MENU‎ > ‎Dnevnik gospe Viktorije Wit‎ > ‎Dnevnik VW‎ > ‎

Filmsko počutje, avtor VW, 25.4.2015

objavljeno: 24. apr. 2015 22:03 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 24. apr. 2015 22:06 ]
Filmsko počutje 


Od kar gledamo filme, smo dobili tudi nova občutja in počutja. Ko sem kupovala krompir in zeleni radič (primo taglio), sem srečala znanca in ker znanca nisem videla že zelo veliko časa, mi je še kako prav prišla fraza: Kako si? 

Odgovoril mi je: Kot v filmu! In ti? Zajecljala sem, ker nisem natanko vedela, kakšno je filmsko počutje, potem pa sem mu odgovorila: Tudi precej filmsko! Hotela sem z njim še malo pokramljati, pa sem začutila, da sem naletela na leden zid, ki ga nima smisla preplezati. Znanec je velik kot gorila, sicer vedno prijazen kot udomačen medved, a tisti dan je deloval kot zlobnež iz kakšne kriminalke. Že če bi mi dahnil medmet Buuh, bi me na smrt prestrašil. Nisem bila pripravljena tvegati in sem šla kar domov, globoko premišljujoča, kakšno je sploh filmsko počutje. 

In potem sem si domislila sledeče. Brala sem namreč, da obstaja nova medicinska stroka - gelotologija, ki proučuje vpliv smeha na splošno počutje (torej, tudi na filmsko!) in zdravje nasploh. Znanstveniki so odkrili, da smeh blagodejno vpliva na človekovo počutje in je smeh najboljše zdravilo za vrsto bolezni. Znanec je bil vidno slabe volje, počutil se je filmsko, kot bi živel v nekakšnem filmu iščoč vrata, ki bi mu odprla pot v boljši svet in ne v filmski triler. Dogajajo se mu najbrž reči, ki si jih najbrž ne želi, kajti njegov glas je bil odrezav in ni dopuščal minimalne možnosti, da bi se omehčal. Išče se zdravilo za optimizem, in ker sem slutila, da je poseganje v medicinske lobije nemogoče, je morda naravna medicina tista rešitev, ki jo potrebuje človeštvo. In najbolj naraven je vsekakor smeh, ki povrne ljudem radost, veselje, zadovoljstvo in občutek sreče. Ampak, kako vse skupaj uresničiti? Vse je posel, to sem pri svojih projektih že ugotovila, torej, za resno delo je potrebno najprej iskanje informacij. Kakšen smeh je tole o smehu! Hitro sem ugotovila, da obstaja celo joga smeha, ki jo med drugim izvajajo tudi v Sloveniji. Menda so celo v Mariboru izvedli tekmovanje, kdo se najdlje in najslajše smeje, menda postaja celo športna disciplina.

Torej, medmet: Hahahaha, haaaaaaa! deluje?!

Vaša,

P.S. Če bi se znancu malce prisiljeno nasmejala, kaj bi naredil?

a) naredil bi tisto, kar velikokrat naredi kamela
b) odgovoril bi mi s hi hi hi hi
c) povabil bi me na kavo
d) vse drugo

P.S. Ali obstaja še kje kakšna bolj inovativna ideja kot je terapija s smehom?