MENU‎ > ‎Darovi narave‎ > ‎Objave-Darovi narave‎ > ‎

Materina dušica, avtor: Erika Winkler, 4. 12. 2014

objavljeno: 3. dec. 2014, 09:58 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 8. jan. 2015, 13:52 ]
Materina dušica ... je zelišče, ki je večinoma prisotno v vseh mojih čajnih mešanicah, pa tudi mazilih, zaradi lepega in močnega vonja, prav tako je tudi sestavni del v dišečih vrečkah, ki jih vstavljam v prevleke vzglavnikov.

Timijan ali materina dušica, je s svojimi lastnostmi spodbujal pesniške slavospeve od Vergila do Kiplinga, ki je zapisal, da "timijan, ki ga biča veter, dehti kot rajska rosa". Starim Grkom je pomenil ljubkost in prefinjenost - človek, ki je po njem dišal, je dokazal, da ima slog. Uporabljali so ga tudi pri masažah in kopelih. Rimski vojaki so se radi kopali v poživljajoči in krepilni timijanovi kopeli, evropske srednjeveške gospe pa so svojim vitezom vezle robce z motivom timijanovih vejic. Tudi stari Egipčani so dobro poznali njegovo antiseptično delovanje. Prav tako so ga uporabljali kot konzervator pri balzamiranju. (vir: Velika knjiga o zeliščih, Lesley Bremness, 1977).

Materino dušico najdemo na sončnem in dobro odcednem zemljišču, pritegnil nas bo pogled na rožnato blazinico, na kateri se pasejo čebele. Uporabni deli so listi in cvetoči vršički. Ta rastlinica ima močne protimikrobne lastnosti, ki jih pripisujejo visoki vsebnosti eteričnega olja. Ima tudi sproščujoče učinke na mišice in na redčenje sluzi v pljučih.

Paleta njene uporabe je velika:
    • Je odlično zdravilo, ko je treba zdraviti dihalna obolenja - pri prehladih, gripi ... 
    • Pri bolečem grlu, ali pri tonzilitisu.
    • Za zdravljenje dlesni - skuhamo močan čaj in si z njim izpiramo ustno votlino.
    • Timijanovo olje je uporabno za masažo pri ohromelosti, pri kapi, multipli sklerozi, atrofiji mišic, revmatizmu in zvinih, lajša tudi želodčne in menstrualne krče, za slednje pomaga tudi čaj.
    • Tinkturo vtiramo za krepitev sklepov.

( vir: Maria Treben, Zdravje iz božje lekarne,1992)

Pomembno se mi zdi, da omenim mešanico iz materine dušice, kamilice in rmana, ki jih natrgamo v sončnem vremenu; naredimo obkladek iz posušenih rastlin, ki ga polagamo na boleči predel obraza in hkrati pijemo čaj iz enakih sestavin. Slednje pomaga pri nevralgičnih obraznih bolečinah. Srečala sem veliko bolnikov s temi težavami, ki jim klasična terapija ni pomagala. Morda bi jim mešanica vsaj malo omilila trpljenje.

Sama si poleti izdelam mazilo za otečene noge, vanj vmešam materino dušico, ognjič in meto. Mazilo daje občutek lahkih nog in jih prijetno hladi.

Podatkov o kakšnih hujših stranskih učinkih materine dušice nisem našla, razen nasvet nosečnicam, da ne smejo uživati izoliranega eteričnega olja, za pitje čaja pa je bolje, da se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Staro ljudsko izročilo pravi, da vrt, ki je poln materine dušice, privlači vile.


Še malo vražČarobna moč materine dušice: zdravje, zdravljenja, spanja, psihične moči, ljubezni, očiščevanja in pogum.

Čarovniška uporaba:

Če materino dušico žgemo ali nosimo, prikličemo zdravje. Uporabljamo jo tudi pri čaranju za zdravljenje bolezni. 

Položena pod blazino zagotavlja mirno spanje, brez nočnih mor. Če jo nosimo, nam pomaga pri razvijanju psihičnih moči, omogoča tudi, da vidimo vilinska bitja. Ženskam, ki v laseh nosijo poganjek materine dušice, se preprosto ni mogoče upreti. Je tudi očiščevalno zelišče. Grki so jo žgali za očiščevanje templjev. Pogosto pa jo žgemo pred čarovniškimi obredi, da prečisti okolico.

Spomladi se okopamo v čarovniški kopeli, pripravljeni iz majarona in materine dušice. Ta nas očisti vseh preteklih tegob in bolečin.

(vir: Enciklopedija čarovnih rastlin, Scott Cunningham, 1985 )Pa srečno ...
Erika Winkler 


Fotografija: osebni arhiv avtorice, 2014