MENU‎ > ‎Darovi narave‎ > ‎Objave-Darovi narave‎ > ‎

Rožmarin, avtor: Erika Winkler, 27.1.2015

objavljeno: 26. jan. 2015, 21:59 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 12. feb. 2015, 09:27 ]
ROŽMARIN – Rosmarinus officinalis 

Pri nas doma je velikokrat spregledana široka uporaba te rastline. Kakor se spomnim, smo ga uporabljali večino samo v kulinarične namene, v zadnjih letih tudi kot sestavni del dišečih vrečk. Je že tako, da, ko nimaš stvari na dosegu roke, se zanje bolj potrudiš , da dobiš čim več informacij. Nekako jo začneš bolj ceniti. Leta in leta se je ob oknu spalnice, ko sem še živela v Izoli, bohotil prelep grm rožmarina in mi potrkaval po šipi. Občudovala sem njegove modre cvetke, včasih kakšno vejico utrgala za v kuhinjo ali jo komu podarila. Zdaj, ko sem se preselila v bolj mrzle kraje, sem ga začela pogrešati. Po nekaj letnih poskusih, da bi rasel in prestal mrzle zime, mi je končno uspelo. V zahvalo, da se je prijel in obstal, bom razodela, kakšna čudežna vsestranska rastlina je.

Rožmarin vsebuje eterično olje z naravno kafro, za katero je značilno antirevmatično in analgetično delovanje, ter vrsto naravnih učinkovin za boljšo periferno prekrvavitev. Lajša težave pri nevralgijah in mišičnem revmatizmu, zmečkaninah, izpahih, ohromitvah, protinu, ter sprošča napete in preobremenjene mišice. Uporabljamo ga:
    • kot razkužilo pri mozoljih,
    • proti izpadanju las,
    • za izplakovanje ust in grla,
    • za lajšanje težav pri nizkem pritisku,
    • pri prebavnih motnjah,
    • glavobolih (ki niso povezani z visokim pritiskom!),
    • proti izčrpanosti,
    • srčni vodenici (diuretično delovanje),
    • deluje proti krčem, kašlju,
    • pomaga pri težavah z vranico,
    • odpravlja težave z luskavico,
    • astmi, živčnosti, tesnobi, migreni- živčnega izvora, iztreblja gliste.
Izsledki raziskav navajajo, da je učinkovit celo pri najhujših boleznih kot sta aids (Journal of Natural Products, 1993, 56 (8): 1426-1430) in pri nekaterih oblikah raka pri človeku. Deluje zaviralno na proteinski kompleks, ki je odgovoren za aktivacijo imunskega odziva, s tem pa zavira nastanek kroničnih vnetij, rakavih tvorb in avtoimunskih bolezni, kot so artritis, Chronova bolezen, multipla skleroza.

Uporablja se tudi kot repelent, saj odganja komarje in bolhe (ko kopamo kužke, jih na koncu speremo z rožmarinovo vodo), če ga postavimo v omaro, odganja molje, na vrtu deluje kot insekticid. Doma ga uporabljamo še kot razkužilo pri čiščenju kuhinjskih površin in kopalnic. Uporabljamo ga v naslednjih oblikah:
    • rožmarinov kis,
    • eterično olje, ki ga redčimo z osnovnimi olji,
    • rožmarinova kopel,
    • rožmarinov med,
    • rožmarinovo mazilo,
    • rožmarinovo olje,
    • čaj,
    • tinktura.

Kopel

60 g listov rožmarina zavremo in jih pustimo namakati 30 minut, dodamo 1 žico olivnega olja, precedimo in dodamo vroči kopeli, namakamo se 10 minut - nikoli pred spanjem.

Vino

80 g rožmarina damo v 1 liter črnega vina in pustimo namakati 10 - 15 dni, steklenico večkrat pretresemo - pijemo 1 dl, 2 krat dnevno.

Olje
Steklenico olivnega olja napolnimo z vejicami rožmarina, namakamo 1 mesec na soncu.

Čaj
1 čajno žličko listov rožmarina prelijemo z 2,5 dl hladne vode, zavremo in pustimo, da stoji 10 -15 minut, precedimo in sladimo z medom.

Tinktura
80 - 100 g listov rožmarina namakamo v 5 dl 70 % alkohola 15 dni. Vsak dan pretresemo, nato tekočino precedimo v temne stekleničke. Tinkturo uporabljamo za masažo ali pa vzamemo 2x dnevno 30 kapljic na kocki sladkorja.


V kombinaciji z drugimi zelišči:

Kopel proti celulitu
5 žlic posušenih listov črnega hrasta, žlica žajblja, žlica rožmarina. Mešanico zavremo v 2 litrih vode, kuhamo 15 minut. Pripravek dodamo vodi za kopanje.

Čaj za boljšo koncentracijo
 Sestavine: 20 g listov rožmarina, 20 g korena baldrijana, 20 g šipka, 15 g hrastovega žira, 15 g zrnja črnega popra, 15 g skorje cimeta, 15 g listov zimzelena, 2,5 dl hladne vode, 1 žlica medu.

1 čajno žličko mešanice prelijemo s hladno vodo, zavremo in kuhamo na majhnem ognju 10 - 15 minut. Čaj precedimo, ga sladimo z medom in pijemo 2 - 3 krat na dan.


Rožmarin kot dišava

Do iznajdbe kolonjske vode je bila madžarska voda, pripravljena po spodnjem receptu, najpriljubljenejša evropska dišava. Uporabljali so jo tudi kot vsestransko zdravilo, za lajšanje vrtoglavice, revmatizma, želodčnih krčev in glavobolov do pomanjkanja teka. Domnevajo, da je v 13. stoletju neki menih recept podaril madžarski kraljici Izabeli, ki je zaradi revmatizma težko hodila. Pripovedujejo, da je redno kopanje v tej vodi pomagalo tako nogam kot ohranjanju mladostnega videza kraljice. Pozneje so receptu dodali še materino dušico, žajbelj, meto in majaron.

Madžarski recept:
Potrebujemo 4,5 l žganja ali čistega alkohola, 1 prgišče cvetočih vršičkov rožmarina, 1 prgišče sivke,
1 prgišče mirte. Prgišče pomeni toliko, kot lahko objame roka na ravni površini.


Zelišča razrežemo na 2,5 cm dolge kose, ki jih pustimo, da se namakajo 2 tedna, nato jih precedimo.Bodite previdni

Prevelika količina in pogosta uporaba rožmarina lahko povzročata vnetje ledvic, drisko in zastrupitev, v normalnih količinah je bojazen odveč.

Eterično olje rožmarina draži ledvice, želodec in čreva, zato ga uporabljamo samo zunanje kot dodatek k mazilom ali za masažo, kjer ga tudi redčimo z osnovnimi olji. Tudi ljudje, ki uživajo vsakodnevno Aspirin ali se zdravijo z antikoagulansi, naj ne uživajo rožmarina. Prav tako se rožmarin za zdravilno uporabo odsvetuje nosečnicam in majhnim otrokom.


Zgodovina in mit


Rožmarinu, imenovanemu tudi „rosa morja“, pripada častno mesto osrednje rastline v poletnem zeliščnem vrtu. Kuharji in lekarnarji ga uporabljajo že od davnih časov. Zaradi slovesa, da izboljšuje spomin, je postal simbol zvestobe med zaljubljenci; ponekod so neveste nosile rožmarinove venčke “, bogato prepletene in čvrsto povezane z raznobarvnimi svilenimi trakovi.

Španci so častili rožmarin kot grm, ki je Devici Mariji dal zavetje med begom v Egipt; ko je razprostrla svoje ogrinjalo čezenj, so beli cvetovi postali modri.

V preteklosti so smolnati rožmarin zažigali v bolniških sobah, da bi razkužili prostore, z vejicami pa so nastiljali tla na sodiščih, da bi se obvarovali tifusa.

Med epidemijami kuge so dajali rožmarin v izvotljene ročaje sprehajalnih palic ali v vrečke, ki so jih nosili okrog vratu, da so vdihovali njegov vonj, medtem ko so se zadrževali v okuženih območjih.


Še malo vraž


Čarobna moč rožmarina: zaščita, ljubezen, poželenje, mentalne moči, izganjanje duhov, očiščevanje, zdravljenje, spanje, mladost.


Čarovniška uporaba:

Rožmarin, ki ga žgemo, oddaja močne očiščevalne vibracije. Prav zato, da bi se znebili negativnih sil, ga žgemo v prostoru, v katerem bomo izvajali čaranje. Če želite prejeti določeno znanje ali pa odgovore na vprašanja, žgite rožmarin na ognju in vonjajte dim.


Dišeči urok

Madžarski recept za svetleče lase in mladosten videz: 5 kapljic rožmarinovega olja raztopimo v 25 ml sončničnega olja in si ga vtremo v lase vse do konic. Zapremo oči in vdihujemo čudoviti vonj. Svoje ime z rdečilom napišemo na papir, pomočimo rožmarinovo vejico v kozarec studenčnice in ponavljamo:

Rosa morja,
lepoti moji daj razcvet, 
da hotel me bo vsakdo vzet.

Papir potopimo v studenčnico, da se naše simbolno bistvo raztopi v njej. Ko rdečilo izgine, vzamemo papir iz kozarca. Odstranimo olje iz lasišča in ob zadnjem splakovanju polijemo lase s studenčnico. Rožmarinovo vejico imamo pri sebi še ves dan, da urok okrepimo.Pa bodite dobro.


Erika Winkler

Vir :
Encikolpedija čarovnih rastlin,Scott Cunningham, 1985
Ščepec rešitve, Zamolčane zdravilne moči začimb, 
Velika knjiga o zeliščih, 
Domača lekarna patra Simona Ašiča, 2003
Revija: Ljekovite bilke.
Fotografija: Rožmarin, Iztok Geister, 2015