Poletje 2019

objavljeno: 18. avg. 2019, 14:07 avtor: Spletni čas
Poletje 2019


Po deževni pomladi je končno prišlo vroče poletje, prežeto z aktivnostmi, ki smo si jih zadali in tudi uspešno izpeljali. S Kulturnim društvom VNL smo uspešno izvedli kar dva obsežnejša projekta: Umetniški simpozij Likovni eko in pa Natečaj za najboljšo kratko zgodbo: Gremo mi na morje. Z odzivom smo bili zelo zadovoljni, še posebno z Likovnim eko-m, saj smo ga, kljub podobnim preteklim izkušnjam, z našim KD VNL, izpeljali prvič.

Simpozij je trajal tri dni, en prijetno vroč vikend v juniju. Nanj so se lahko prijavili umetniki vseh umetnostnih zvrsti. Tako, kot je na začetku kazalo, da se simpozija udeležilo bore malo ustvarjalcev, smo bili na koncu prav prijetno presenečeni, ko smo seštevali udeležence. Sodelovalo je 11 umetnikov in dva predavatelja. Petkovih predavanj na temo ekologije in okolijske problematike se je žal udeležilo bore malo ljudi, kljub temu, da so bila predavanja odprta za vse obiskovalce. Predavatelja sta nama pripravila zares kvalitetni predavanji, ki sta nam poleg neštetih odgovorov postregla tudi s prenekaterimi vprašanji. Predavanja so bila tako zanimiva, da se je vmes, hočeš, nočeš, vnela debata. Res je bilo super!
Sobota je bila namenjena ustvarjanju, v nedeljo pa smo že pripravljali razstavo. Na ogled smo postavili instalacije, grafike, slike, ilustracije, skulpture, pripravili pa smo tudi performans z avtorsko glasbo. Kdor je prišel na odprtje razstave, je bil naravnost presenečen nad kvaliteto in vsebinsko pestrostjo. Tudi ljudje, ki so si razstavo ogledali kasneje, so jo pohvalili, piko na i, pa je dodala pobuda nekaterih umetnikov, ki letos niso uspeli sodelovati, da bi tak simpozij organizirali tudi drugo leto, poleg tega pa še povabilo organizatorke kulturnega programa, da bi razstavo prenesli še na drugi dogodek. (... To bo v Kopru, od 11. do 14. septembra, na že tradicionalnem glasbenem festivalu Jeff ... več info kmalu ...)
Organizatorji simpozija smo s končnim rezultatom simpozija naravnost navdušeni. Obljubili smo si, da bomo simpozij izpeljali tudi drugo leto in ga še razširili, idej nam ne manjka, videli bomo le, kako bo s finančne plati. Letos nas je delno podprl JSKD. Prizadevali si bomo, da bi Umetniški simpozij Likovni eko postal tradicionalen. Več o letošnjem simpoziju si lahko preberete na straneh KD VNL.

Fotografija: Martina Ljubič - Utrinek iz odprtja razstave

Natečaj za najboljšo kratko zgodbo: Gremo mi na morje, smo zaključili prav pred kratkim. Kmalu bomo tudi objavili nagrajene zgodbe, nagrajenci pa so že znani. Tudi s tem literarnim natečajem smo kar zadovoljni. Prejeli smo 17 zgodb iz vse Slovenije in smo jih člani komisije z velikim zanimanjem in užitkom tudi prebrali. Med seboj se zgodbe precej razlikujejo, vsem pa je skupno: morje. O najboljših zgodbah bo svoje mnenje zapisal predsednik komisije, pisatelj I. Geister. Veseli nas, da bomo lahko tudi z vami delili najboljše zgodbe. Letošnji literarni natečaj pa ni prvi, ampak že tretji in drugo leto, obljubimo, da ga bomo ponovno razpisali. Tema naj zaenkrat ostane skrivnost, odprti smo pa tudi za vaše ideje!


Poletje se pravzaprav že bliža h koncu, meni se pa zdi, da se niti začelo še ni. Morda ravno zaradi tega, ker sem skozi vpeta v društvene aktivnosti. Organizacija raznih aktivnosti zajema kar nekaj obveznosti, od papirjev, iskanja financ in morebitnih sponzorjev, ljudi, ki bi ti pomagali, in še in še, na kratko od A do Ž je kar nekaj trdega dela. 
Septembra bomo nadaljevali z nekaterimi prostovoljnimi dejavnostmi, ki so pri nas že stalnica. Čaka nas tudi, kot že zgoraj omenjeno, razstava umetniških del, ki so nastala v času Umetniškega simpozija Likovni eko. Naj omenim, da je še vedno na voljo individualni internetni tečaj kreativnega pisanja, za informacije nam kar pišite na e-mail. V naslednjem letu bomo tudi nadaljevali z likovnimi tečaji za vse generacije, tako da nas le spremljajte in podpirajte še naprej.