Marčevski račun do 15. 3. je bilo delo opravljeno normalno, po 13.3. bi še vedno bili pripravljeni poravnati račun, v kolikor bi opazili, da je bilo čiščenje opravljeno. Od pričetka uporabe našega prostora okna na skupnih hodnikih niso bila očiščena ( niti nekaj let pred tem) in v teh dveh tednih marca, ko ni bilo dela s hodniki in sanitarijami, bi čistilka, v kolikor je delala, lahko to opravila. Za april in maj vam čiščenja skupnih prostorov ne nameravamo poravnati, saj se prostori ne uporabljajo in čiščenje ni potrebno, in če niste (kot bi to dober gospodar naredil), kar je pravzaprav vaše delo, odpovedali čiščenja, je to vaše nekorektno opravljeno delo in tudi vaš strošek.

Za konec še nekaj besed. Kot ste seznanjeni, se v prostorih Gregorčičeve nahajajo večinoma društva in umetniki, ki so bo vladnih ukrepih bili prisiljeni prekiniti s svojim delom in so tako ostali brez prihodkov, pomoč vlade je samozaposlenim odrejena pogojno in v večini primerov zaradi tega nedostopna, so nam pa tudi javni zavodi za kulturo in Občina Izola prekinili izplačila pogodbenih sredstev, tako da smo ostali brez kakršnih koli prihodkov. Kot naš predstavnik za urejanje skupnih prostorov in delovanje zgradbe, bi lahko bolj dosledno, in kot dober gospodar, z dobrim delom in poštenim odnosom do vaših strank poskrbeli za zmanjševanje ali ne ustvarjanja nepotrebnih stroškov.

Lep pozdrav

Aljoša Križ

Izola, 16.4.2020

Nekaj COVID-19 kronologije, napisal: Bartolo Lampret

objavljeno: 9. apr. 2020, 02:10 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 9. apr. 2020, 02:38 ]


Nekaj COVID-19 kronologije: 


31. januar – prva primera okužbe z virusom v Italiji. Gre za dva kitajska turista v Rimu. Isti dan italijanska vlada ukinile vse lete na Kitajsko, kar je prvi tak ukrep v Evropi. Kitajca sta bila iz bolnice odpuščena 22. oz. 26. februarja. 

6. februar – tretji primer okuženega v Italiji (Italijan, ki se je vrnil iz Wuhana), 22. februarja ga izpustijo iz bolnišnice kot ozdravljenega. 

14. februar – četrti primer v Lombardiji (Castiglione d'Adda), ki ga napačno diagnosticirajo kot prehlad. 

16. februar – zaradi težave z dihanjem četrtega pacienta sprejmejo v bolnico (Codogno) in tudi tam ne posumijo na nov virus. Ker ni obravnavan kot okužen z virusom, pri njegovi obravnavi ne uporabljajo zaščitne opreme. Virus se prenese na osebje bolnice, paciente in obiskovalce. Ta 38-letni moški z aktivnim socialnim življenjem je bil tedne asimptomatski nosilec virusa. Najbrž gre za t.i. nultega pacienta. Njegova žena tri dni kasneje pove, da je bil 21. januarja v stiku s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske, ki pa je bil na testu negativen. Kasneje so tako pacient, žena in prijatelj na testu pozitivni. 

19. februar – odvije se nogometna tekma na stadionu San Siro.

20. februar – trije novi primeri »prehlada«. Kaže, da se je od teh treh virus razširil v Nemčijo.

21. februar – v Italiji imajo 17 novih primerov okužbe, vključno z zdravnikom, ki je prvi pregledal četrtega okuženega (nultega). 21. februar je tudi datum, ki šteje kot prvi potrjen primer lokalno prenesene okužbe v Italiji, za katero se je vedelo, da gre za okužbo z virusom.

22. februar – 79 okuženih v Italiji.

23. februar – 152 okuženih v Italiji.

25. februar – Avstrija ima prva dva okužena, Hrvaška enega.

5. marec – Slovenija ima prvega okuženega, Italija 3.850.


To je bil začetek pandemije v Evropi.

Zdaj pa še malce domače kronologije:

13. februar – privatna firma s sedežem v Švici, ki jo vodi Kitajec z britanskim državljanstvom, donira Kitajski maske iz svoje slovenske podružnice. Slovenija plača četrtino prevoza.

15. do 23. februar – zimske počitnice (Gorenjska, Goriško Notranjsko - Kraška, Obalno – Kraška, Osrednjeslovenska, Zasavska in del Jugovzhodne regije).

22. februar do 1. marec – zimske počitnice za preostale.

24. februar – MZZ izda obvestilo o korona virusu v Italiji, v katerem potnikom v Italijo svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov na ciljni destinaciji.

27. februar – sklep vlade, ki ministru za gospodarstvo naroča nabavo zaščitne opreme (in je ta ne nabavi).

28. februar – poslanec objavi fotografijo s smučanja.

Bodimo pozorni na datume! Prvi trije evidentirani primeri (31. januar in 6. februar) so bili ljudje, ki so prišli iz Kitajske in hitro ugotovljeni ter izolirani. Od njih se virus ni širil dalje. Šele četrti pacient je bil tisti nulti. In šele 21. februarja je prišlo do zavedanja o epidemiji, ki je kasneje prerasla v pandemijo.

Maske, ki jih privatna firma z majhno pomočjo vlade donirala Kitajski, sega v čas, ko nulti zdravnik v Italiji še niti osebnega zdravnika ni obiskal. Pa so bili kasneje nekateri spletni in družabni mediji polni zgražanja. Le redki pa so pomislili, da se je tista poteza zelo obrestovala. Skromna donacija je bila pljunek v morje veliki Kitajski, zato pa pomembna gesta pomoči in solidarnosti. Kitajska nam je tisto malenkost že zdavnaj preplačala. Če bi bili sebični, nisem prepričan, da bi ravnala enako.

Med 14. in 21. februarjem se je virus veselo širil po severu Italije, ne da bi kdorkoli karkoli vedel o tem. Nihče v Evropi ni niti sumil, da smo pred epidemijo. Nihče! Tudi pri nas ne. Ne stara vlada, ne bodoča koalicija. Polovica Slovenije je zaključevala zimske počitnice. Tistim, ki so v Italiji veselo smučali, se niti sanjalo ni, da smučajo med coroncami. In so jih nevede pač zanesli tudi v naše kraje.

Največja tekma v zgodovini Atalante, ki jo je obiskalo tudi 2.500 španskih navijačev, se je odvila 2 dni, preden so v Italiji ugotovili, da imajo veliko pizdarijo. Strokovnjaki pa so potrebovali celo več kot mesec dni, da so Game Zero povezali kot enega večjih razlogov za to, da je Bergam postal en od epicentrov pandemije. Nekateri so jo poimenovali biološka bomba.

Neupravičeno smo pljuvali po donatorjih mask. Neupravičeno smo obsojali tiste, ki so smučali v Italiji. Neupravičeno obsojamo predsednika evropske nogometne zveze. Kdo bo danes na vrsti za neupravičene napade?


Bartolo LampretKako bo preživela kultura?

objavljeno: 8. apr. 2020, 03:39 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 9. apr. 2020, 02:41 ]


Kako bodo preživela društva? 
Letos smo se v Kulturnem društvu VNL še posebej potrudili v iskanju sredstev, ki bi nam delno pokrivalo stroške v zvezi z našim delovanjem. 

Načine, kako pospešiti pridobitev sredstev, smo začeli načrtovati že v letu 2019, Ocenjujemo, da smo aktivni člani samo v prejšnjem letu izvedli več kot 1500 ur prostovoljskega dela. Materialne in druge stroške krijemo iz sredstev članarine, sredstev, ki smo jih pridobili z organiziranjem delavnic in iz lastnih sredstev članov društva. V lanskem letu nas je delno podprl Center za kulturo, šport in prireditve (290,85 Eur) - za delovanje društva, in Javni sklad Republike Slovenije (520 Eur) za 2 projekta: Likovni Eko in Ezopove basni. Malo denarja, pa vendar smo bili veseli tudi tega. 

Seveda, entuziazem članov za prostovoljsko delo niha, zalaganje lastnih sredstev tudi ne more trajati v nedogled ... Po drugi strani se nam zdi škoda, da bi dejavnost društva zamrla, in s tem vsa dobra dela, ki smo jih v preteklih letih, po našem mnenju in mnenju bralcev, nastavili. V času delovanja smo pridobili veliko bralcev, ki bi jih na primer z ugasnitvijo Spletnega časa razočarali. Razočarali bi tudi sebe. 

Zato smo se letos še posebej posvetili iskanju sponzorskih sredstev in sredstev, ki jih podeljujejo preko razpisov.  

Letos smo se prijavili na kar 9 razpisov, ja 9! Si predstavljate koliko dela in znanja je bilo vloženega v izpolnjevanje obrazcev? Vsak razpis ima svoje pogoje, vsak razpis, svoje obrazce. Veliko dela je bilo vloženega v snovanje projektov (od ideje,  do konkretizacije - postavljanja vsebine, do načrtovanja same izvedbe), veliko dela v iskanju primernih strokovnih sodelavcev, veliko gradiva smo že sproti in vnaprej pripravili. Ves čas smo člani aktivni, tudi sedaj, v času karantene. Ne nazadnje smo za pripravo razpisov porabili tudi nekaj sredstev za poštnino, tonerje, papir, e-nosilce in podobno). Za tako majhno društvo kot je naše, je vsak cent pomemben! 


Negativni odgovori na prijavljene razpise počasi kapljajo

Društvo dobiva negativne odgovore, ne, ker je projekt s slabo vsebino, ne, ker bi slabo izpolnili pogoje, ne, ker ne zadoščamo merilom, ampak zaradi izrednih okoliščin, ker bo zaradi ukrepov vlade veliko dogodkov odpadlo. Nekateri so razpise razveljavili, nekateri pa so jih preložili za nedoločen čas oz. dokler se življenje ne normalizira.

Lahko razumemo njihove odločitve, da je sedaj družba bolj potrebna humanitarnih pomoči, ne razumemo pa odzive države. Vlada bi morala bolje poskrbeti za kulturo, ne samo tistih največjih, najboljših predstavnikov umetnosti, tudi manjših, ljubiteljskih, saj menimo, da je tudi naš prispevek pomemben za splošno zdravje ljudi. 


Umetnost in kultura hrani ljudi tudi v času karantene.

V času karantene dobivamo različna mnenja o izrednem položaju, ki smo mu priča, nekateri nam pošiljajo fotografije, svoja umetniška dela, nekateri želijo samo poklepetati z nami, pišejo nam o svojih stiskah, o svoji ustvarjalnosti, o načinu, kako bi si olajšali čas, ki ga doživljajo v času izolacije iz aktivnega socialnega življenja. 


Kulturno društvo VNL nadaljuje svoje delo preko spleta

Pišemo članke, urejamo Spletni čas, objavljamo prispevke, mnenja, virtualne galerije umetnikov, objavljamo kratke zgodbe in mnogo drugih vsebin, komuniciramo  s posamezniki, smo povezani z drugimi društvi in z njimi sodelujemo. In pravimo: Gremo dalje!


Radi bi uresničili naše cilje

 • pozitivna in motivacijska naravnanost,
 • promocija mladih umetnikov in še neuveljavljenih umetnikov različnih zvrsti umetnosti,
 • združevanje in skupno ustvarjanje različnih zvrsti umetnosti,
 • poglobljeni članki o sodobnih družbenih vprašanjih,
 • omogočanje različnost stališč,
 • blogerska, vlogerska oz. dnevniška naravnanost z uporabo sodobne tehnologije,
 • spodbujanje vizualnih umetnosti,
 • spodbujanje bralne in pisne kulture,
 • ozaveščanje o pomembnosti ekologije,
 • bogatenje kulturnega življenja v lokalnem in v širšem okolju,
 • prepoznavnost,
 • sodelovanje z društvi, javnimi zavodi in podjetji,
 • medgeneracijske dejavnosti,
 • spodbujanje medkulturnosti.


Radi bi nadaljevali svoje delo!

Apeliramo na vlado, naj ne pozabi na društva pri svojih ukrepih Megakorona zakona. Mi v času epidemije delamo.

Vanja Tajnšek, med avtorji knjig za otroke in mladino

objavljeno: 3. apr. 2020, 00:04 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. apr. 2020, 00:12 ]

Včeraj je bil mednarodni dan knjig za otroke in mladino.

Zelo ponosna sem, da sem med avtorji.

Moje pesmi in uganke so objavljene v CICIDOJU, CICIBANU, reviji Mentor in Vsesledje, berete jih lahko na portalu Pesem.si in Spletni čas, poslušate in gledate na Timmy kids TV - izšle pa so tudi v knjigi Zaspančki - zakaj se ti ni treba bati teme in zbirki LiliLulí. Obe sta praktično razprodani.

Še neobjavljene pesmi pa se gnetejo v otroški zbirki Trije kosi torte in nekaj za vmes in - za tiste malo večje - pridno polnijo zbirko Kokošnjak. Čakajo na boljše čase, ko bodo lahko ugledale luč sveta in razveselile otroke in mladež.

Hvala za vašo podporo, vse tiste čudovite besede vzpodbud in pohval, hvala otrokom za pisemca in risbice, hvala učiteljicam in vzgojiteljicam, da so otrokom približale moja dela, hvala kolegu - skladatelju, ki je nekaj pesmi uglasbil in hvala vodjem pevskih zborov, ki so pesmi sprejele v izbor. Hvala novinarkam, ki se jim je zdelo vredno mene in moja dela predstaviti v časopisih ...

Zdravo. Sem Vanja Tajnšek. 

Že od malega drugačna, tipična vodnarka. Plezala sem po drevesih, lovila žabe, trenirala borilne veščine, plesti prenehala, ker enostavno nisem več našla vzorca, ki ga ne bi obvladala …1-10 of 65