Marec 2015

objavljeno: 2. mar. 2015, 01:48 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. mar. 2016, 02:58 ]
Marec 2015 
Najbolj vesela novica meseca marca je: prihaja pomlad!
  Ko sem nabirala ideje, kaj naj bi napisala za marčevski uvodnik, sem najprej raziskovala, kateri svetovni dnevi in pomembni dogodki so v mesecu marcu. Našla sem kar nekaj zanimivih, ki jih bom omenila zgolj informativno, ne bom pa razpravljala o njih. Najbolj vesela novica meseca marca je: prihaja pomlad!


Tako je 1. marec dan civilne zaščite, 6. je dan varčevanja z energijo, nato že sledi 8., najbolj prepoznaven, vsaj pri nas, dan žena, 19. marec je dan pripovedništva, sledi 21., ki nosi težo več svetovnih dni: dan boja proti rasni diskriminaciji, svetovni dan lutkarjev, dan poezije in dan strpnosti. Takoj sledi že 22. marec, ko je dan voda, 23. marec je dan meteorologije, 24. je svetovni dan tuberkuloze, 25. dan mater, in nato 27., ki je dan gledališča.
20. marca bo popolni sončni mrk, iz Slovenije viden le kot delni in bo ob vrhuncu mrka, vsaj v Mariboru Luna zakrila 67 odstotkov Sončevega navideznega premera. Najbolj obremenjen 21. marec nosi še eno odgovornost, ki množicam prinaša veselje, saj je na ta dan pomladansko enakonočje in koledarski začetek pomladi. Tik preden se marec prevesi v april, 29., pa sledi dan, ki mnogim prav nič ne diši, saj oznanja eno uro spanja manj - ura se premakne naprej.
Za nas bo prelomen datum, ki prinaša trojko spredaj in ničlo zadaj, torej 30. marec, ko bomo razglasili rezultate našega 1. literarnega natečaja Potopisi. Odzvalo se je kar čedno število ljudi, ki so nam zaupali svoje neprecenljive izkušnje, ki so jih pridobili na popotovanju. Vsakemu posebej se iskreno zahvaljujem, za to, tudi zame bogato izkušnjo.

Naj omenim še, da smo odprli novo rubriko - Skrb za zdravje, kamor boste bralci lahko postavljali vprašanja, ki vas mučijo v zvezi s to tematiko, in to osebni zdravnici, ki dela na urgenci. Obljubila nam je, da se bo potrudila po svojih najboljših močeh, da bi pomagala posamezniku in tako na še en način uresničevala njeno, vaše in naše poslanstvo.
Se beremo in ne pozabite:Nika Korsič
Fotografija: Urša Brate, Ljubljana - Park Tivoli, 2014