Februar 2016

objavljeno: 2. feb. 2016, 03:27 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. mar. 2016, 02:53 ]
Februar 2016 

Drugi mesec v letu, v koledarju, kot ga poznamo danes, je mesec februar. Tako kot sem v januarskem članku že omenila, se spominjam tudi februarske risbe na koledarju iz otroštva, na kateri je bila hiša, s katere so nevarno visele ledene sveče. Ni zaman, da se februar v slovenščini tradicionalno imenuje svečan

Naj nekaj povem o samem izvoru besede. To ime izvira iz imena sičan
, kar pomeni “mesec sekanja dreves”, napisano kot svičan v Novem kranjskem zborniku iz leta 1775. Leta 1848 je v Kmetijskih in rokodelskih novicah, bil podan predlog, da bi se mesec februar imenoval talnik (povezano s taljenjem ledu), vendar se to ime ni obdržalo. Od nekje imamo tudi podatek, da se je mesec februar imenoval tudi vesnar, po mitološkem bitju Vesna, ki naznanja tople dneve in rodovitna polja. Zanimivo se mi je zdelo poimenovanje v finščini, helmikuu, ki pomeni "mesec perl", saj se februarja sneg že topi in potem ponovno zamrzne v drobne kristalčke ali perlice.

Fotografija: Wikipedia, Très riches heures du Duc de Berry, February


Februar je, kot vemo vsi, najkrajši mesec v letu. Zanimalo me je, zakaj (najbrž sem to že vedela, ampak sem pozabila), zato bom to delila tudi z vami. V koledar so se meseci oblikovali v času Julija Cezarja, kjer je bilo 365 dni in 12 mesecev. Število dnevov v mesecu se je redno menjavalo - en mesec je imel 31, naslednji 30, nato spet 31, itd. Vendar pa je astronomsko leto dolgo 365 dni in skoraj četrtino dneva, kar pomeni, da v štirih letih Zemlja potrebuje štiri krat 365 dni plus en dan! Zato so že takrat mesecu februarju odstranili en dan, kar je pomenilo, da je imel tri leta 29 dni, v prestopnem letu pa 30. 
To pa seveda ni bilo po godu cesarju Avgustu, po katerem je imenovan mesec avgust, saj ni želel, da ima julij, imenovan po Juliju Cezarju, več dni kot “njegov” mesec. Zato je februarju odvzel še en dan, avgustu, pa dodal 31. dan. Tako ima zdaj naš gregorijanski koledar v mesecu februarju 28 dni, vsake štiri leta pa 29. In to je letošnje leto, ko bodo končno na svoj račun prišli “smolčki”, ki so bili rojeni na ta dan in svoj rojstni dan praznujejo vsaka štiri leta. Zaradi tega se njihov rojstni dan na ne prestopno leto praznuje 1. marca. 
Zasledila sem še eno zanimivost, in sicer, da po stari irski tradiciji si ženska, na prestopno leto, lahko “privošči” zasnubiti moškega. Me prav zanima, ali se to tudi zares dogaja.

Mesec februar je sicer kar pester mesec, npr. 2. je dan mokrišč, 8. praznujemo Prešernov dan, ali dan kulture, na Kitajskem pa praznujejo Novo leto. Nato sledi še 14., ki je poameričanjen dan, dan zaljubljencev, ali valentinovo. 21. je mednarodni dan maternega jezika, ko ne smemo pozabiti, od kje izvirajo naše korenine.

Pri nas pa februar ni prav nič zamrznjen in ničesar ne sekamo, ampak dodajamo nove vsebine in aktivno delujemo na vsebinah, ki jih imamo že od vsega začetka. Prenovili smo tudi izgled spletne strani. Arhiv ozadij, ki smo jih uporabljali v preteklosti, pa si boste kmalu lahko ogledali v Virtualni galeriji.

Vabljeni k branju in sodelovanju, predvsem pa,

Nika Korsič