69, avtor: Iztok Geister, 19.10.2014

objavljeno: 19. okt. 2014 03:05 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 8. jan. 2015 13:51 ]
69 

združitvijo zapisa številk 6 in 9 nastane krog in obratno z razdružitvijo kroga se izpišeta ti dve številki. Ne glede na filozofsko ali versko prepričanje to sožitje pripoveduje zgodbo o nastajanju popolnosti in hkrati zgodbo o njeni minljivosti, kajti v krogu sta kljub navidezni praznini vseskozi navzoči njegovi sestavini šestica in devetica. Prva kot stremljenje k popolnosti, druga kot uresničujoča se popolnost.

Da je temu res tako nam govori nešteto simbolnih razlag v različnih kulturah in verstvih, tako samih števil šest in devet kor tudi števila devetinšestdeset. Toda kljub variabilnosti in celo nasprotujočih si pomenih je vsem pojmovanjem teh dveh števil skupna njuna sestava. Oba sta produkt množenja števila tri, ki je samo po sebi magična triada misli, besed in dejanj, naj si bo dobrih ali slabih. Včasih se je človek, ki se ni mogel odločiti v katero smer bi krenil, trikrat miže zavrtel okoli sebe in se napotil tja, kamor je po preizkušnji gledal njegov obraz. Se pravi, da naj bi bilo število tri ključ do nerešenih vprašanj.  Zakaj med vrtenjem okoli svoje osi ni prav nobenega zagotovila, da se boš ustavil v izhodiščnem položaju. Vendar troedinost ni le okultne narave, s triado rojstva , rasti in smrti je navzoča na vsakem koraku, sodobna znanost pa jo presenečena odriva tudi na preverljivih področjih, nevidnih s prostim očesom.

Sama šestica se znamenjsko prikazuje kot zvezdasta združitev dveh enako velikih trikotnikov, ki izrisuje šest manjših trikotnikov znotraj zamišljenega kroga. Šesterokraka zvezda (Davidova zvezda) je sinteza nasprotij, saj nasprotujoča si trikotnika ognja in vode s svojo prekrižanostjo dajeta zavetje zemlji in zraku. Če pa v tem nasprotujočem si položaju dveh trikotnikov vidimo združitev moškega in ženskega načela (pri čemer odnos med spodaj in zgoraj ni pomemben, saj se znotraj kroga prosto suče), si šest tako nastalih manjših trikotnikov lahko razlagamo kot razcvet ali razplod tega geometrijskega razmerja. V antiki je bila šestica kot znamenje odprtosti posvečena želji po telesni ljubezni, devetica kot znamenje sklenjenosti njeni izpolnitvi.

Toda če je šestica izraz nasprotja, ki se bo z medsebojno odprtostjo spreobrnilo v nekaj popolnega, za kar sta potrebna dva (ogenj in voda), je devetica s svojo potrojeno troedino strukturo izraz silne zaprtosti vase. Tri različne triade nanašajoče se na duh, dušo in telo so eksplozivna zmes, ki samo čaka, da se lahko izrazi, spet v dobrem ali slabem pomenu. Ne gre pa pripisovati kakšnega posebnega pomena temu, da naj bi človeško telo imelo devet odprtin za sporazumevanje s svetom, prej devetim mesecem nosečnosti. V numerologiji pomeni devet kot zadnja številka konec in hkrati ponovni začetek nečesa, kar se bo kot nepopolno izgubilo tako, da se bo našlo kot popolno.

Tako se zaradi njunega vzajemnega stremljenja k popolnosti  ne  gre čuditi sprevračanju teh dveh številk v svoje nasprotje. Svetnik Porfirij je potem, ko je uredil spise antičnega filozofa Plotina, vzneseno zapisal: »Razveselilo me je, ko sem odkril produkt popolnega števila šest s številom devet«. Zbirko Plotinovih razprav (54 vseh skupaj), je objavil z naslovom Eneade (skupina devetih). V masonski simboliki pomeni šestica s svojim zapisom stremljenje proti nebu, devetica stremljenje proti zemlji, 69 pa objem duhovnega z materialnim v naročju popolnosti. Seveda bi po nepisanih pravilih poštenosti povedano moralo veljati tudi za 96, vendar si ti dve številki tokrat kažeta hrbet. Kar je pri devetinšestdesetih še nekaj običajnega pri šestindevetdesetih ni več tako samoumevno. »Do you like enjoying sixtynine?« se sprašujemo v spletnem jeziku, vendar je ta figura veneris veliko več kot le stik dveh teles, je priokus popolnosti.

I. Geister

Fotografija: Urška Bedič, Debeli rtič, 2014