December 2016, napisala: Nika Korsič

objavljeno: 21. dec. 2016, 00:02 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 21. dec. 2016, 00:03 ]
December 2016 


Mesec, ko se pisana jesen poslovi in na vrata potrka neusmiljena zima. Mesec, ki je čaroben, ki zasije v soju lučk, vonju po cimetu, kuhanem vinu in drugih dobrot, ko se police v trgovinah šibijo z razno raznimi stvarmi, ki spomnijo na darila in obdarovanje. Mesec, ki združi družine in prijatelje, da se znova srečajo, se povežejo in si povejo vse, kar si niso uspeli povedati tekom leta. Mesec, ko se spomnimo, kaj je v življenju zares pomembno.


Ime december ali izvorno gruden, izhaja iz latinske besede decem (ki pomeni deset), saj je bil po prvotnem, Romanskem koledarju, to deseti mesec v letu, saj se je leto začelo z marcem. Ko so letu dodali še meseca januar in februar, je december ohranil svoje ime do danes.
Astrološki znamenji meseca decembra sta ognejvit in optimistični Strelec, nato pa 22. decembra stopi v ospredje znamenje hladnokrvnega in ambicioznega Kozoroga. 

http://www.nikakorsic.si/
Fotografija: Decembrska bodeča lobodika in taščica, Ruscus aculeatus in Erithacus rubecula, NK


21. decembra je prvi dan zime - zimski solsticij. Takrat je dan najkrajši in je noč najdaljša. Sonce je nizko na nebu, na Zemljo pa pride v tem času najmanj sončne svetlobe. Začne se nov cikel, po tej prelomnici se začnejo dnevi končno spet daljšati in vlivati nove moči in energije.
Ta čas je najbolj primeren, da razmislimo kaj bomo počeli v prihodnje in da se rešimo bremen iz preteklosti, se očistimo, odpustimo sebi in drugim za vse neprijetne stvari, ki so nas doletele, jih prerastemo in s polno paro zazremo v novo luč, si ustvarimo nove cilje in s še močnejšo motivacijo sledimo že začrtanim.


Pojdimo, pogumno in modro. Vse je odvisno od nas samih. Bodimo močni in neustrašni.
Naužijte se decembrskih dobrot, pa ne pozabite, 

Nika Korsičhttp://www.pisarnavnl.si/Preberite še:

Kenge, Niko Slana

Ženska prtljaga, Mojca ZelenkoNenormalnost v normalnostDolores Peroša

Jadranje, Mojca Zelenko

Na vsakem listu strup, Lidija Polak