MENU‎ > ‎Aktualno‎ > ‎Objave-Aktualno‎ > ‎

Vrtovi Kopra, napisal: Iztok Geister

objavljeno: 26. okt. 2016 01:15 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 26. okt. 2016 03:25 ]
Vrtovi Kopra 


Dnevni bar Cameral je to jesen v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper izpeljal natečaj za najlepši vrt v Kopru. Se mi sanja? Ne, po pol stoletni prezrtosti ene temeljnih vrednot mestnega sobivanja z naravo v tem sredozemskem mestu se je nekdo vendarle opogumil ozreti se po koprskih vrtovih, kolikor jih je seveda spričo prenov in urbanističnega blefa sploh še ostalo. Brez tveganja namreč smemo domnevati, da v cvetočih časih mestnega jedra, tako rekoč ni bilo hiše brez vrta, pa naj je šlo za atrij stisnjen med štiri stene, zelenjavni vrt ali zgolj zeliščni vrtiček na baladurju, da nekdanjih razkošnih samostanskih vrtov niti ne omenjam. 

Na sodelovanje na natečaju se je prijavilo le šest imetnikov vrtov na naslovih: Bošadraga 8, Kmečka ulica 17, Vojkovo nabrežje 15, Pobegova ulica 3e, Ulica agrarne reforme 8a in Ulica osvobodilne fronte 6. Precejšnje število ljudi si je v soboto, 22. oktobra 2016, popoldan tik pred večerno slovesno razglasitvijo najlepšega vrta v muzejskem lapidariju te vrtove lahko tudi ogledalo v živo. Opremljeni z miniaturno bisago, v njej smo prenašali stekleno čašo za pokušnjo izbranih sponzorski vin, smo se obiskovalci v dveh ne ravno majhnih skupinah radovedno pomikali od vrat do vrat prijaznih gostiteljev. 60 % glasov naj bi prispevali ogledovalci, 40 % pa strokovna žirija. Za najlepšega je bil razglašen vrt na Ulici agrarne reforme 8a v lasti družine Čalja.  

Fotografija: Iztok Geister

Posebnost tega sicer dobro skritega vrta, dostopnega le skozi stanovanje imetnikov, pa ni v skrbno izbrani in zadržani zasaditvi s sadnim drevjem, ki v času zorečih plodov učinkuje tudi okrasno, temveč v čudežno živo zeleni talni preprogi. Pohodna tla namreč prerašča vodni popnjak Hydrocotyle sp., ki je sicer obvodna rastlina, vendar jo je z vztrajnim zalivanjem in po neokrnjeni listnatosti sodeč brez nenehnega košenja mogoče vzgojiti tako trpežno in tako na gosto, da spominja na »angleško trato«. V vrtnem separeju je tudi zelenjavni vrtiček, ki tako ne moti pravokotnega tlorisa okrasnega vrta. Brez omembe naj ne ostane izvirna pogostitev obiskovalcev s peko kostanja in izvrstnim moštom iz muškata, kakor tudi duhovit pozdravni nagovor lastnika z balkona nad vrtom.

Večina vrtnih vrat po starožitnih koprskih ulicah pa je žal tudi ta dan ostala zaprtih. Samo upati je, da bo letošnja pobuda spodbudila tudi druge imetnike skrivnostnih vrtov, da svoje prelesti vsaj za en dan v letu podelijo s someščani.

Iztok Geister