MENU‎ > ‎Darovi narave‎ > ‎Objave-Darovi narave‎ > ‎

Naravna kozmetika, avtor: Erika Winkler, 13.2.2015

objavljeno: 12. feb. 2015, 09:23 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. mar. 2015, 00:18 ]
Naravna kozmetika

Bližata se praznika Valentinovo in Dan žena. Zakaj bi kupovali darila in zapravljali veliko denarja, če pa lahko sami pripravimo lepo in koristno darilo, pa še zabavali se bomo ob delu. Izbrala sem nekaj receptov - resnično jih je veliko, za nego telesa oziroma kozmetične pripravke. Vse te pripravke nanašamo na kožo, zato bom za osvežitev spomina opisala njeno zgradbo in funkcijo.

Koža je sestavljena iz treh plasti, ki pa se med seboj razlikujejo po svoji sestavi:
      • povrhnjica - epidermis, 
      • usnjica – korium, 
      • podkožno celično tkivo – subcutis. 

Približno 1,3 mm debela povrhnjica je učinkovita telesna zaščita. Sestavljena je iz plasti povprečno sedmih slojev odmrlih celic povrhnjice, ki so odmrle zaradi naravnega procesa poroženitve.
V najnižji plasti celic (zarodne plasti) se stalno razvijajo mlade celice povrhnjice. Zgornje, odmrle in med seboj povezane celice odpadajo pri vsakem gibu, pa tudi ob čiščenju kože. V približno 28 dneh poroženelo plast popolnoma izpodrinejo nove celice, ki se selijo v nižje plasti.

V celicah povrhnjice so številna rjava barvna zrnca - pigment. 

V najnižji plasti povrhnjice nastaja rjavo barvilo - melanin. Telesu lastno „varovalo pred UV svetlobo“ varuje globlje ležeče kožno tkivo pred poškodbami in obarva povrhnjico bolj ali manj temno rjavo. Poroženela plast ne prepušča vode in je nepoškodovana kot ovira, ki je, telesu tuje sestavine, skoraj ne morejo premostiti. Odmrle poroženele celice tvorijo skupaj s potom in lojem izredno tenak plašč maščobne kisline, ki obdaja celotno telo in če je nepoškodovana, tvori učinkovito oviro pred vsemi povzročitelji bolezni, uničuje in razgrajuje bakterije ter viruse, še preden jim uspe, da bi poškodovali kožo.

Usnjico sestavlja gost preplet elastičnih vlaken in vezivnega tkiva, v katerem so krvne in limfne žile ter celice z barvo. Lasje pa tudi žleze lojnice in znojnice izhajajo iz usnjice.

Lasje so po koži razporejeni v nekoliko poševni smeri. Korenine so v spodnjem delu usnjice in so čebulasto odebeljene. V neposredni okolici lasnega stebla so lasne žleze lojnice, v kateri nastaja loj, ki ga oddajajo lasnemu mešičku - folikel.

V usnjici so še druge žleze, ki izločajo kožni loj neodvisno od preskrbe lasnega stebla prek lastnih izločevalnih kanalčkov.

V koži odraslega človeka nastane na dan približno 2 grama loja: pri tem procesu sodeluje 300.000 drobcenih žlez. Če se nad njimi ležeče pore zamašijo, se pojavijo mozolji, gnojni mehurčki in druge kožne nečistoče, ki lahko povzročijo neprijetna kožna vnetja. Na koncu znojnic so mešički, ki segajo v najnižje dele usnjice, pogosto celo v spodaj ležečo plast kožnega celičnega tkiva. Po navpičnih izhodnih kanalčkih se pomikajo na površje kože. V usnjici so tudi številna zelo drobna živčna vlakna, ki s svojim izredno nežnimi končiči segajo prav na površino kože. Skupaj s tipalnimi telesci omogočajo koži izredno občutljiva in čutna dojemanja. Tako zaznavajo in prenašajo možganom informacije o občutjih toplote, mraza, napetosti, nelagodja in bolečine. Prijetni, predvsem nežni dotiki so za kožo posebno dobrodejni. Zato je njena vloga izredno pomembna pri doseganju duševnega ravnotežja in splošnega zdravja.

Usnjica brez vidne razmejitve prehaja v spodnje celično tkivo. Struktura obeh kožnih slojev je zelo podobna, predvsem kar zadeva prepletenosti s krvnimi in limfnimi žilami ter živčnimi vlakni. Mešički veznega tkiva nižje ležečih plasti kože so manj gosto porazdeljeni. Njihova gostota je odvisna od vsakega posameznega človeka, njegove starosti, spola, dedne zasnove, telesne obremenjenosti oziroma športnega udejstvovanja, prehrambnih navad in delovanja žlez z notranjim izločanjem. Elastični ovoj našega telesa lahko brez težav prevzame in shrani od deset do dvajset kilogramov maščob.

Peeling za stopala

Koruzna moka in morska sol mehčata trdo in razpokano kožo stopal in pet, meta hladi, mandljevo olje neguje in hrani kožo.

Potrebujemo: 3 žlice koruzne moke, 1 žlico grobe morske soli, 1 žlica mandljevega olja, 3 kapljice eteričnega olja mete, 2 - 3 dl vroče vode

Vse sestavine kremasto vmešamo in 10 - 15 minut rahlo vtiramo - v stopala in pete. Nato noge speremo s toplo vodo in jih namažemo z mastno kremo.

Peeling za roke

Tudi najbolj grobe in hrapave roke postanejo spet mehke.

Potrebujemo: 0,5 žličke sladkorja, 4 - 5 kapljic olivnega olja, 1 žlica limoninega soka

Na dlan si stresemo sladkor, nato še limonin sok in olivno olje. Zmes narahlo vtiramo v dlaneh nekaj minut. Roke izperemo s toplo vodo in jih namažemo s hranljivo kremo.

Balzam za nego komolcev 

Komolce je treba vsakodnevno mazati s hranljivo kremo, ali pa vsaj enkrat tedensko zmasirati z mandljevim oljem, medom in limono, da preprečimo izsušitev in pokanje kože.

Potrebujemo: 1 žličko mandljevega olja, 1 žličko meda, 1 žličko limoninega soka

Vse sestavine vmešamo in si zmasiramo komolce. Po nekaj minutah speremo s toplo vodo in namažemo s hranljivo kremo.

Losjon po britju 

Ta naravni losjon za po britju hladi in osveži ter deluje rahlo antiseptično na kožo.

Potrebujemo: 1 žličko nageljnovih žbic, 1 žličko semenk koriandra, 1 žličko črnega popra v zrnju, 
2 dl destilirane vode, 1 dl 70 % alkohola

Žbice, koriander, poper prelijemo z destilirano vodo in jo zavremo. Na kratko pokuhamo in pokrito odstavimo za 20 - 30 minut. Tekočino precedimo, umešamo alkohol in vse dobro pretresemo.

Parna kopel za čiščenje obraza

Peteršilj neguje, meta globinsko čisti in osveži suho, občutljivo in utrujeno kožo obraza, limona pa s svojo kislostjo kožo vrača v svoje naravno kislo ravnotežje.

Potrebujemo: 2 l vode, 20 g svežih listov peteršilja, 10 g svežih listov mete, 0,5 limone

Liste peteršilja, mete in bio limone, narezane na kolutke, prelijemo z mrzlo vodo in počasi zavremo. Ko zavre, pokrijemo lonec in ga odstavimo za 5 minut. Glavo in lonec pokrijemo z brisačo in si parimo obraz, pri tem pazimo, da ni prevroče! Ko se neha pariti, si obraz umijemo, najprej s toplo in nato še z mrzlo vodo.

Losjon iz mete in limone

Losjon normalno in mastno kožo osveži, krči kožo in tako zmanjšuje gube in razširjene pore.

Potrebujemo: 0,5 dl 70 % alkohola, 1,5 dl destilirane vode, 10 g svežih listov mete, 1 limono

Alkohol in destilirano vodo pomešamo in prelijemo narezane liste mete ter kolute bio limone. Mešanico pustimo 7 - 10 dni, nato jo precedimo in prelijemo v stekleno stekleničko.

Rok uporabe 2 meseca, na hladnem mestu.Ljubezenska kopel

Kot afrodiziak lahko uporabimo mešanico: 2 kapljici ylang-ylangovega olja, 8 kapljic sandalovega in  2 kapljici jasminovega eteričnega olja.

Masažno olje 

Uporabno za v dvoje kot afrodiziak. Zmešajmo: 6 kapljic rožnega, 4 kapljice jasminovega, 4 kapljice bergamotkinega, 8 kapljic sandalovega olja in 50 ml rastlinskega olja, najbolje jojobino olje

Začnite s samomasažo, dokler partnerja aroma ne bo pritegnila. Nato začnite masirati njega in pustite, naj on masira vas.

To je res čarobna mešanica.


Pa srečno ...


Erika WinklerVir:
Vodnik praktične aromaterapije, William H.Lee,dr.,sc., in Lynn Lee ,c. n., 1998
Ljekovite biljke - različne revije
Lepota in naravna kozmetika, Maria- E.Lange-Errnst,1992