MENU‎ > ‎Aktualno‎ > ‎Objave-Aktualno‎ > ‎

Svetovni dan sreče - 20. marec

objavljeno: 19. mar. 2016 22:54 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 21. mar. 2016 04:43 ]
Leta 2011 je generalna skupščina Združenih narodov razglasila 20. marec za mednarodni dan sreče z namenom zavedanja o pomenu sreče in blaginje vseh ljudi, tudi v javni politiki držav. 

Svetovni dan sreče naj bi spodbujal ljudi k iskanju dobrega počutja, prav tako naj bi vplival na javno politiko, da bi preko uvajanja mehanizmov uresničevala cilj "biti srečen, imeti prijetne občutke" in s tem izboljševala pogoje za pozitiven in navdihujoč vpliv na življenje ljudi.  

Ljudje, ki so srečni, lažje izpolnjujejo svoje cilje, so bolj motivirani, so dovzetnejši za okolico in se tudi fizično počutijo bolje. 

Pretekli teden (17. marca) so Združeni narodi objavili seznam 156 držav, v katerih so ljudje najbolj srečni. Merjenje sreče se je začelo leta 2012 in temelji na naslednjih osnovnih dejavnikih: zdravje in dostop do zdravstvene oskrbe, družinska razmerja, varnost, zaposlitev in družbeni dejavniki, vključno s politično svobodo in stopnjo vladne korupcije. 

Najbolj srečni ljudje so Danci, ki so med drugim dajali naslednje izjave ob vprašanju, kje so razlogi, da so "najsrečnejši narod":

"Počutijo se varne, ni veliko naravnih katastrof, malo korupcije, v bližini ni drastičnih dogodkov, imajo občutek samozavesti, samoodločanja in občutek za skupnost."

Danska je tudi država, kjer imajo ženske 43 odstotkov najboljših delovnih mest v javnem sektorju, ki je znan po dobrem socialnem sistemu, ki dobro poskrbi za svoje državljane vse od rojstva do smrti.

Po Danski so najsrečnejši ljudje še v Švici, Islandiji, Norveški, Finski, Kanadi, Nizozemski, Novi Zelandiji, Avstraliji in Švedski.


Zapisal: Spletni čas

Fotografija: Lidija Polak, 2016