MENU‎ > ‎Darovi narave‎ > ‎Objave-Darovi narave‎ > ‎

Črni bezeg, avtor: Erika Winkler

objavljeno: 9. feb. 2016, 05:47 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 11. mar. 2016, 15:24 ]
Črni bezeg Sambucus nigra

Vera v mistične in čarobne moči bezga je tako razširjena, da veliko ljudi, še preden začnejo nabirati cvetove ali jagode, najprej prosi za dovoljenje drevo.

V številnih delih Evrope so črni bezeg uporabljali tudi za čarovnije in medicino. Tako je dobil tudi ime, kot je Frau Holle (Hulda), katero povezujejo z boginjo smrti, spremembo in nočjo čarovnic. Imenovali so ga tudi hudičev les in Judovo drevo zaradi srednjeveške povezave s Kristusovim križanjem. Pravili so namreč, da se je Juda obesil na vejo črnega bezga.


Fotografija: Grm črnega bezga, Wikipedia

Črni bezeg spada med najbolj priljubljene zdravilne rastline, saj je vsestransko uporaben. Uporabljamo lahko cvetove, liste, jagode oz. plodove, skorjo ter korenine, pa tudi lubje, in sicer srednjo zeleno plast.


Zanimivosti


Bezgovi cvetovi in jagode so že dolgo znani po blaženju simptomov prehlada in gripe, še zlasti pri vročini in zamašenem nosu in sinusih. Bezgove cvetove uporabljamo tudi za zmanjšanje izločanja sluzi pri senenem nahodu, vnetju sinusov in okužbah srednjega ušesa.

Nedavno so v kliničnih preiskavah ugotovili, da komercialni sirup iz bezgovih jagod zmanjšuje simptome in trajanje gripe. 

Laboratorijske študije kažejo, da sestavine v jagodah lahko aktivirajo imunske celice in na viruse neposredno delujejo tako, da zmanjšujejo njihovo kužnost.

Čaj iz cvetov blaži kašelj, zdravi bolno grlo, pomaga pri astmi, pljučnici, bronhitisu, ošpicah, škrlatinki, išiasu in revmatizmu.

Čaj iz listov čisti kri in pomaga pri putiki.

Stolčene liste polagamo na obolela mesta kot obkladek. Tak obkladek se uporablja tudi pri trigeminusu in nevralgiji obraza.


Fotografija: Plodovi črnega bezga, Wikipedia

Iz dveh do treh žlic posušenih cvetov pripravimo poparek. Pijemo trikrat na dan po eno do dve skodelici vročega čaja, ki ga zlasti pri kašlju sladimo z medom. Odličen je v kombinaciji s kamilico ali lipo.

Dobro posušene plodove bezga, ki shranjeni v suhem prostoru zdržijo tudi več let, uporabljamo za zdravljenje drisk, kadar nimamo suhih borovnic. Večkrat na dan jemljemo po 10 do 15 posušenih jagod. Mešamo jih tudi med različne domače čaje.

Bezgov sirup, sok ali marmelado dajemo tudi bolnikom pri vročičnih obolenjih zaradi osvežujočega okusa in velike količine vitaminov.

Za pripravo sokov in marmelad nabiramo le zrele plodove in jim odstranimo peclje.
 
Cvetovi in plodovi se v veterini tradicionalno uporabljajo pri prehladnih obolenjih s povišano temperaturo.

Bezeg lahko uporabljamo tudi pri domačih opravilih: izvleček bezga s sadnim kisom uporabljamo za dezinfekcijo ali ga dodajamo šamponom za bujnejšo rast las.


Nezaželeni učinki


Pri pravilni uporabi cvetov ne poznamo nobenih stranskih učinkov. Bolniki s slabim srcem morajo biti previdni pri potilnih kurah. Nezreli plodovi, listi in skorja, pri občutljivih osebah povzročajo slabost, bruhanje, driske, mrzlico, omotičnost in krče. Surov je nekoliko strupen, zato ga surovega ne uživamo.
VELIKIH ODMERKOV BEZGOVIH CVETOV NE JEMLJITE DALJ ČASA! 


Fotografija: Cvetovi črnega bezga, Wikipedia


Še malo vraž

 
Moči črnega bezga: izganjanje duhov, zaščita, zdravljenje, obilje, spanje.
Bezeg, ki raste na vrtu, ščiti gospodinjstvo pred strelami in uničevalnim čaranjem.
Če bezeg nosimo, odvrača napadalce vseh vrst. Bezgove jagode, nas varujejo pred zlom in negativnimi silami. Zlo ne more v hišo, če bezeg obesimo nad vrata in okna. 
Mnogi menijo, da je nevarno kuriti bezgov les in nekateri Romi dosledno prepovedujejo uporabo tega lesa za kurjavo.
Čarovniki že stoletja izdelujejo čarovne palice iz lesa črnega bezga.


Erika Winkler

Viri: 
Velika knjiga o zeliščih  - Readers Digest
Priročnik za nabiranje zelišč  Domača lekarna p. Simona Ašiča
Zdravilne rastline na Slovenskem - Dr. Katja Galle Toplak
Enciklopedija čarovnih rastlin - Scott Cunningham
Revije Ljekovite biljke – (različne številke)

http://www.kmetijavrh24.si/