MENU‎ > ‎Aktualno‎ > ‎Objave-Aktualno‎ > ‎

Zdravniki pa stavkajo, napisala: Vanja Čibej, november 2016

objavljeno: 16. nov. 2016 02:26 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 16. nov. 2016 06:26 ]

Zdravniki stavkajo, kdo je tu nor?
Poslušam poročila, berem na netu o stavki zdravnikov, ki je glavna tema, poleg prve dame ZDA, ga. Melanie, in predsednika g. Trumpa, močno pregrete jeseni. Poslušam zdravnike, jih poskušam razumeti, kako so obremenjeni in kako ne bodo delali več kot 40 ur tedensko in kako so izpostavljeni nevarnostim nezadovoljnih pacientov in kako bi si radi izborili neke vrste izpadli dohodek. Toda, bolj, ko premetavam misli sem in tja, bolj sem jezna in se tako, kot novinarka Tanja Lesničar-Pučko, sprašujem, kdo je tu nor.

Zdravniki zahtevajo tudi nadomestilo za izpadli dohodek

Fides, sindikat zdravnikov in zobozdravnikov, med drugim, zahteva tudi neke vrste nadomestilo za izpadli dohodek.

»Če delodajalec zdravnika toliko obremeni, da bi postalo njegovo delo pri drugem delodajalcu zaradi tega nevarno, mu mora zagotoviti enak finančni položaj, kot če bi delo 
drugje opravil. Slednje naj se uredi v kolektivni pogodbi za zdravnike ali v aneksu h kolektivni pogodbi.«


Človeška domišljija resnično nima meja. Fides in njegovi predstavniki to vedno znova potrjujejo. Zdravniki se sklicujejo na visoko etiko in na Hipokratovo prisego, in se trepljajo po ramenih, ker vseeno delajo in oskrbujejo vse nujne primere in med operacijo ne gredo na malico, saj pacienta vendar ne morejo pustiti z odprtim trebuhom kar pol ure. (Da ne bo pomote, večino zdravnikov spoštujem in sama nikoli ne bi bila sposobna opravljati njihovega dela!). A, kar je preveč, je preveč! 

Kje se zdravniška etika konča?

Pri denarju in pohlepu se pač vse konča. Tudi etika. Izsiljevanj zdravnikov, ker so pač nenadomestljivi, ker bolnikov in drugih pacientov pač ne bo nikoli zmanjkalo, ni videti konca. Navkljub temu, da so dobro izkoristili šolanje iz davkoplačevalskega denarja, navkljub temu, da se lahko nenehno izobražujejo in imajo cel kup dodatnih privilegijev (plačana dežurstva, regresi, ne nazadnje tudi status elite ...). Medtem se stiska ljudi, ki živijo pod življenjskim minimumom, iz dneva v dan povečuje. Medtem veliko ljudi izgublja svoje dostojanstvo, ki životarijo na robu družbe in moledujejo za miloščino in drobtinice, ki jih velikodušno podarja država, karitas in druge dobrodelne organizacije, zdravniki vehementno na različno dolge časovne preskoke terjajo denar. Nikoli jim ni dovolj! Saj ne delajo samo oni po 12 ur na dan, v gospodarstvu je 12 urni delovnik že zelo dolgo prej pravilo kot izjema, kajti vsi težijo k temu, da zmanjšujejo stroške dela in tako povečujejo delež produktivnosti na zaposlenega. 
Medtem ko ima polovica upokojencev pokojnino manjšo od 500 evrov, brezposelnih, ki so registrirani na Zavodu za zaposlovanje, je približno 97 tisoč1, vprašanje kolikšno število je resnično. Medtem ko mladi ne dobijo dela, razen če ga dobijo preko poznanstev ali pa se izkažejo za nekakšne genije, ki vrhunsko obvladajo več poklicnih profilov hkrati, najmanj tri svetovne jezike, in jim samo malo manjka do genialnosti. Vsi ostali, tudi visoko izobraženi profili pa poprimejo za vsako delo, ki se jim ponuja. A tudi tega dela je vedno manj, ker se povsod varčuje, predvsem zaradi visokih davkov, katere velik delež gre ravno zdravnikom.

Se mi zdi, da bi se morala vlada ukvarjati predvsem z reševanjem te problematike, ne pa s tistimi, ki žal, spominjajo na zelo razvajenega otroka.


Vsi državljani Slovenije bi se morali zavzeti, da bi živeli v spodobni državi, kjer bi vsak dostojno živel svoje življenje. Tako pa se zdi, da vsi odločevalci in druga slovenska elita nenehno držijo fige v žepu.


Zakaj vlada resno ne pristopi k možnosti uvedbe UTDja, s katerim bi naredila resničen korak naprej? Namreč, videti je, da namesto koraka naprej, vztrajno zleze za tri nazaj.

Napisala: Vanja Čibej
 

1http://www.ess.gov.si/trg_dela, oktober 2016