Julij 2016

objavljeno: 13. jul. 2016, 01:50 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 13. jul. 2016, 01:51 ]
Julij 2016 

Julij je mesec, ki ga ali imaš, ali pa enostavno nimaš rad. Zaradi vročine, namreč. 

Jaz sem, npr., en takih tipov ljudi, ki jim je (tudi) mesec julij (najbolj) všeč. Je kot nek prehodnik, med nečim napol dokončanim novim, in, pravzaprav, začetkom še novejšim. Zrelim, tako zrelo, ki se nato ponovno, v zimskem času, začenši z jesenjo, in ko kar naenkrat izumre, pravzaprav prelevi v nekaj novega, podobnega lanskemu. 

Fotografija: arhiv Spletnega časa

“Pasji dnevi”, značilni predvsem za začetek julija, ko se poletje, tudi koledarsko, čisto zares prične, so znak, da se je leto prelevilo že v drugo polovico. Je sedmi mesec v letu, po starodavnem rimskem koledarju, ko naj bi se leto začelo z marcem, pravzaprav peti in tako poimenovan Quintilis. Izvirno slovensko ime za julij je mali srpan, in je kar logično, saj se ravno v tem času žanje kar smo sejali spomladi. Dela in priprav na zimo je ogromno, med drugim tudi striženje ovac, za volno, da še tako huda zima ne bi prinesla ozeblin. Medtem ko je na južnem zemeljskem polu “naš” januar, se mi kopamo v obilju sonca, ki nas v tem mesecu pripravi na hladnejše dni. Zato je pomembno, da se čimveč gibljemo na svežem zraku, ljubimo sončne žarke, se kopamo v morju, jezeru, užijemo poletne večere v “tintarella di luna” … To je samo moj blagohotni opomin ...

V moderniziranem svetu pa se zdi, kot da se julija, ki šteje kar 31 dni, vse ustavi. Konec šole, počitnice in dopusti. Hektičnost se malce zaustavi, to je še posebej opazno v večjih mestih. Po prerojevanju po lanski zimi in letošnji pomladi, se ljudje v tem času vključujejo v raznorazne družabne aktivnosti, ljudje se zbirajo, ljudje se tudi upirajo, zdi se, da je mera potrpežljivosti že zdavnaj presegla svoje bregove, se na drugi strani zdi, da ima pravo poletje v sebi popoln mir, razlog za umiritev vseh strasti, ki jih nosimo v sebi, čas za siesto. Poleti vse doseže svoj vrhunec! Tako v vodah npr. politike, tudi v vodah npr. morja, ko se človeštvo razgali. Skoraj do konca, če ne prav tako, to je mesec julij.