MENU‎ > ‎Aktualno‎ > ‎

Objave-Aktualno

Napovedujemo: Virtualna razstava - Nikolaj Vogel: Čas v prostoru

objavljeno: 5. dec. 2017 01:53 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 5. dec. 2017 02:31 ]

Virtualna razstava 

Nikolaj Vogel: Čas v prostoru

Nikolaj Vogel je diplomiral iz slikarstva na ALU v Ljubljani pod mentorstvom prof. Metke Krašovec in prof. Bojana Gorenca. Po diplomi je nadaljeval magistrski študij slikarstva pod mentorstvom prof. Bojana Gorenca in prof. Jožefa Muhoviča, leta 2003 je z zagovorom magistrskega dela zaključil. Imel je že 12 samostojnih razstav.

Kot pravi sam, je večni iskalec navdiha v naravi in njenega mehanizma ter spreminjanja.

Kakorkoli pristopi k sliki, ga vedno vznemirja ČAS v PROSTORU.

Vidi se kot del naravnega procesa, ki je v fazi duhovne zavesti, ki poteka z osnovnega nivoja na višje nivoje prebujanja zavesti in spoznanj.


Kmalu več v Virtualni galeriji in Portretu.


Nikolaj Vogel
Časovni zapis v pokrajini IV.
2016
60x75 cm
olje na platnu


Preobleke, zapis ob razstavi Matije Štravsa, napisal: Iztok Geister

objavljeno: 21. nov. 2017 00:28 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 27. nov. 2017 00:12 ]

PREOBLEKE 
Zapis ob razstavi Matije Štravsa https://sites.google.com/a/inovelmedia.si/i-novel-media/home/aktualno/objave-aktualno/_draft_post/11113160_897166880324620_8452466151920026593_n.jpgSlika: Matija Štravs 
V Mestni knjižnici Izola Matija Štravs razstavlja 28 slik v tehniki voščene barvice in 12 kolažev. Slike knjižnega formata presenečajo z variabilnostjo figurativne motivike, prevladujejo motivi ženskih teles tako v togo sakralnih kot gibko razpoloženjskih položajih, nekako med nebesi in peklom mitske tematike. Barvno prevladujeta komplementarni razmerji med rdečo in zeleno ter modro in rumeno, vendar daleč od kakršnekoli kričečnosti. Zaradi pridušene barvne skale so slike povzdignjene malodane do svetniške privlačnosti, tako prvinske so v svoji vabljivosti, ki pa niti na trenutke ni opolzka, kvečjemu tragična v ponujajoči se razuzdanosti. Po koloritu in hoteni naivnosti spominjajo na Chagalla, po figurativni drznosti na Schieleja, vendar sta takšni primerjavi odveč, saj slikarski opus Matije Štravsa utriplje z lastnimi žilami polnokrvne ustvarjalnosti. Za razliko od povsem konvencionalnih, tudi razstavljenih kolažev, gre pri slikah za uspešno nadgradnjo časopisne osnove, kjer se prebarvane figure povzdignejo v likovno govorico: telo je pobarvano, obraz pa ostaja črno bel. V pobarvankah avtor z ustvarjalno infantilnostjo presega predsodke odraslosti in tako prepričljivo odstira nemalokrat po nepotrebnem zastrti svet zrelosti. Preobleke, ki ne zastirajo pogleda, temveč ga poglabljajo. Amaterska razstava na akademskem nivoju, vredna ogleda. 

Iztok Geister 

Slika: Matija ŠtravsPreberite še:

JSKD koledar kulturnih prireditev - November 2017


Te dni je drugače (Lidija Polak)Izšel je nov roman, Tat not, avtor Blaž Gracar

objavljeno: 3. okt. 2017 00:47 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 3. okt. 2017 00:50 ]

https://blazh.bandcamp.com/merch/tat-not
Fotografija: arhiv avtorja


Izšel je nov roman, Blažev prvi roman, kot pravi sam, roman o glasbi, glasbi, glasbi, slavi, vojni, magiji, beguncih, Facebooku, drogah, Izoli, tudi nekaj malega o ljubezni in o Mozartu.

Roman ima 160 strani, izšel je v omejeni količini 100 izvodov, naknadno ga bo mogoče dobiti samo v pdf obliki. Cena je 10 EUR ali več, možno ga je naročiti tu. Založba: Vseočesje
Vabimo vas na predstavitev romana, ki bo 10. oktobra v Pritličju, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenja.

Več o dogodku, kjer bo Blaž predstavil svoj roman, lahko preberete tukaj.Ekskluzivno objavljamo odlomek iz romana:


        Kitarist odigra zadnji harmonično neoporečen akord in Monkibros izginejo v backstageu. »Vso srečo, momci,« nam pomežikne organizator turneje. Na ramena mi nenadoma pade slon. Trema je tako ostra, da si ne upam narediti niti koraka.
        Ampak tako deluje oder. Najprej se mu približaš, potem stopiš nanj, potem si že na njem. Vse oči v dvorani zdaj vedo, kam gledati. Bobnar samozavestno zasede svoj stolček. Itak bo spet preveč mlatil po bateriji in pozabil, da publika sploh obstaja. John mi iz ozadja pokaže palec.
        Oder deluje tako, da začneš in potem ne moreš več pobegniti. Pritisnem na prve tipke. Že tretji ton zgrešim. Najbolje je odmisliti napake, četudi zaporedne, se čimprej sfokusirati na pozitiven spin. Nekako obrneš, malo v levo, malo v desno, da zacentriraš špuro, da zaigraš vsaj eno melodijo prav. To naredim. Doživljaj postaja znan.
        In potem – sem notri. Um se stanjša v črto. To znam na pamet, to sem storil že stokrat, občinstvo mi ne more nič. Set je odporen na metke. Preizkusili smo ga na odprtih, klubskih, nizkih, visokih, večinoma politih, neudobnih v majhnosti ali velikosti, skratka smrtonosnih površinah. Kar me ni ubilo, me je zadepresiralo za nekaj tednov in potem spet, še enkrat pred žaromete.
        Pri sedmem komadu vidim Matejo v četrti vrsti. To mi dolije olja. Pri osmem komadu vidim Matejo v tretji vrsti. Sner in tipka in svetlobni snop, naenkrat pulziramo, že se smodi. Pri devetem komadu vidim Matejo v drugi vrsti. Bobni in sintisajzer in luči zaplamtijo do stropa, ljudje kričijo od vročine. Mateja se preriva naprej. Deseti komad bo Id.
        Z bobnarjem in Johnom vzpostavimo trikotnik pogledov. Te pesmi ne smemo zajebati. Pavzo, skozi katero buči aplavz, razrešim s prvim akordom. Do potankosti sledim tonom, ki jih je že pred mesecem dni igral Mozart. Mozart. Kje je Mozart?
        Skoraj se zmotim, prsti se že prekrižajo v pentljo, pa jih hitro razvežem v vstop bobnov. Steče. Čarobnost Ida je evidentna, občinstvo nam sledi odprtih oči. Ko zavalovim z roko, me oponašajo, ko dvignemo do prvega refrena, ponorijo. Glavna melodija in klubski prostor prevzameta skupno obliko. »Ti so naši, ti so Slovenci!« iz daljave vzklika član Praznih flaš. Na smeh mi gre od enostavnosti. Kje je Mozart? Tukaj je, v pesmi.
        Kam pa je izginila Mateja? Občinstvo je zdaj viharno morje brez svetilnika.     Po Idu je zaključek nastopa brezskrben. Odžgemo še nekaj dobrih starih Growl uspešnic, ki jih seveda nihče ne pozna, vendar vedno delujejo. Poslednji ton odigram preznojen do te mere, da škropim z mežiki. Oder je zadovoljen, nocoj smo ga nahranili, folk kriči po bisu, ampak Mateje ni več na spregled, zato se samo zahvalim in se povlečem v backstage.Preberite si še: Portret - Blaž Gracar

Luksuz. Prenovljen Blog Monike Kubelj, september 2017

objavljeno: 7. sep. 2017 03:09 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 7. sep. 2017 04:02 ]

Približno leto nazaj, smo pisali o Blogu, ki z vami deli osebne izkušnje.
Objavo si lahko preberete tukaj.

Želimo vas obvestiti, da je zdaj blog v prenovljeni, bogatejši obliki in z novo domeno:

LUKSUZ.

Pred leti je v svojem članku nekdo napisal: … Luksuz mora biti nedosegljiv, drag, prepovedan ali kako drugače odmaknjen, da si ga sploh želimo, predvsem pa je nujno, da si ga želijo drugi ljudje… Raziskovalec zgodovine luksuza James Twitchell poudarja, da so bile prvi javni primerki luksuza cerkvene relikvije. V srednjem veku, ko so se cerkve rade kitile z dragocenimi relikvijami, se ni oblikoval trg relikvij, ki bi cerkvam omogočal nakup želenih objektov ... Reveži, bogaboječi in v tistih časih neizobraženi so na eni strani zavidali premožni cerkvi, na drugi hrepeneli po relikvijah, ki so ponazarjale zgledno versko življenje. A luksuz v klasični obliki, kot si ga predstavlja večina ljudi, se je začel davno nazaj. V preteklosti, še v obdobju pred Kristusom, je bil luksuz rezerviran le za faraone kot vladarje sveta. V Egiptu na primer, je bilo razkošje vidno v faraonovih okrasih, nakitu, kvalitetnih materialih za oblačila in kroni. Prav tako so bile piramide dokaz luksuznega stila življenja. Življenje boga na zemlji, kot so verjeli podaniki in kot so verjeli faraoni sami. Bolj kot je faraon premožen, večja je piramida in bolj okrašena. Skozi stoletja je luksuz spremenil veliko oblik, a so vseeno nekatere stvari ostale enake. Tisti, ki živijo luksuzen način življenja, se luksuza sicer zavedajo, a ne nujno vedno cenijo in razumejo. Ker jim primanjkuje drugih reči. Pravih prijateljev morda, iskrene ljubezni, na vrtu utrganega paradižnika, povsem ekološko pridelanega … Luksuz ima danes mnogo obrazov. Jap.


MONIKA KUBELJ

Novinarka, žena, mati, večna optimistka in iskalka boljšega jutri.

TRST via LJUBLJANA (II. odlomek iz romana), avtor: Jurij Hudolin

objavljeno: 1. avg. 2017 00:08 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 1. avg. 2017 00:20 ]
JURIJ HUDOLIN 


TRST via LJUBLJANA 

(II. odlomek iz romana)11.

»Ta moški se mi zdi, no, ko sem ga spoznala, se mi je zdelo, da ima avro izjemneža, čeprav je molčeč in ne razmetava z glasnim čustvovanjem in ropotanjem in namišljenim moškim barbarskim nagonom. Pri njem mi je bilo takoj všeč, da ne izigrava in se prenareja v kakšnega gizdalinskega opičjaka, poglej današnje moške; sami ubogi otroci, izgubljeni v sanjah,« je rekla Ankica, ki je že začela ošvrkovati moške, ki so hodili mimo najine mize tik ob vhodu v Stino, čeprav je vedela in to zelo dobro, da je najbolj zapeljiva in seksualna in erotična prav hladnokrvna čutnost.

»Joj, sva pustili Bertiju vodo in brikete?«

»Sem draga, Berti ne bo lačen in žejen. Sem ga malo posvojila, jaz tako ali tako še nikoli nisem skrbela za nikogar drugega kot le zase. Naj bo Berti ta čas, ko si pri meni, moj pastorek,« se je zasmejala Ankica.

»In naj se bori za resnico in naj se naje kruha kakor ti, virtuozna manipulantka in zmagovalka vsega sladkega v življenju, kar si zvlekla na svoj rovaš, mojstrica. Če bo postal tak kot ti, mi bo še pobegnil, se razpočil od samozavesti,« sem rekla prijateljici.

»Kaj če bi šli pogledat do Facesa?«

»Kaj pa je to?«

»Diskoteka Igorja Štimca, selektorja hrvaške nogometne reprezentance. Šminkerji in parfumi. Greva?«

»No, vsaj pogledat bi lahko šli,« sem rekla in bila z mislimi drugje. Ko sem gledala snobe, ki srkajo vinca, o katerih večinoma nimajo pojma in veliko kratov ne okusa, se mi je utrnilo, da moč res privlači večinoma slabe in nesamozavestne, vendar zna uničiti tudi dobre in ponosne.

12.

Počasi sem padal v povsem svoj svet, zdelo se mi je, da v službi delam kot robot, potem pa se spet prepuščam emocijam in valovom, ki so me senzibilno nosili po svetu ustvarjanja. Postajal sem čedalje bolj zadovoljen, vendar tudi zaprt in nedostopen, pisanje me je popolnoma prevzelo. O knjigi še nisem razmišljal, čeprav sem pisal kakor da bi bil na turbo friziran stroj. Kar bruhalo je. Včasih sem zelo veliko bral Rainerja Mario Rilkeja in opazil sem, da je v poeziji, ki sem jo pisal, veliko njegovih sledi in artikulacija večkrat spominja na mojstrovo. To me je motilo, a me je hkrati tudi tolažilo, da je Rilke skoraj dvajset let pisal povprečne pesmi, dokler se ni postavil na svoje noge in ga je nehala prevevati jalovina pesniške sugestivnosti. Verjetno je tudi pri književnosti, tako kot v vsakem drugem poslu, leta so potrebna do svojega jezika in izraza, tudi če ima avtor nič koliko snovi in idej, ki so lahko zanimive in izvirne, treba je biti vztrajen in potrpežljiv in se nikoli ne kaznovati za to, da si trenutno takšen, kakršen si ne želiš biti, saj nič ne pride takoj, sploh pa ne v literaturi, v kateri je obsedenost z močjo in slavo pogubna. Za razliko od proze, ki sem se je loteval koncizno in ekonomično, kakor da bi igral šah, z načrtom in vnaprej izdelano podlago v glavi, sem poeziji puščal, da je kar sama gomazela na papir, zato sem se večkrat počutil mesijansko, kar gorel in žarel sem, kakor da iz mene prihaja neka gosta, lepljiva snov, ki se jo je treba iznebiti, jo izkašljati in se očistiti. Pri pisanju poezije nikoli nisem imel zastavljene forme, delal sem povsem nasprotno prozi, poezija mora biti gmota, eksploziv in ne dopušča nikakršnega prostora za trezno okraševanje in nečimrnost, sploh če ta raste iz še ene nečimrnosti, saj potem vse hitro postane cenena bižuterija v dolini pobožnega leporečja. Forma se mi je v poeziji zdela povsem odveč, nikoli si ne bi dovolil kakršnekoli pesniške ujetosti, poezija in proza sta nekaj povsem drugega in govorita z drugačnimi jeziki, čeprav je velikokrat marsikateri pesnik kasneje postal tudi prozaist in je redko obratno. Tudi kot ljudje so se mi pesniki zdeli povsem drugačni od pisateljev, ne samo po biografijah ali avtobiografijah, pesniki so nekakšna zamaknjena bitja, ki lahko v samoti delovne sobe slišijo, kako so iz vejevja zafrfotali ptiči, ki nemalo kratov živijo v vzporednem svetu, ki ga tudi prozaisti ne poznajo, pesniki so res drugačni ob drugega življa, prozaisti pa bolj zemeljski in stvarni, kar se mi po svoje zdi logično, saj proza zahteva tudi ekonomičnost in veliko silo ustvarjalnega spomina, da roman ne postane zmešana čobodra netočnosti, netaktnosti in prozorne filozofaže, kar sodi v mozaik začetniških napak, čeprav imajo tudi skupno lastnost, da je treba delati zgolj po sebi in težiti k razburkanosti. In tudi: proza zahteva garanje, proza je tako rekoč uradniška služba, kakršno sem opravljal tudi sam in navkljub temu, da sem se ukvarjal z besedami, sem moral sedeti ure in ure in prežvekovati in obračati stavke, tako je tudi pri proznem pisanju, poezija pa je lahko, in večino kratov tudi je, eno samo zaklinjanje v inspiraciji, dih, trenutek in hip, utrinek in komet, ne zahteva sedenja in sestavljanja črepinj v dolge povedi, ki se sprijemajo v čedalje večjo gmoto besed, katere pa morajo imeti glavo in rep, nek smisel, kar pri hermetični metafori ne velja: vendar je jezik poezije lahko tudi zaprt in neprediren in popolnoma jasen samo avtorju, pa mu bo uspelo priti do redkih bralcev, ki jih poezija ima, večkrat sem pomislil, da nekateri prav obožujejo tak pesniški credo, ki ga ne razumejo povsem, ne vem zakaj in kaj temu botruje, mogoče pomanjkanje samozavesti ali pa podcenjevanje lastne percepcije, mogoče pa tudi barvno slepoto za šifriranje poezije. Zdaj sem se že večkrat zasačil, da sem začel ljudi ocenjevati in se hkrati tudi zanimati za njih le po tem, ko sem jih izpraševal katero knjigo berejo, kakšna književnost jih tangira. Kadar sem pisal prozo, kar sem večinoma počel doma za delovno mizo, sem si prej vedno pripravil zeleni čaj, vzel beležke in sedel, kakor da sedam za službeno mizo, s poezijo je bilo drugače, v žepu suknjiča sem imel pripravljeno manjšo karirasto beležnico in je največ pesmi nastalo na sprehodih ali v kavarni San Marco, s pesniško besedo sem lahko kupčeval tudi med ljudmi in jih takrat sploh nisem slišal ali zaznal, vendar to ne pomeni, da sem rinil v zmoto, da hočem biti po vsej sili drugačen od drugih, hotel sem le hoditi pot, ki me bo naredila stabilnega človeka. In poezija je navkljub norosti in odlepljenosti od realnega z menoj počela prav to, ko sem zapisal pesem ali zgolj verz, utrinek, sem se počutil skrajno racionalnega in odgovornega do sveta, dobro sem se zavedal, da popolnosti ni in ne more biti samoumevna, kakor marsikateri bralec ali delavec v kateremkoli poslu včasih pomisli. Pisanje in ustvarjanje je bilo zame nekaj povsem novega in drugačnega, osvežujočega, če hočete, in ne vem, komu naj se zahvalim za to, saj sem se po tistem, ko sem začel pisati, počutil veliko lažjega in trdnejšega, Adriana bi skočila v nebo, kaj, padla bi vznak od vzhičenosti, če bi vedela, da sem začel početi tisto, kar si je najbolj želela in me k temu spodbujala in nagovarjala, saj se ji je za razliko od mene vedno zdelo, da bi moral biti pisatelj, jaz pa sem to odklanjal in celo preziral, ker sem bil mnenja, da je bilo vse to že zdavnaj in neštetokrat na tem svetu, čemur je Adriana v smehu oponirala, razmišljala je, če ne celo sodila, da je vsak človek svet zase in endem in da nikoli ni bilo in da ne bo možno, da bi bilo karkoli od človeka dano že neštetokrat na tem svetu: da so samo bolj nadarjeni in bolj delovni in bolj izkoreninjeni ljudje od podrejenih, lenih in zavrtih, da človek že z rojstvom prinaša v svet samo njemu lasten značaj in odgovornost do sveta. Moja uresničitev naj bi bila po njenem pisanje knjig, vendar za časa najinega odnosa tega ni doživela, kaj še, doživela je zavračanje in mojo tezo o utrujenih in spranih klišejih v sodobni književnosti. Vendar sem se zmotil in zdaj sem postajal prav to, kar sem mislil, da nikoli ne bom, kar se človeku rado dogodi in je nemalo kratov še bolj zadovoljno razburjen, kot je bil prej goreče odklonilen. In bilo mi je žal, da sem ji enkrat nesramno rekel, da imovite dedinje, kakor je ona, nikoli ne morejo soditi o fundamentalnih turbulencah človeške nravi in sem zaradi tega lastnega nasilja začel na neki način človekožerstvo prezirati. Na to sem se spomnil nekega čarobnega večera, ko sem ležal v kadi, polni vroče vode in dišečih olj, in se mi je v kar naenkrat zazdelo, da v sopuhu vroče vode vidim bleda kolobarja dojk Adriane Okreše.

13.

Nisem kak velik privrženec zabav in klubov, še manj pa diskotek, zato se mi je ob pogledu na svetlečo žarečo kroglo, ki se je vrtela na stropu Facesa zazdelo, da sem v lunaparku in me je spomin začel tirati v slabost, saj sem kot otrok nekoč bruhala na vrtiljaku. Šla sem na toaleto in si oplaknila lice ter si izpod pipe prisvojila nekaj dolgih požirkov vode. Ura je bila blizu polnoči in diskoteka je bila na pol prazna; nekaj mladih deklet je na plesišču mešalo s hlebci ritnic, na točilniškem pultu pa je komolce gulilo nekaj prestrašenih jastrebov brez stila, ki jim stopnja poguma raste z okajenostjo in zapeljujejo smrklje s plačevanjem pijač in govejimi, otožnimi pogledi, ki so že zdavnaj oropani tudi poslednje lažnive superiornosti. Tudi beda mora imeti svojo birokracijo in če naročim še en Long Island, bom tudi sama tam, v vesolju, ki nima nobene kontrole nad razsodnostjo, kaj šele nad stilom, ki ne zahteva samo talenta, temveč tudi veliko mero minucioznosti v izvedbi. Vendar sva vseeno naročili in nekaj časa besedovali, v zdaj že dobro naphani diskoteki in ugotavljali, kako sva si različni, kar sva vedeli že kot cimri v Bologni: jaz zapečkar in ženska domačega praga, Ankica pa po poznanstvih in odprtosti povsod doma, v klubih, na plaži, na ulici, mreža je bila spletena prav povsod in raster znancev, od šoferjev in varnostnikov do največjih mafijcev, nogometnih selektorjev in predsednikov, imeli pa sva skupno lastnost, ki je bila obema zelo, če ne najbolj pomembna, da nikoli nisva imeli občutka, da bi se nama zaradi tega, ker sva se zavedali, kaj si želiva v življenju in vsaj približno vedeli, kdo sva, okrog glave bleščal svetniški sij. Potem sva nazdravili in to v žaru veselja, da nama je uspelo vsaj na svojo zaplato zemlje prirasti kakor korenina.

Mimo je prišel možicelj, droben kakor špargelj in visok kakih sto petinšestdeset, bil nama je do brade. Po razburkanosti snidenja, ki sta ga izkazala drug do drugega, je bilo za konstatirati, da se že dolgo poznata: najprej je iz notranjega žepa suknjiča potegnil bižuterijsko oblikovano cigaretnico in iz nje vzel tenko zvito cigareto ter jo z veliko strastjo in užitkom prižgal z žveplenko; potem se mi je predstavil in nekaj bziknil v polomljeni angleščini, potem pa sem slišala ali pa se mi je zaradi alkohola samo zdelo, da je iz njegovih ust prifrčal pijani dovtip o lepoticah ali pač nekaj, kar čestita času in prostoru primernega. Ampak stal je pokončno in samozavestno, kot da bi na plečih nosil vse nebo.

»To je Pierre Toromanoff,« je rekla Ankica, še preden je šparglju uspelo sestaviti ime in priimek, kakor da bi bil kak fašist, ki se nikoli ne žrtvuje, še zase ne.

»Spoznala sem ga lani v Torinu, ko je Taschen predstavljal foto monografijo Kate Moss. On je glavni vodja promocije Taschna za Evropo, na Bolu ima hišo in že deset let hodi sem, kadar ima čas in je na Balkanu. Mislim, da veliko dela tudi s Slovenci, tam ima Taschen svojo ekspozituro v okviru neke hrvaške založbe, ki ima predstavništvo v Sloveniji.«

»Mislim, da vem, za kaj gre,« sem rekla. Seveda sem poznala založbo Taschen, to večinoma pop-kič zbirko, recimo malo višjega ranga, vendar samo pogojno, saj so poleg lepih slik in kvalitetnega papirja teksti na ravni srednješolske izobrazbe prirejeni za masovni trg, čeprav se morebiti tudi motim, saj sem poznala samo nekaj njihovih izdaj in ne bi bila rada krivična do ljudi, sploh do tistih, ki kaj delajo in se trudijo. Nisem pa si mogla domisliti, zakaj bi mi bilo to tako domače, kakor da bi bila sem s tem nekoč povezana ali kaj. Bila sem okajena in zaspana in se verjetno nisem mogla domisliti ničesar več, že zdavnaj otrplo in globoko v notranjost možganske arhitekture zazankano meseno hrepenenje me je minilo, ki se pri nekaterih ljudeh, in danes sem zaznala, da tudi sama sodim v ta mozaik, pojavlja po stopnji zaužitega alkohola. Zaradi tega sem se skoraj zagnusila sama sebi, vendar sem to misel brž pregnala. Drugače: Ankica je šparglju in predstavniku dovolila, da jo je precej nediskretno grabil za ritna hlebca in se zraven krohotala storiji, ki ji jo je knjižni mešetar kakor navita lajna kihal na uho. Vendar je poznala moško nrav, tako zelo in na drobno, da tudi pretkani zapeljivci niso zlepa ugotovili, da ne potrebuje gospodarja in osladnega leporečenja, kaj šele kakega iz trte izvitega mojstra, temveč da se bo plesalo po njenem taktu. Špargelj z oslabelo hipofizo se je zdel primeren kandidat, da bi se mu ugreznilo na tenkem ledu zmote. Nekaj časa smo še plivkali ob zanemarjenem točilnem pultu Facesa, potem pa je Ankica predlagala, da bi se zapeljali do Pučišč, kjer lahko nadaljujemo zabavo, Pierre ji že nekaj časa obljublja, da jo bo obiskal in zdaj je pravi čas. Ko sem pripeljala pred Ankičino hišo, sem videla le še posteljo: šparglja in Tomičko sem pustila na verandi, govorila sta kakor pokvarjen tranzistor in se krohotala in razpravljala o politiki in pravičnosti in skušala karkoli skleniti in zakoličiti, a ni šlo: želo sna se je zabadalo v mojo glavo in preživet večer je bobnal kakor s kladivcem za čelom po zrklih in noč se je plazila v sobo z vonjem po rožmarinu.
O točnem datumu promocije boste obiskovalci še obveščeni v začeteku septembra.O avtorju


Jurij Hudolin se je rodil leta 1973 v Ljubljani, kjer tudi živi kot svobodni književnik, urednik, scenarist, novinar in prevajalec. Objavil je pesniške zbirke: Če je laž kralj (1991), Ajdbog in ptičvolkkača (1992), Bestije (1993), Divjanje (1994), Prividi nemirnega čudaka (1994), Govori ženska (2001), Ljubezni (2009), Žival in lakaj najdeta ljubezen (2009), Čakanje revolucije in modrosti (2013), Prištinski dnevnik (2015) in romane: Objestnost (2005), Pastorek (2008), Vrvohodec (2011), Ingrid Rosenfeld (2013), Osnove ljubezni in zla (2016), Trst via Ljubljana (2017), knjigo kratke proze Na kolodvorski ulici nič novega (2012) in knjigo izbranih kolumn Pusti ti to (2005). Iz hrvaškega, srbskega in bošnjaškega jezika je prevedel več kot trideset knjig proze, poezije in dramatike, uredil pa je tudi nekaj mednarodnih zbornikov in antologij iz več svetovnih jezikov. Bil je kolumnist vseh pomembnejših slovenskih časopisov in revij, kot scenarist pa se je podpisal pod štirinajst filmov, igranih in dokumentarnih. Njegove knjige so prevedene v angleški, češki, madžarski, hrvaški, albanski, srbski, bošnjaški in makedonski jezik, revijalno pa v trideset jezikov. Za svoje delo je prejel več domačih in tujih štipendij, nagrad in priznanj.

Fotografija: Portret Jurija Hudolina, Milan Milenković iz Tednika VremePreberite še Jurijev portret, KLIK!  Portret.
Preberite še:
Pogovor z ustvarjalcema »Dogodivščin Janeza Keka in prijateljev«, maj 2017

objavljeno: 15. maj 2017 00:22 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 23. maj 2017 00:50 ]


Pogovor z ustvarjalcema »Dogodivščin Janeza Keka in prijateljev«

V Spletnem času smo skoraj eno leto, vsak ponedeljek, objavljali zabavne in resnične zgodbe pod naslovom “Dogodivščine Janeza Keka in prijateljev”, ki jih je napisala Mojca Zelenko. Nabralo se jih je kar precej, okoli 50 kratkih zgodb, krepko začinjenih s humorjem, včasih nekoliko hudomušnih, včasih mladostno nagajivih, včasih neusmiljeno iskrenih. Mojco in Janeza smo povabili na pogovor.

Mojca Zelenko in Janez Kek, foto: Ciril Mlinar Cic, 2017


Predlagam, da obudimo spomin na sam začetek. Kaj je, pri tebi Mojca, sprožilo vzgib, da si začela pisati te zgodbe?

Mojca: 
Vzgib je povzročil Silvo Planinc iz Krkavč, ki je pred leti, ko se je v družbi nasmejal Janezovemu pripovedovanju dogodivščin, rekel: » Zakaj teh zgodb ne objaviš v knjigi?!« Njegova ideja in spodbuda sta mi dali misliti in kmalu zatem sem skoraj prisilila Janeza, da mi je pričel pripovedovati po spominu in zgodbe sem začela zapisovati.

Vlogi pri nastanku teh kratkih zgodbicah, sta bili porazdeljeni med teboj in Janezom. Janez jih je pripovedoval, ti si jih zapisovala. Kako je pravzaprav potekal ves ta proces pripovedovanja - pisanja?

Janez: 
Zgodbe sem pripovedoval » prosto po Prešernu«. Mojca je zgodbe zapisovala tako, kot sem jih pripovedoval, včasih pa je za določene stvari oziroma dogodke želela dodatno pojasnilo. Meni kot udeležencu dogodivščin so bile stvari jasne in same po sebi razumljive. Ona pa ni bila udeležena in je stvar videla drugače. Mojca ima ostro uho za logičen potek zgodbe. Pripovedovanje in zapisovanje je trajalo kar nekaj časa s presledki, seveda.

Mojca: 
Mnoge njegove zgodbe sem iz pripovedovanja že poznala. Vendar si človek običajno zapomni poanto, ne pa poteka dogodka. Janez mi je zgodbe potem še enkrat pripovedoval, včasih delno tudi narekoval in približno v dveh mesecih so bile na papirju. Zapisovala sem vsebino, predvsem pa dialoge. Janez ima neverjeten spomin za podrobnosti in vse, kar so junaki v zgodbah izgovorili, je bilo skoraj zagotovo tudi v resnici povedano tako. Potem so zgodbe skoraj leto dni ležale v predalu, dokler se nisva midve srečali in se pričeli pogovarjati o sodelovanju.
Prej me je bilo kar groza, ko sem pomislila, da bo treba zapise nekako urediti, predvsem pa napisati na berljiv način. Ko človek zgodbo pripoveduje v živo, si pomaga z gestikulacijo, intonacijo glasu in medmeti, da ustvari primerno razpoloženje med poslušalci in doseže želeni učinek. Če je dober pripovedovalec, kar Janez je, dela to spontano in nezavedno. Pa še družabno okolje, podprto s kakšnim kozarčkom vina, tudi doda svoje (smeh).

Da bo pa ta ista zgodba smešna in zanimiva za branje, pa se mi v začetku res ni zdelo preprosto. Dogovor s Spletnim časom, da objavimo po eno zgodbo na teden, mi je zelo pomagal, da sem lahko postopoma obdelovala zgodbe. Najprej sem izpeljala logičen potek zgodbe, skušala sem čim bolj ohraniti duha pripovedi, potem pa sem pilila in pilila … pa še bo treba marsikaj izboljšati (smeh). Seveda sem sama spisala tudi vse uvode in opombe, ki pomagajo pojasniti okoliščine in čas pripetljajev.


Ali se spominjaš, katero zgodbo si prvo zapisala?


Mojca: 
Ne spomnim se, katere sem se res prve lotila. Ko sem pričela pripravljati tematske sklope in neko smiselno zaporedje objav, sem se hkrati odločila tudi za približno kronologijo zgodb. Začela sem s študentskimi zgodbami, ampak se mi je zdelo potrebno napisati še uvod v serijo. In takrat mi je po glavi pričel rojiti pripetljaj, ki ga je pripovedovala Janezova mama iz njegovega zgodnjega otroštva. Oče je prišel zjutraj iz nočne izmene domov in zaspal na divanu v kuhinji. Janez se je igral s poleni in je hotel prebuditi očeta, ker mu je bilo dolgčas. In ga je s polenom mahnil po glavi. Tako pač, trije stavki. Ampak se mi je zdelo zelo značilno za Janezov karakter, kakšnih sredstev se zna domisliti za zbujanje pozornosti. Zato je v bistvu ta dogodek s polenom tudi moja prva zgodba, če naj tako rečem. Ko sem temu pripetljaju pričela izrisovati sceno in okoliščine, da bi si ga bralec lažje predstavljal, sem ujela nek ritem pripovedovanja še sama. In zdi se mi, da je ta zgodba določila tudi ostale. Čeprav pa moram poudariti, da imajo zgodbe po večini močan lasten naboj in scenarij in sem bolj pazila na to, da ne bi okrnila osnovnega duha pripovedi.

Zgodbe so iz meseca v mesec dosegale večjo branost. Sama sem jih z veseljem, in priznam, z radovednostjo prebirala. V čem je je trik, da so zgodbe, ki so pisane po resničnih dogodkih, tako priljubljene pri ljudeh? Ali sta pričakovala tako odzivnost?


Mojca:
Taka odzivnost me je res prijetno presenetila, nisem je pričakovala. Mislim, da ljudje dandanes še kako potrebujemo tudi dobro razvedrilno in lahkotno branje, kar te zgodbe nedvomno so. Dejstvo, da so resnične, pa najbrž tudi doda svojo vrednost. Vsakdo med nami ima na zalogi nekaj lastnih zabavnih dogodkov. Ljudje se radi primerjamo in morda je kdo od bralcev medtem že sam dobil idejo, da bi spisal kaj podobnega. No, morda pa se že kje ustvarja nova serija prigodnic in bo Spletni čas kmalu spet zapolnjeval ponedeljke … (smeh).

(No, to bi nas pa veselilo!)

Navdušili pa so me tudi odzivi tistih bralcev, ki so nekatere dogodke že poznali iz pripovedovanja znancev ali pa osebno poznajo v zgodbah omenjene akterje. Všeč mi je bilo, da so se oglasili in to povedali.

Janez: 
Neko odzivnost sem seveda pričakoval, ne pa tolikšne. Vzrok je gotovo humornost, pa tudi izvirnost dogodivščin. Nekatere so res posebne. Najpomembnejše pa je dejstvo, da je Mojca iz dogodivščine znala narediti berljivo zgodbo. Med opombe pa je poleg prevodov dodala tudi marsikateri zanimiv podatek. 

Resnične zgodbe so ljudem zanimive, pa vendar, ni vseeno, kako so zgodbe pripovedno napisane. Mojca, neka tvoja bralka je napisala, da se v zgodbah vedno nekaj dogaja in da iz običajnih dogodkov narediš zanimivost. Spet nekdo drug je napisal, da so tvoja besedila atraktivna in obenem lahkotna. Sama bi dodala, da so me največkrat nasmejale, včasih tudi tako, da sem se na glas zasmejala. Kdo ima pri vsem skupaj večjo zaslugo? Pripovedovalec Janez Kek ali šribarka Mojca Zelenko?

Mojca: 
To je zelo prijetno slišati (smeh). Ob neki priliki mi je nekdo rekel: »Pa ti narediš zgodbo iz nič!« (smeh). Vsekakor je to velik kompliment za pisanje.
Vendar ima zasluge za tak uspeh zgodb edinole Janez. Če ne bi na življenje ne gledal kot gleda, če bi ne imel tako vedrega značaja in pogleda na svet, potem se te zgodbe ne bi zgodile oziroma se ne bi na tak način kot so se. Če dobro pomisliš, marsikaterega od teh dogodkov bi se dalo dojemati tudi kot frustracijo in bi ga marsikdo opisal čisto drugače. Mislim, da je glavna srž uspeha teh zgodb v dojemanju življenja samega. Je pa res, da ptiči istega perja vkup letajo, zato je uspeh zgodb tudi zasluga njegove druščine prijateljev, ki so že s svojim obstojem pripomogli k zabavnim razpletom. In, kadar so dodali še svoje ad hoc domislice in razburljiv scenarij … (smeh)

Janez:
Z Mojco seveda nisva tekmovala, kdo bo imel večji prispevek. Menim, da brez tako dobre »šribarke« vse skupaj ne bi bilo tako zanimivo. Ob branju dogodivščin sem se potem še sam nasmejal. Moja edina vloga tu je bila, da sem se skušal čimbolj natančno spomniti dogodkov in udeležencev.

Omenila sem, da so nekatere zgodbe neusmiljeno iskrene. Običajno se ljudje izogibamo iskrenosti, ker ne želimo izpasti, bodisi naivni, neumni, bojazljivi. Ti, Janez si z vsemi temi predsodki gladko pometel in dovolil Mojci, da zgodbe objavlja v Spletnem času, s pravimi imeni in priimki oseb, ki so obenem protagonisti zgodb. Ali si pri tem imel kakšne pomisleke in ali je šla kakšna zgodba skozi tvojo cenzuro in nisi dovolil njene objave? Ali ne obstaja možnost, da bi se zaradi objave akter zgodbe vanjo obregnil, zaradi morda razžalitve oz. razkrivanja nekih zasebnih dogodkov? Kakšen občutke sta imela, ko sta prebirala svoje lastne zgodbe v Spletnem času in je tako del zasebnega življenja postal javen? Osebno mislim, da je za slednje potreben pogum. Kako si prepričal prijatelje, da so dovolili objavo?

Janez:

Preden smo začeli objavljati zgodbe, sem se z vsakim udeležencev pogovoril po telefonu (z živimi, seveda) in jih vprašal, če imajo kakšne pomisleke pred objavo njihovih polnih imen. Vsi so se strinjali z objavo zgodb in imen. Potem pa smo kar po telefonu pričeli spet obujati spomine na nekatere dogodivščine in se jim smejati. Lahko bi dodal: skupaj smo jih doživeli, skupaj se jih spominjamo in skupaj se jim smejimo.
Nikogar ni bilo treba prepričevati in mnoge je celo razveselilo, da smo se lotili tega projekta. Glede tega, da je del osebnega življenja postal javen, pa iskreno povedano, nisem imel nikakršnih občutkov, ker te zgodbe pripovedujem v družbi že vsa leta od njihovega nastanka dalje. Poleg tega pa človek tudi ob živem pripovedovanju zgodb ne omenja najbolj intimnih podatkov posameznika in tudi Mojca se jim je ob pisanju mojstrsko izognila. Če pa kdaj kaj zakuhaš – no, saj to je pa tisto, kar dogodek naredi zabaven, pa življenje tudi (smeh).

Mojca:

Ko ponovno preberem objavljeno besedilo, se ne morem izogniti kritičnemu branju in odkrivam mesta, kjer bi ga bilo dobro izboljšati. Sem se pa večkrat med pisanjem tudi sama hahljala, ko sem si predstavljala, kako se je dogodek odvijal. Tudi spominjanje lastnega ravnanja in reakcij v tistih nekaj zgodbicah, kjer sem sama udeležena, je z današnjega zornega kota videti zabavno. Zanimivo je to, da se tistih nekaj mojih lastnih »podvigov« najbrž sama danes sploh ne bi spominjala, če ne bi že pred leti postali del Janezovega pripovedovanja. Mislim, da so njegovi prijatelji veseli zapisa skupnih pripetljajev iz istega razloga, saj tako njihove zgodbe dobijo novo dimenzijo. Zdi se kot da nek dogodek v spominu drugega človeka zaživi svoje novo življenje. Najbrž tako nastajajo legende … (smeh)

Osebno teh zgodb ne čutim kot razgaljanje zasebnosti. Konec koncev se je vse odvijalo na očeh javnosti, včasih celo pred publiko, ki je malodane aplavdirala, če se samo spomnim tistih privezovanj bark na pomole pred terasami gostiln (glasen smeh). Razne dogodke iz življenja pa priložnostno še sama rada pripovedujem in se tudi iz sebe znam ponorčevati. V tem pogledu me javna objava zgodb pušča nedotaknjeno.

Mojca, v načrtu imaš tudi izdajo zbirke kratkih zgodb. Kdaj jo lahko pričakujemo?

Mojca: 
Ja, knjiga je sedaj v pripravi. Zgodbe zdaj še enkrat kritično berem in izboljšujem, obenem pa gredo v lektoriranje. Oblikovan je prvi osnutek naslovnice in vzorec v pdf formatu za sponzorje, saj je potrebno zbrati sredstva. V tem trenutku je še težko odgovoriti, kdaj bo knjiga izšla, ampak v letošnjem letu vsekakor. Vendar pa je lahko zunaj v roku enega meseca, čim bo zbranih dovolj sredstev. Ne morem mimo karikatur Darija Novaka, ki so dodatno popestrile posamezno zgodbo. Ali bodo tudi sestavni del bodoče zbirke?

Mojca:
Darija Novaka sem povabila k sodelovanju, ker se mi je zdel njegov stil karikature pravšnji k tem pripovedim. Žal mu čas več ne dopušča nadaljnjega sodelovanja in morda je izgubil motivacijo zaradi drugih obveznosti, kar je velika škoda. Nekaj karikatur bom vsekakor uporabila v knjižni izdaji. Je pa sedaj zaradi tega nekaj več uredniškega dela, saj celota odstopa od prvotne zamisli.


Mojca, ali nam lahko razkriješ, ali si dosegla svoj namen, ki si si ga zadala pred pričetkom pisanja, in kdo so po tvojem potencialni bralci?

Mojca:

Pred začetkom objavljanja še sama nisem vedela, kakšen naj bi bil moj namen (smeh), razen tega, da sem se strinjala s Silvom Planincem, da naj zgodbe gredo med ljudi. Zdaj, ko gledam leto dni nazaj, pa se zavedam, da je pisanje in objavljanje teh zgodb nekaj v meni močno spremenilo oziroma pomagalo uresničiti in dozoreti mojo notranjo potrebo, ki se je prej nisem niti zavedala. Vse življenje namreč že vem, da premorem nekaj malega talenta za pisanje, vendar ga nisem nikoli razvijala. Splet okoliščin in te zgodbe pa so pripomogli, da me je pisanje zagrabilo, da zdaj ob njem uživam. To pa je mnogo več kot sem kdaj koli lahko pričakovala od pisanja in objave teh dogodivščin.
Kdo so potencialni bralci je pa vedno vprašanje številka ena za vsakega založnika. Poleg generacije, ki ji je čas dogodivščin blizu in lahko zato najde dodaten motiv za branje teh pustolovščin, sem imela v mislih tudi tiste mlajše od nas. Zato sem se potrudila pri pojasnilu dodatnih okoliščin in prevode iz srbohrvaščine. Nenazadnje so te dogodivščine lahko zelo zabavno počitniško ali dopustniško branje po tem, ko ti končno uspe odložiti I-phone, ker mu je crknila baterija (smeh).

Pred kratkim si objavila tudi lastno spletno stran in odprla društvo Majarena. Na spletni strani sem prebrala veliko zanimivih reči, predvsem je mojo pozornost pritegnil projekt Intuitivno poslušanje. Ali lahko bralcem Spletnega časa, kaj več poveš o tem? Kaj to sploh je?

Mojca:
Majarena je društvo za kulturo komuniciranja. Kaj vse to pomeni ali lahko pomeni, je preveč, da bi mogla zadovoljivo opisati v nekaj stavkih. Za projekt »Intuitivno poslušanje« bi kdo porekel, da je to še ena od storitev v množici izdelkov, ki naj bi pomagali ljudem lažje prebroditi vsakdanje stiske. In imajo prav. Ljudje iščemo najrazličnejše načine, kako prebroditi osebne stiske: nekateri z raznimi vrstami duhovnosti, jogo, terapijami in coachingi vseh vrst. Vse te stvari imajo svoj namen in svoje odjemalce in nenazadnje tudi neke učinke, vsaj kratkoročno.

Intuitivno poslušanje pa zadovoljuje človekovo temeljno potrebo po biti slišan, resnično slišan. Tu sploh ni pomembno ali je nekdo mistik, duhoven ali racionalist, pragmatik ali kakršenkoli je že njegov življenjski pogled. Vsakdo od nas pride občasno v situacijo, ko bi pogosto zadoščalo že, da nekomu pove, kar ga teži, da bi se lahko izrazil ali brez zadržkov spregovoril o svojem problemu, da bi potem lažje premislil o svojih nadaljnjih korakih. Vendar pa je najbolj pomembno, da lahko zaupaš nekomu, ki te ne bo obsojal ali presojal, nekomu, ki ga ne bodo omejevala njegova lastna prepričanja ali psihoterapevtske strokovne šablone. Naši bližnji, prijatelji in psiho-zdravilci in zdravniki običajno niso te osebe, ker imajo, prvi lastna prepričanja ali so del našega problema, drugi pa okvire svoje stroke. Ne potrebuješ nasvetov, predalčkanja ali soljenja pameti. Pomembno je, da začutiš, da svoje skrbi, dogodke ali ravnanja lahko zaupaš osebi, ki te bo resnično slišala. Ko začneš pripovedovati svoje skrbi ali zgodbo, začneš strukturirati svoje misli. Tvoja lastna pripoved s tem, ko ji daješ rep in glavo, ti pomaga priti do uvida v tvoj problem. Želi pomagati na dolgi rok.

Naloga intuitivnega poslušalca je, da stori vse, da bo resnično razumel to, o čem mu govoriš in ti na nek način pomagal nastaviti zrcalo. Ko dojameš in začutiš, da je nekdo resnično doumel tvojo situacijo, takrat se nehaš počutiti tako sam in izgubljen v svojem problemu. Dober intuitivni poslušalec ti pomaga (pre)usmeriti tok tvojih misli. Takrat tvoji možgani prično delovati drugače, prično delovati konstruktivno in v smeri iskanja rešitve ali drugega zornega kota.

Oh, o tej temi lahko razglabljam še nekaj ur (smeh). Je pa res, da intuitivni poslušalec ni nekdo, ki sede na stol in te pač posluša, niti ni nekdo, ki je pametnejši od tebe. Vendar pa so potrebni znanje, empatija, občutek in tudi izkušnje. Sama trenutno sodelujem kot prostovoljka v društvu Altra, ki pomaga različnim osebam pri reintegraciji v družbo. Tam sem tudi našla odličnega mentorja. Deležna sem strokovnih napotkov in izkušenj in se še dodatno kalim kot poslušalka.


Bralce svoje spletne strani vabiš k pisanju kratkih zgodb. Se ti ne zdi, da s tem nekako konkuriraš Spletnemu času?


Mojca:
Spletni čas nima konkurence! (smeh). Ja, moja spletna stran, taka kot je trenutno, je tudi rezultat dejstva, da sem se pričela udejanjati kot pišoča oseba. Seveda je moja stran običajen blog in ne literarna revija kot Spletni čas (smeh). Res sem nastavila podstran Prevozi.org zgodbe z namenom zbirati zgodbe z avtoštopa in današnjih »prevozov«. Sicer pa na svoji strani še malo kuham, pa malo »nakladam« o tem in onem približno tako kot tisti zajček, ki sedi na štoru, si brusi krempeljce ter se mimoidočim hvali, kako bo požrl medveda …(smeh). No, ne jemljimo preveč resno tega našega življenja, dokler ga še imamo. Raje se mu smejmo.


Naj te popravim. Spletni čas ni literarna revija (teh ambicij niti nima), ampak je spletni časopis z nekoliko širšo in bolj razpršeno vsebino. Objavljamo prispevke, tako umetniške, kot tudi take z lahkotnejšimi vsebinami. Predvsem predstavljamo mlade in manj mlade, znane in manj znane portrete ljudi, ki se s čim zanimivim ukvarjajo, bodisi z umetnostjo, bodisi z obrtniškim delom ali npr. z zeliščarstvom. Ne smem mimo kolumne Iztoka Geistra, velikega zagovornika narave, ki objavlja veliko člankov na temo narave in ptičev. Naj izpostavim na tem mestu Virtualno galerijo, ki ima trenutno največji odziv pri ljudeh, pa ustvarjanje skupinskega dnevnika, ki je še svež in orje ledino in je namenjen vsem!, ki želijo karkoli povedati ali pokazati. Aktualne so tudi fotozgodbe … Imamo celo rubriko o jadralnem letalstvu, kjer avtor meni, da je ta šport v Sloveniji zapostavljen … skratka Spletni čas se odpira v vse smeri, v umetnost in v življenje, ki ga živimo, razen v znanost (smeh), pa tudi trači nas ne zanimajo. Zadovoljni smo, imamo kar lepo število bralcev in kar nekaj vsebin.

Kakorkoli že, tudi sama mislim, da naša portala ne konkurirata drug drugemu (smeh) in lahko samo sodelujeta. Pravijo, da je sodelovanje ključ do uspeha in jaz verjamem v to.

Hvala za pogovor in veliko uspeha pri delu z društvom Majarena.Z Mojco Zelenko in Janezom Kekom se je pogovarjala Vanja Čibej.Klik na sliko odpre novo spletno stran Mojce Zelenko!

http://www.mojcazelenko.si/dogodivscine-druscine-prijateljev/

Razstava Nike Korsič v Brblarni v Novem mestu

objavljeno: 9. maj 2017 01:35 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 14. maj 2017 01:39 ]


Če vas pot zanese v Novo mesto, si lahko ogledate prodajno slikarsko in fotografsko razstavo 

Nike Korsič v Brblarni (Žlebej 1a, Novo mesto). 


www.nikakorsic.siOb razstavi Nike Korsič
Avtorica pričujoče razstave, akademska slikarka Nika Korsič, se je doslej preizkušala v različnih upodobitvenih tehnikah, pri čemer je nadvse uspešno združevala slikarstvo in fotografiranje. Zato je lahko brez večjih pomislekov pripravila ta pester izbor slik in fotografij, ki ga je omejeval le improviziran razstavni prostor.

Pa je morda kljub navidezni poljubnosti razstavljenega gradiva mogoče najti kakšno vse povezujoče opravičilo za prav takšen in ne drugačen izbor, ki naj bi bilo hkrati tudi potrditev slikarkinega likovnega sporočila? Mislim, da je vsem slikam in fotografijam, tako abstraktnim kot figurativnim skupno prav to, da gledalca nagovarjajo z izrazno močnim koloritom in premišljeno kompozicijo. Ker pa vsakokratna uporaba barv nagovarja gledalca v čustveni govorici, lahko rečemo, da so to barve letnih časov: zimsko vznemirljive, spomladansko živahne, poletno vroče, jesensko spokojne. Zima (abstraktne skice): skice občutimo kot pripravo na vznik življenja, kot nekaj še neorganizirano beljakovinskega, s poskusi črtnega kodiranja, kot pričakovanje, da bo pravkar počilo, pa naj bo to lupina ali ledena ploskev. Pomlad (oljna figuralika): lebdeča človeška telesa, upodobljena v polnem žuborenju svetlobe v najnežnejših nebesnih tonih, ki se zrcalijo tako v oblakih kot v vodi. Poletje (abstraktne kompozicije v akrilu): skorajda zgnetena prepletenost linij in barvnih ploskev v ozračju dih jemljajoče vročine visokega poletja, domala brezizhodna prepletenost strastnih linij in nasičenih barv. Jesen (fotografije odsevov): strasti so povsem umirjene, brez vsakršne ostrine ali notranje napetosti, topli rjavi toni odsevajo čas sproščanja in tihega samozadovoljstva. Ampak, da bi lahko čustveno opredeli zadrego in nelagodje, ki ga vzbuja v gledalcu povoščeno in pomrznjeno sadje in zelenjava v ledeno kričečih barvah, bi potrebovali še en letni čas, ki bi združeval zimska pričakovanja in spomladanski nemir, poletno vročičnost in jesenski mir. Imenujmo ga čas predrznosti, čas izumetničenja naravne lepote. Vendar mar ni ravno upodabljanje tega manjkajočega letnega časa najresnejša in najbolj odgovorna naloga umetnosti? Od nekdaj in za vekomaj.

Vse razstavljene slike so ptice selivke. Večina se jih bo po razstavi vrnila domov. Nekaj pa si jih bo našlo nov dom, novo mesto. 

Iztok Geisterwww.nikakorsic.si

www.nikakorsic.si

Razstava je postavljena. V pričakovanju ljubiteljev umetnosti. TRST via LJUBLJANA (odlomek iz romana), avtor: Jurij Hudolin

objavljeno: 12. apr. 2017 06:32 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 31. jul. 2017 23:54 ]JURIJ HUDOLIN 


TRST via LJUBLJANA 

(odlomek iz romana) 1. 


Tudi po tistem, ko mi je na porodu umrl Daniele in ne ozirajoč se na okoliščine, ali sem se prebujala v ljubljansko meglo, ali pa so me iz sna že prej začeli žokati petelini in lajež psov v Barboju, je budilka vedno začela drdrati ob pol sedmih zjutraj. Tri leta po nesrečnem porodu, ki je moje življenje spremenilo v balado in sem naokrog znala klamati tudi z orošenimi trepalnicami in sta bojda dve navpični gubi na mojem obrazu pričali o zapleteni zaskrbljenosti, sem še vedno živela v popolni apatiji, ki sem jo čutila do sebe in drugih. Vse, kar mi je ostalo, je bil moj stil, ki sem ga vsak dan na novo negovala in dodajala ornamente in to je bilo dovolj, da ljudje ne opazijo na ošvrk, da te je nekaj hudega popolnoma zdručkalo in da nisi več na lovu za jedrcem življenjskega mirakla, ki naj bi ga vsak odgovoren do sebe iskal med rojstvom in smrtjo. Čeprav je moja nona, Italijanka iz Barboja, majhne in ljubke vasice na meji med hrvaško in slovensko Istro, vedno govorila, da človeka velikega naredi stil, pa je moj ded, ljubljanski odvetnik Okreša, temu kljubovalno nasprotoval, češ da je stil malo več od gole sentimentalne bižuterije in da beži od trdega in neizprosnega življenja in da je lahko zgolj lažniva tolažba. Da bi ustregla obema, sem študirala modni dizajn v Bologni in pravo v Ljubljani, vendar sem oboje zgolj absolvirala, do njune smrti nisem pred njiju položila diplome, a me zaradi tega nista razdedinila, kakor sta znala govoriti, kadar je pred mojimi očmi tiktakal njun kazalec, saj sta bila oba iz tistega testa, da kolikor te zna bogastvo varovati in darovati, toliko te zapelje tudi na napačna in objestna pota in v resignacijo, da bi začela živeti brez vizije in malikovati nekaj, kar bi mi uničilo življenje. In če mi ga ni smrt roditeljev v prometni nesreči kot šestletni deklici, mi ga ne more nič, tako sem se rada bodrila. Za dedkom in nono mi je ostalo veliko stanovanje in hiša s posestvom in precej denarja; stanovanje na Trubarjevi ulici v Ljubljani in hiša, ki ji je pripadalo nekaj hektarjev zazidljivih parcel en kilometer od morja v Barboju v Istri.

Po nesrečnem porodu in ločitvi od Josipa, ki naj bi bila začasna, vendar ga zdaj že dve leti nisem ne videla ne slišala, sem zime preživljala večinoma v Istri, poletja pa v Ljubljani, hotela sem biti tam, kjer je manj ljudi. Sploh pa se mi je vedno bolj dozdevalo, da največ stvari in opravkov počnem prav nasprotno tistemu, kar počne večina, vendar je tudi res, da sem se zadnja leta večini priklonila v tem, da zame pustolovsko in raziskovalno potovanje ni obstajalo več, čeprav je bilo to v moji naravi, vse skupaj je bil le še promet. Bila sem plivkajoč košček plastike, a mi na kraj pameti ni padlo, da bi sredinec usmerila v nebo ali na koga drugega ali magari na kakšno prejšnjo, celo iz trte izvito krizo. Kriza je že vso zlagano zgodovino, ki časti in velikodušno kropi morilce in razbojnike, vendar mi je še bolj in zares šla na živce, pa tudi do drobovja in jeter, gnusna filozofska sintagma, ali bolje, zapoved: izvirni greh. V glavi se mi je pletlo marsikaj in dejansko sem opažala, da večina življa na svojih življenjskih poteh nima zveze z realnostjo, še s fikcijo ne, temveč s prezgodnjo demenco in norostjo. Da je svet že davno dehumaniziran, ni treba posej tolči po nakovalu smisla, zato se mi je boj proti zlu vedno zdel tratenje časa, saj zlo kontaminira še tako trdovratnega bojevnika svetlobe. A vedela sem, kar me je veselilo in mi dajalo upanje, da človek nikoli ne reši vseh problemov in nejasnosti, kaj šele, da bi se jih znebil, vendar jih lahko preraste. In če ne drugega, sem si mislila v topli postelji svoje ljubljanske spalnice, nekaj čez pol sedmo zjutraj, ko je budilka že zdrdrala svoje, mislim si in to že od študija naprej, ne glede na takratno šminko častihlepja in lakote po življenju, da jaz v vesolju ne pomenim nič in bo tako za vedno tudi ostalo. Tolažilo me je, da bi to moralo veljati za vsakega človeka in tudi slutila sem, če ne celo vedela, da največ kratov samo hibe in bolečina pripeljejo na zmagovito pot. Ta vedno zraste iz niča in takrat premagaš tudi najhujši odpor in sovraštvo in posmeh, protesta proti sami sebi se pač ne grem več. In zame bo poslej pomembna vsaka minuta: za človeka kot negovalca lastne, posamične eksistence, če si želi biti kolikor toliko izvoren, niso pomembna ne stoletja ne tisočletja, temveč vsakih piškavih, vendar zlatih deset minut, kajti kdor napada nesmrtnost in si jemlje čas za razmišljanje o njej, ta je zapravil še tistih deset minut in je največ kratov suženj ničevosti, ki nikoli ne uzre plemenitosti in ga nikoli ni šolal udarec ponorele lokomotive bolečine.


2.


Verjetno se mi zaradi tega, ker je oče dal mami v moji adolescenci pete vetru, otroštvo ni zdelo nikoli kako posebno ugodje in čeprav sta se še kasneje drug do drugega vedla precej omikano, sem bil vse do svojega dvajsetega leta, ko sem spoznal Adriano, zadrgnjen in zavrt mladenič, najbrž tudi pod vplivom ponižne in do vsakogar pobožno ustrežljive guvernante, s katero sem prebil večino časa do svojega sedemnajstega leta, saj sta se starša ukvarjala sama s seboj in s posledicami ločitve, ki ju je oba zelo prizadela: za veliko medeno kupo čudeža sta si bila oba edina v tem in verjetno zgolj v tem, da človek zaživi šele takrat, ko se zagleda v lastne napake in se jim upre.

Gimnazijo na liceju Franceta Prešerna v Trstu sem komaj končal, največ zaradi pomoči mame in bogaboječe guvernante, ki je mami na uho nosila, da vse noči berem, vendar ne čtiva za šolske obveznosti. Slovenščino in italijanščino sem imel odlično, drugo pa je bilo dva proti ena, če bi poznali ničlo, kakor pri športni napovedi, bi zagotovo žegnal tudi to. Mama se je na šoli izborila za moje maturitetno spričevalo, ki mi danes prav malo ali nič ne koristi in mi tudi v službi prevajalca pri Il Picolu ne: kruh si služim s tem, kar sem sam našel v knjigah, stanovanje pa sta mi starša zapustila, ko sem ju le s težavo prepričal, da se odkrižata služkinje, saj je vendar pri dvajsetih nisem potreboval več, zdaj je materi na uho nosila celo kaj počneva jaz in Adriana, ki sem jo spoznal leta 1999 v vaški konobi v Barboju, za katero sem slišal, da ti ne glede na debelino denarnice rečejo kaj je naravnost iz morja in če ni nič, ne dobiš nič. Z Adriano sem preživel lepih in občasno tudi zelo turbulentnih sedem let, ko pa nama je umrl tako željeni Daniele, pa sta se najini poti počasi, vendar zanesljivo razklali, najbrž nas res najbolj uničijo tisti, ki jih sploh ne poznamo, ne glede na to ali so iz naših genov ali ne.

Ljudi sem se od nekdaj bal po stopnji neumnosti, ki jim frfotajo iz ust, zato sem po najini tragediji postal tak kot pred Adriano, zazankan in tih, morebiti celo mrk in odločen, da mora čas milosti čimprej in za vedno miniti, kaj naj drugega: se gledam kako jočem, gledam, kako cel svet joče od pamtiveka, kdo se bo smejal in kdo štel solze, ko bo kajman jokal, krokodil? Jasno je, da kakor se kotalikajo in vrtijo planeti v vesolju, zaenkrat name in na vse človeštvo nima nobenega otipljivega vpliva, vsaj v tistem najbolj pomembnem oziru, da bi kdo kdaj kaj tehtnega in pomembnega skoviknil z neba, vendar je jasno tudi, da je ljubezen med različnimi in neenakimi edini možen življenjski red. Preroki in mistiki, ne samo da so sebični blodneži, zapredeni v zgodovinsko zmoto, so tudi egocentriki, ki malikujejo popolno podrejenost in s tem propad življu, ki nima jajc in zaradi tega ne razvija jasne vizije. Čeprav se mi zdi življenjepis gnusno samoljubna in bahata zvrst, sem zdaj, pri tridesetih, s ponosom – sam zase – pritaknil, da sem se za svojo vizijo življenja izvojeval: brskati po knjigah, iskati tisto, kar me bo spet odprlo in pomagati si sam, nočem da mi pomaga katerikoli fizično živi predstavnik človeške rase: hočem in želim si pomagati s knjigami, si z njimi odpirati včasih otečene in lepljive veke, vendar ne s priročniki in šundom, temveč z leposlovjem: pisal ne bom, dovolj je, če že v službi prevajam in s tem tešim željo možganskega debla, da se vsak dan znebi določene kvote besed. Bal sem se, da ne bi zaradi nesrečne zavrtosti, ki je, vsaj zdi se mi, navzven nisem kazal, zbežal v narcizem, saj je ta sprt s široko razumevajočo artikulacijo in ne zmore prenesti drugačnega mnenja, kakor zgolj tistega, ki si ga je človek ustvaril sam o sebi. To bi me zapeljalo v zgodnji propad, jaz pa sem si navkljub vsemu želel živeti. Nikakor in nikoli si ne smem dovoliti, da bi se priklonil resignaciji, potem bi šel še živ rakom žvižgat. Učitelj bom sam sebi, dovolj sem star in doživel sem svojo veliko bolečino, izgubil sem dva, ki sem ju najbolj ljubil, vendar pa se na rovaš rešitve ne mislim ukvarjati z ideologijami, vsak mesijanski akt je diktatorski, svetu in drugim ljudem pa se nikoli ne moreš maščevati, tako kot bi si v največji užaljenosti in bedi in besu nad čudežno krivico želel. Jaz bom trdovratno ubral tako pot, da bo čim manj ljudem okrog mene tekel dež iz oči, ne glede na resnico sodobnega časa, da je pri izobražencih na prvem mestu profiliran sistem laži in ne mislim se ukloniti nobenemu nagonu po moči in oblasti, ki brli in kakor sestradana divjad čumi v vsakem človeku kakor potreba po hrani in vodi. Jaz bom samo jaz, Josip Degrassi, rojen leta 1969 v Kopru, očetu Italijanu in mami Slovenki, gimnazijski maturant, zaposlen kot prevajalec pri Il Picolu, ločen (čeprav še ne na papirju), stanujoč na Via Roma v Trstu, ljubitelj vsakršne literature in zanimivega čtiva, pravzaprav nekakšen zasebni raziskovalec, prepričan v to, da ni res, da je v teku evolucije vsak sedanji človek boljši od prejšnjega, čeprav tudi mislim, da se ne sme nobene, ampak prav nobene preteklosti, zadegati v postrgani menažki v ocean in potem začudeno mežikati z očmi.
O avtorju

Jurij Hudolin se je rodil leta 1973 v Ljubljani, kjer tudi živi kot svobodni književnik, urednik, scenarist, novinar in prevajalec. Objavil je pesniške zbirke: Če je laž kralj (1991), Ajdbog in ptičvolkkača (1992), Bestije (1993), Divjanje (1994), Prividi nemirnega čudaka (1994), Govori ženska (2001), Ljubezni (2009), Žival in lakaj najdeta ljubezen (2009), Čakanje revolucije in modrosti (2013), Prištinski dnevnik (2015) in romane: Objestnost (2005), Pastorek (2008), Vrvohodec (2011), Ingrid Rosenfeld (2013), Osnove ljubezni in zla (2016), Trst via Ljubljana (2017), knjigo kratke proze Na kolodvorski ulici nič novega (2012) in knjigo izbranih kolumn Pusti ti to (2005). Iz hrvaškega, srbskega in bošnjaškega jezika je prevedel več kot trideset knjig proze, poezije in dramatike, uredil pa je tudi nekaj mednarodnih zbornikov in antologij iz več svetovnih jezikov. Bil je kolumnist vseh pomembnejših slovenskih časopisov in revij, kot scenarist pa se je podpisal pod štirinajst filmov, igranih in dokumentarnih. Njegove knjige so prevedene v angleški, češki, madžarski, hrvaški, albanski, srbski, bošnjaški in makedonski jezik, revijalno pa v trideset jezikov. Za svoje delo je prejel več domačih in tujih štipendij, nagrad in priznanj. 


Preberite še Jurijev portret, KLIK!  Portret.


http://www.inovelmedia.si/home/portret-umetnika/objave-portret-umetnika/jurij-hudolinNova ureditev na obalni cesti

objavljeno: 1. apr. 2017 03:25 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 1. apr. 2017 03:25 ]Občina Izola je pripravila kratka navodila, komu so namenjeni posamezni pasovi v smeri iz Izole proti Kopru. Če se odpravljate na sprehod, je dobro navodila prebrati.  

Veliko užitkov na novem sprehajališču ob morju.
Sprehajališče je razdeljeno na tri pasove


Za kolesarje in voznike motornih koles (25km/h)


Za pešce

Za rolkarje

Fotografije: FB Občine Izola

Intervju z Lauro Ličer, napisala: Mojca Zelenko

objavljeno: 29. mar. 2017 00:03 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 29. mar. 2017 00:04 ]


Kraljica Kuščarica ali intervju s slikarko Lauro Ličer 

Laura, v tretje gre rado in ti se v Spletnem času zdaj pojavljaš že tretjič. Zelo zanimiva mlada umetnica si. Upam, da te bom znala spraševati tako, da te bomo lahko čim bolje spoznali.
Lepo te je videti, tebe in tvoja bitja, kjerkoli se pojaviš. Ta tvoja bitja ali stvori kot jih tako rada poimenuješ, nas prijazno gledajo in občutek imam, kot da nas celo razumejo.


Fotografija: Portretna slika, Goran Antlej

Kdo si kot človek? Kako se kot človeško bitje definiraš?
Med mano in bitji je kar tesna povezava. Praviš, da nas moja bitja prijazno gledajo in razumejo. Recimo, da kot človeško bitje stremim k razumevanju, čeprav ne uspe vsakič. Pri mojih stvorih je poudarek na statičnosti – ne toliko v smislu vdanosti v usodo, ampak opazovanju in dojemanju okolice.
Vsaka slika ima zgodbo, ponavadi nastaja sproti, mnogokrat jo dojamem šele, ko je že končana. To je moje videnje, nekdo drug pa jo lahko prebere čisto drugače. Tudi zato običajno dajem slikam kratke naslove, ki ne omejujejo domišljije gledalca.
Kdo sem, kot človek, težko odgovorim. Mogoče raziskovalka. Kot človeško bitje pa bi se umestila v tisto ogromno množico bitij, ki ji je umeščanje le v človeško družbo morda premalo.

Z mojega zornega kota si še zelo mlada, pa tudi kot umetnici ti v absolutnem pomenu lahko rečemo, da si mlada umetnica. Pa vendar, je iz tvojih slik razbrati, da razmišljaš o tolikerih življenjskih stvareh. Tvoji liki so nasmejani in prijazni, videti so otroško nedolžni, a hkrati izkušeni in dobrotljivi. Zdi se, da izražajo nekakšno življenjsko modrost.
Kakšno je tvoje življenje, kako dojemaš svoja lastna izkustva in kaj vodi tvojo roko?
Mojo roko vodijo moje misli, čeprav se mi včasih dogaja, da rišem z mislimi čisto drugje - včasih se pogovarjam po telefonu, poslušam glasbo ali počnem kaj drugega. Najmanj sem z glavo pri stvari, kadar ustvarjam kakšne ponavljajoče se vzorce. Takrat na neki način le sledim toku brez posebnega fokusa. Takšno približno je tudi moje življenje (smeh).
Moje lastne izkušnje pa so do neke mere edina stvar, ki je resnična, tako da dostikrat preslišim dobronamerne nasvete. So pa velikokrat tematika mojih slik moje osebne izkušnje ali pa izkustva ljudi, ki so mi blizu.
Žal mi ne gredo prav dobro od rok poskusi, kjer se poskušaš približati miru v glavi, tako da se verjetno moje misli kar dodobra precejajo na platno. Kar se tiče dobrotljivosti likov je tako, da se mi na koncu vedno tako izide, čeprav me to kar malo jezi. Je pa res, da ko s kuliji čečkam po papirju, takrat mi pa uspejo tudi kakšni grozljivi stvori, tako da je še upanje (smeh).

Kraljica kuščarica

Kakšni so bili tvoji slikarski začetki?
Začelo se je pri treh letih in še vedno imam shranjene slike nekakšnih mandal, ki sem jih risala takrat. Tiste slike so mi veliko ljubše kot tiste, ki sem jih slikala kasneje v mali šoli. Eno leto sem hodila na risanje v Pionirski dom, rada sem ustvarjala tudi v osnovni in srednji šoli, kjer sem obiskovala dodatne ure risanja na šoli.
Potem sem imela obdobje portretov s svinčnikom, »heureka efekt« pa sem doživela pred osmimi leti, ko sem naslikala sliko v stilu kot ustvarjam sedaj. Tako, da na neki način štejem to za svoj začetek. Nikoli pa se nisem uradno izobraževala na področju likovnega ustvarjanja, tako da sem v bistvu samoukinja.

Delaš na Društvu za teorijo in kulturo hendikepa, sodeluješ tudi pri projektu in časopisu Kralji ulice.
Poznaš marsikatero človeško stisko in posebnost. Zdi se mi, da veje iz tvojih slik tudi nekakšna socialna nota.
Kolikšen vpliv ima tvoje delo na Društvu in pri Kraljih ulice na tvoj odnos do soljudi?

Kar se tiče socialne note in Kraljev ulice, je moja vloga vodenje likovnih delavnic enkrat tedensko. Ta čas jemljem kot odklop od vseh naših problemov na ustvarjalen način. Mnogi izmed udeležencev imajo velik umetniški talent, ki bi ga morda v drugih okoliščinah mnogo bolje izpopolnili. Naših kreativnih momentov ne jemljem toliko v terapevtskem smislu, ampak bolj kot kvalitetno preživeti čas s ciljem razstavljanja in prodaje izdelkov. S slednjim sicer še nismo prišli ravno daleč, saj je moja marketinška žilica malce zakrnela, ampak upam, da se bo to v bližnji prihodnosti spremenilo.
Po pravici povedano, ne vem, kakšen vpliv ima to delo na moj odnos do soljudi. Še vedno znam biti zoprna in nepravična do okolice, je pa res, da jih poskušam sprejeti takšne, kot so, s sabo vred. Se mi pa zdi, da je sprejemanje bilo že prej, zato sem sploh v osnovi aktivna v omenjenih društvih. Mislim pa, da me ne vodi neka sveta dobrota, ampak samo želja, da bi deloval tisti slogan vsi različni, vsi enakopravni.Videti je, da neprestano slikaš, saj si ustvarila že množico slik, ki smo si jih lahko ogledali na tvojih razstavah, pa tudi na socialnih omrežjih. Hodiš tudi v službo, sodeluješ pri raznih projektih in z raznimi avtorji.
Povej, koliko časa na dan ali morda na teden posvetiš slikanju in kako uspeš slikanje uskladiti s službo?

Odkar sem ugotovila, da mi najbolj ustrezajo akrilne barve in da je »otroški« način upodabljanja sveta tisti, kjer se lahko najbolje izrazim, res veliko ustvarjam. Bila so tudi obdobja, ko sem teden dni sedela v sobi, dokler slika ni bila dokončana. Tako je na primer nastala ena izmed mojih najljubših slik Kraljica Kuščarica.
Žal mi čas več ne dopušča, da bi si to redno privoščila. Imam kar pestro življenje, tako da se moje ustvarjanje prilagaja druženju z bližnjimi in službi. Zaenkrat mislim, da mi gre usklajevanje kar dobro, ko mi pa zmanjka časa, pa poskušam zmanjšati obseg vmesnega «bluzenja« (smeh). 
Nimam fiksnega urnika za ustvarjanje, na srečo ne potrebujem velikih priprav, samo usedem se in se delo prične. Doslej še nisem doživela kakšne večje ustvarjalne krize. Velikokrat si sama postavim cilj, na primer neko razstavo in potem imam več zagona. 

Kot ilustratorka si sodelovala že z več avtorji besedil, med drugim tudi s pisateljico Bredo Smolnikar. Povej, kakšno je to sodelovanje?
Bredo Smolnikar mi je predstavil Bojan Meserko, pisatelj in založnik založbe Blodnjak. Na začetku sem bila precej presenečena, saj se mi je zdela kombinacija njenih tekstov in mojih ilustracij kar malo nenavadna. Pisateljica je iz svojega obsežnega opusa izbrala zgodbe o ženskih junakinjah, ilustrirala sem eno za drugo, tako da je po treh letih nastalo okoli 180 ilustracij. Teksti so raznoliki in zelo sem uživala v samem procesu.
Zgodbe je izdajala posamično, na koncu pa je nastala še zbirka debeluška, kar 800 strani obsežna knjiga z naslovom »Si dekle ali si žena« ob pisateljičini 75-letnici. Poleg zanimivega umetniškega izdelka se je v času sodelovanja zvrstilo veliko dogodkov: literarni večeri in razstave ilustracij v Trubarjevi hiši literature, knjižnici Šiška, v Konzorciju, v Metelkova mesto, na debatni kavarni knjižnega sejma v Cankarjevem domu in NUK-u ob pregledni razstavi Brede Smolnikar. Tako da sem doživela mnogo lepih trenutkov, morda pa sledi še kakšno nadaljevanje.


Z Miho Praprotnikom ustvarjata zanimiv in skupen projekt o predkrščanski mitologiji. On je avtor besedil, ti ilustriraš.
Z Miho Praprotnikom sva sodelovala pri njegovem prvencu Rojstvo Ljubljane iz duha zmaja. Zgodba me je zelo navdušila in mi je bilo kar malo žal, da smo se dogovorili le za deset ilustracij, saj me je inspiriral vsak odlomek. Z založbo Stella smo se dogovorili za stripe s tematiko slovenske predkrščanske mitologije in do sedaj sta nastala stripa Zeleni Jurij prežene zimo ter Perun, glavar groma.
Sicer menim, da so mi bolj pisani na kožo večji formati A4 ilustracije ali večje slike na platnih, zato je bil strip kar velik izziv. Malce sem nagnjena k detajlom, tukaj pa je v tistem malem kvadratu prostor le za poenostavljene reči. Upam, da mi je naloga uspela, stripe pa seveda priporočam v branje. Prav tako tudi knjige drugih avtorjev, pridružite pa se mi tudi na kakšni razstavi slik in ilustracij.


Hvala za pogovor, Laura.Laurine slike lahko vidimo v Galeriji Spletnega časa TUKAJ

Spremljamo pa jo lahko tudi na njeni spletni strani: http://www.laura-licer.si/

In na Facebook profilu: https://www.facebook.com/laura.licer?fref=ts 

in Instagramu: laura_licerZ Lauro Ličer se je pogovarjala Mojca Zelenko.
Ilustracije: Laura Ličer

Klik na sliko odpre novo spletno stran Mojce Zelenko!

http://www.mojcazelenko.si/dogodivscine-druscine-prijateljev/1-10 of 29