Marec 2016

objavljeno: 3. mar. 2016, 02:51 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 4. mar. 2016, 07:23 ]
Marec 2016 

Najbrž ste nekateri že opazili, da vsak mesec zberem zanimive informacije, ki ta mesec delajo značilnega, mu dajo dušo in značaj. Lani sem marec že na kratko secirala, naj omenim to, o čemer še nisem pisala. Če vas zanima, kaj sem pisala prejšnje leto, kliknite sem.

Mesec, imenovan po rimskem bogu Mars, je nekakšen znanilec pomladi, saj se narava začne prebujati in trave le dobijo živo zelen odtenek. Starinsko ime za marec je sušec, ki opozarja na čas, ko se zemlja tako osuši, da jo je končno mogoče obdelovati. Statistika kaže, da je marec mesec z najmanjšo količino padavin in od tod izvirajo tudi mnogi stari reki, kot so: “Če sušec prah okrog pometa, prav dobro letino obeta.” in 
“ Dokler za grabni sneg leži, sejati se ne mudi.”, ter “Marec grmi, lakota beži” in “Če sušca zemlja preveč pila, bo poleti manj dobila.” Zgolj informativno bi rada omenila tudi druga stara slovenska imena. Ta so kar številna: brezen, breznik, ebehtnik, mali traven, vetrnik, sušnik, postnik, ceplenjak, brstnik, ranoživen, spomladanjec, tretnik. V prekmurščini mesec marec poimenujejo mali tráven, in tudi marciuš.

Marec zaznamuje kar nekaj zanimivih dni. Danes, 3. marca je svetovni dan sluha in namen tega, je ozaveščanje javnosti o pomembnosti izgube sluha in pomenu skrbi zanj. Poleg že omenjenih v lanskoletnem besedilu, se med drugim 10. marca obeležuje dan štiridesetih mučenikov, ki je katoliški cerkveni praznik in ki je v sodobnih časih, bolj za šalo kot zares, postal tudi praznik moških. In spet smo pri pregovoru: “Če je na štirideset mučencev lepo, bo še štirideset dni ostalo tako in obratno.” 12. marca, tako rekoč “Po Gregorju od vsakega vetra sneg kopni” in ptički se ženijo in velja za prvi pravi pristni praznik zaljubljencev na našem območju. Na 17. pravijo: “Jedrt lepa, dobro letino obeta.” in na 19.: “Če lepo je vreme na jožefovo, veselo srce bo kmetovo.
 Letos bomo 20. marca priče enakonočju, natanko ob štirih in pol zjutraj. 22. marca bo prvi dan pomladi, pomislite, kako kmalu bo to! Na ta dan obeležujemo tudi svetovni dan voda, ko ne smemo pozabiti, kako dragocena je. Še vedno lahko podpišete peticijo proti privatizaciji vode! “Če na Gabrijela dan, 24. marca, zmrzuje, potlej slana nič več ne škoduje.” Sledi 25. marec, ki je materinski dan, ko je človeštvo hvaležno vsem materam tega sveta. Veliko noč bomo praznovali 27. marca, velikonočni ponedeljek sledi takoj naslednji dan.

Fotografija: WikipediaTrès riches heures du Duc de Berry, March


Lani smo v tem času bili bogatejši za novo rubriko Skrb za zdravje, ki pa zdaj žal ni več aktualna. Kljub temu smo v enem letu marsikaj postorili. Poleg celotnega videza spletnega časopisa smo posodobili Virtualno galerijo in dodali rubrike Dogodki, Mehurčki, Gibam, torej sem! in Selivke se vračajo. Ker spodbujamo rabo slovenskega jezika, smo odprli tudi rubriko 365 tem, kjer bralci lahko vsak dan preberejo napotek za pisanje z razpisano temo. Ponovno razpisujemo natečaj, za razliko od prvega, ki je bil literarni na temo potopisa, bo tokrat natečaj fotografski. Več si lahko preberete tu.


Lani smo gostili povprečno 600 rednih uporabnikov, medtem ko jih je zdaj že čez

10 000. Berejo nas povsod po svetu, kar pomeni, da dober glas res seže v deveto vas. Ponosna sem nase in na vse sodelavce, ki so kakorkoli prispevali k nastajanju in ohranjanju spletnega časopisa in se še vedno trudijo, da bi bile vsebine kar se da privlačne. Vsi, ki tukaj bogatimo prostor, delujemo prostovoljno. Seznam vseh, si lahko ogledate tu. Hvaležna sem vsem, predvsem bralcem, ki nas berete in podpirate.

Želimo si biti še bolj udarni, želimo si dodajati nove vsebine, zaposlovati ljudi, ki bi za vas pisali “dobre štorje”, ampak za to, bo potrebna vaša pomoč. Priporočamo se za kakršnokoli donacijo, naj bo to v smislu, da nas priporočate še komu, ali pa v smislu kakšne finančne injekcije. Ponujamo vam oglasni prostor in z veseljem najdemo rešitev, ki bo primerna tako za vas, kot za nas. V kratkem bomo pripravili privlačne oglaševalske pakete, tako da boste tudi bolj ali manj zahtevni, morda le našli pot do prostora pod okriljem našega Spletnega časa.

Ko, glede na pregovore, opazujem vreme, se mi zdi, da bo letošnje leto tako na zelenjavnem, kot katerem drugem vrtu, ki ga ustvarjamo, še zelo, zelo pestro. Se že veselim! Pa vi?


Ne pozabite,


Nika Korsič