Oktober 2017, napisala Nika Korsič

objavljeno: 16. okt. 2017, 01:58 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 16. okt. 2017, 02:00 ]
Oktober 2017

Mogoče je malo smešno, da v sredini oktobra omenjam poletje, a vendar ga, ker ga že zdaj pogrešam. Saj baje bomo še imeli indijansko poletje … Ampak, ne bom pisala o poletju, pisala bom o tem, kako smo že pošteno zakorakali v jesen in z njo, v novo šolsko leto in nove stare, resne službene obveznosti, ki so poleti počakale kje v predalu, v glavi ali kakšnem oškrbljenem zvezku. Kar naenkrat se ulice spraznejo in mesto je živahno le med malico in ob kakšnih sončnih dnevih, med vikendom. Tako vsaj velja za naša mala obmorska mesteca. V Ljubljani je drugače. Celo mesto poka po šivih in občutek imaš, da nihče ne hodi ne v šolo, ne v službo. Jeseni mi je v Ljubljani najbolj všeč tržnica, ker je pisana in ker diši po raznoraznih dobrotah kot so gobe, buče, kostanj, zelje, jabolka in hruške ... Branjevke so simpatične in nasmejane z rdečimi lički in čedalje več volnenimi puloverji, a še ne dovolj premražene, da ne bi bile vsaj videti srečne. Oktober je tako lep!

http://www.nikakorsic.si/Fotografija: NK

Oktober si, vsaj za moje pojme, zasluži največ všečkov! In no, končno sem prišla do teme, o kateri bom tokrat pisala. Všečki. So ti všečki „kar neki“?

So velik pokazatelj, da je neka vsebina dobra? In kvalitetna? In da si se s to vsebino prebil nekam, da si dosegel srca ljudi, da si zadel v terno? Najbrž res!

Vendar pa, kaj se še skriva za vsemi temi všečki? Vsak, ki ima vsaj nekaj v glavi, kar hitro lahko dojame, da so reakcije, kot so všeč mi je, obožujem, žalostno, ipd. Le še en pokazatelj morebitnim radovednežem, ki jih zanima naša identiteta ter osebnostne lastnosti in naša zanimanja. Saj ni težko, z zelo malo truda se da na tak način ugotoviti kar precej o posamezniku. Hitro lahko pogruntaš kakšna je njegova starost in celo spolna usmerjenost, kakšna so politična in verska prepričanja. Tovrstno reagiranje na družabnih omrežjih lahko razkrinka še tako skrivnostno osebo, torej osebo, ki se nerada izpostavlja in le redko objavi kakšno svojo fotografijo in npr. s širšo množico deli kakšen življenjski dogodek.

A vendar je, kljub neke vrste razgaljenju osebnosti, všeček še vedno zelo popularen. Ustvaril ga je Facebook, ki že od leta 2004 spreminja in spremlja identiteto človeštva. S tem družabnim omrežjem je tako všeček postal prava uspešnica, ki podira rekorde.

Všeček pa udejanja tudi druge razsežnosti, kot je všečkanje, npr. za namen dobrodelnosti, ali pa za doseganje točk na natečajih in tekmovanjih, ali pa za pridobivanje novih kupcev in strank, ali pa v primerih nagradnih iger.

Ja, všečkanje je tudi rahlo izkoriščevalsko. In priznam, lahko je tudi obsesija! "Ali imate kdaj občutek dolžnosti, da ti nekaj mora biti všeč? In se pol odločiš, da boš vse všečkal. Ali pa, da ne boš prav ničesar všečkal! Vse dokler ne naletiš na “post”, ki ti je res dober in se ne moreš premagati … in všečkaš! In potem … greš od štarta in všečkaš … vse!"

Nikoli ne bom pozabila, kako srečna sem bila, ko sem za eno svojo fotografijo zelenega gozda na Instagramu v roku parih ur, dobila kar 170 všečkov! Podrla sem osebni rekord! A kaj hitro je ta sreča postala bolečina, ker vse ostale fotografije niso niti blizu prišle tej količini všečkov. Pa sem razumna. Normalna … a vendar, ali sem postala zasvojena? A ne, jaz že ne … khmm, bi rekel moj partner, khmm … Priznam, že kar malo srhljivo je to, vse skupaj.


Najbrž ste že slišali za plačevanje všečkov s pomočjo lažnih profilov in celo računalniških programov … tako daleč gredo nekateri ljudje - in to vse za pet minut slave!

Pa je temu res tako? Razmislite in,Nika Korsič
Preberite še:


Spicy Señorita presenta: ''Julij Cesar nekoč: prišel, videl, zmagal … 93 milijonov ljudi danes: prišel, videl, naredil selfie, odšel!'' (Adrijana Mijatović)