Januar 2016

objavljeno: 5. jan. 2016, 01:15 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. mar. 2016, 02:56 ]
Januar 2016

http://www.zupca.net/dnevna_soba/ilustratorji/jelka_reichman.htm   Januarska risba v koledarju (če se ne motim, je ilustratorka meni ljuba Jelka Šubert Reichman in ker ilustracije na internetu nisem našla, sem poiskala najbolj podobno), ki sem ga imela kot otrok, je v meni, poleg risbe meseca februarja, naredila največji vtis. Še zdaj se ju spominjam. Pred februarskimi ledenimi svečami, se je na pravokotni površini risala bela pokrajina, z zasneženimi drevesi in strehami, ter kupom razigranih otrok, eni s sankami, drugi so se kepali, tretji delali sneženega moža. Njihove premražene obrazke so krasili široki nasmehi in iskrice v očeh.

Prosinec je načeloma najbolj mrzel mesec v našem območju, mesec, ko po veselem decembru kar kliče v objem toplega doma ali pa vabi na krajše potepanje v speči naravi. Po navadi je januar, mesec, ko ljudje začnemo uresničevati raznorazne osebnostne cilje, ki jih pa le redkokdaj dosežemo, ker prehitro obupamo. Je pa zato lepa priložnost, da se obrnemo vase, se umirimo, spočijemo in pripravimo na nova doživetja v novem letu. Brez nobenih pritiskov in prevelikih zahtev do samega sebe, umirjeno, počasi, a vztrajno. Dobre stvari se baje dogajajo, ko jih delamo z veseljem in užitkom.
Hiter tempo življenja v nas povzroča nemir in občutke, da nikoli nismo dovolj dobri, da bi lahko naredili še več, kar povzroča nespečnosti in dolgoročno številne druge neprijetne stranske učinke. Znano? Zato se moramo ustaviti, zbistriti misli, si vzeti čas zase. Kljub vsem težavam, ki pestijo nas in svet, jih, če bomo raztreseni in negativni, s tem samo še povečali. Umetnost življenja je ohranjati čist um, verjeti vase in v ljudi, čeprav smo/so nas že večkrat razočarali.

Za dobre temelje naj bo letošnji januar nekoliko drugačen. Z otroško razigranostjo, širokim nasmehom in iskricami v očeh, je vse lažje.

Da bo bolj sladko,


Nika Korsič

p.s. Kmalu bomo preuredili podobo spletnega časopisa, da bomo bolj in. To bomo naredili z ljubeznijo, ne zato ker moramo, ampak ker nam je to všeč. Vabljeni vsi, ki bi želeli doprinesti k vsebinam časopisa, tako, ali drugače.

Fotografija: ilustracija - Jelka Šubert Reichman, vir: klikni tukaj