MENU‎ > ‎Darovi narave‎ > ‎Objave-Darovi narave‎ > ‎

Lovor, avtor: Erika Winkler, 6.1.2015

objavljeno: 5. jan. 2015, 23:45 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 4. feb. 2015, 22:36 ]
LOVOR - Laurus nobilis

Lovor je rastlina Sredozemlja, raste pa tudi pri nas, v toplih in obmorskih krajih. Obstaja veliko vrst lovorikovcev in vsi so strupeni razen pravega lovora, laurus nobilis. Je mnogostranska začimba, ki pa jo zaradi eteričnega olja, ki vsebuje številne dobrodejne učinkovine na telo, uporabljamo tudi v zdravilstvu: 
    • Čreslovine: spodbujajo prebavo in dvigujejo tek. 
    • Linalol in cineol: podpirata delovanje presnove možganov in pomagata pri motnjah koncentracije. Cineol pomaga še pri preobremenjenosti.
    • Antioksidanti v sladkem lovorju, sestavljeni iz kemičnih spojin, lahko pomagajo pri premagovanju škode, ki jo povzročajo prosti radikali, s čimer se zmanjša tveganje za nastanek raka. Lovorjevi listi imajo tudi lastnosti anti-aginga.
    • Vitamin A je bistvenega pomena za zdravo kožo, lase in videz. Ta deluje kot močan antioksidant, ki lahko zmanjša tveganje za nekatere vrste raka. Sladki lovorjev list vsebuje skoraj 206 odstotkov priporočene dnevne vrednosti vitamina A na 100 gramov. 
    • Vitamin B kompleks v lovorjevih listih pomaga uravnavati delovanje živcev, organov in proizvodnjo hormonov. Poleg tega, uporaba posušenih ali svežih lovorjevih listov kot del vsakodnevne prehrane, lahko pomaga tudi posameznikom s sladkorno boleznijo, za uravnavanje presnove in nižje ravni sladkorja v krvi. 
    • Vitamin C ali askorbinska kislina je močan antioksidant. Zmanjšuje vnetja, dober je proti virusnim boleznim in okrepitvi imunskega sistema. 
    • Folna kislina prisotna v lovorjevih listih, so nujen del razvoja DNA pri zarodkih. Uživanje sladkega lovorjevega lista med nosečnostjo, spodbuja sintezo DNK in celo zmanjša tveganje živčnih motenj pri otrocih. 
    • Bistveni minerali v lovorjevem listu so tudi kalcij, železo, baker, kalij, mangan, magnezij, selen in cink, izboljšujejo različne telesne funkcije, kot sta obdelava encimov in izboljšanje proizvodnje krvnih celic, ki urejajo delovanje mišic. 
 
Ima tudi protivnetne, antiseptične in protiglivične učinke, zato je uporaben pri težavah s kožo, povezane z glivicami in vnetnimi stanji. Eterično olje, ki ga za masažo mešamo z navadnimi olji, pomaga pri akutnih revmatičnih napadih, ohromitvah in odrevenelosti sklepov. Spodbuja potenje, redči bronhialno sluz in lajša vnetje grla. Lovor proti stresu in utrujenosti

Vzemite posušeni lovorjev list, dajte ga v posodico, zažgite ga in pustite v sobi. Čez deset minut se vrnite, list bo izgorel, soba pa bo polna dišečega dima. Sestavine v dimu bodo v nekaj minutah pregnale vašo utrujenost in zmanjšale stres. 
Zgodovina in mit

Lovorovo drevo so imeli za sveto drevo boga Apolona, pozneje pa tudi njegovega sina Asklepija, grškega boga medicine. Mit pripoveduje, da se je Apolon zaljubil v lepo nimfo Dafne, ki pa mu ljubezni ni vračala, ampak je bogove prosila, da jo rešijo pred njim. Bogovi so jo spremenili v lovorovo drevo, ki je bila popolna preobleka. Apolon je drevo proglasil za sveto in nato v Dafnino čast vedno nosil lovorov venec na glavi.

Lovor so dolgo imeli za zelo močno čarovniško zelišče, ki lahko prikliče naklonjeno usodo, bogastvo in varuje pred zlom. Smrt lovorovega drevesa je zato napovedovala hude čase: ko je Rim v 4. stoletju podlegel invaziji s severa, so baje pomrla vsa lovorova drevesa.

Med izbruhom kuge so Rimljani zažigali lovorove liste na javnih trgih. S tem namenom so zelišče uporabljali še vedno v 16. stoletju.

Listi so v večji količini rahlo narkotični: pravijo, da je duhovnica, ki je napovedovala v preročišču v Delfih, žvečila lovorove liste, preden je padla v preroško zamaknjenje. Tempelj v Delfih je bil baje prekrit in zaščiten z vejami lovorja.


Še malo vraž


Čarobna moč lovorja: jasnovidnost, modrost, zaščita, odvračanje zla, bogastvo, varovanje, uresničevanje želja.


Čarovniška uporaba:

Čeprav je zelo močnega okusa, lovor uporabljamo v napitkih za jasnovidnost in modrost. Če želimo imeti preroške sanje, položimo liste pod blazino, za spodbujanje vizij, pa jih zažgemo.

Je zelišče za zaščito in očiščevanje. Nosimo ga kot amulet za odvračanje zla in negativnih energij ter ga žgemo in raztresemo med obredom izganjanja duhov.  

Položimo ga na okensko polico za zaščito pred strelami ali pa obesimo v hiši, da bi bili varni pred neprijetnostmi, ki jih lahko povzročijo škrati, strašila.

Če posadimo drevo pred hišo, varuje stanovalce pred boleznijo.

Da bi par obdržal medsebojno ljubezen, naj odlomi vejico iz drevesa in jo prelomi. Oba naj obdržita polovico vejice.

Na lovorove liste napišemo želje in liste nato zažgemo, da bi se želje uresničile.Tudi jaz sem zažgala en list z željo, da bi se vsakič, ko zagledate to čudovito drevo, spomnili na njegovo veliko uporabnost in bogato zgodovino.


Pa srečno ...


Erika Winklervir:
Bioforma  
Enciklopedija čarovnih rastlin, Scott Cunningham, 1985
Ščepec rešitve, Zamolčane zdravilne moči začimb, 
Velika knjiga o zeliščih
Domača lekarna paterja Simona Ašiča, 2003 


Fotografija: osebni arhiv avtorice, 2014