MENU‎ > ‎Dnevnik gospe Viktorije Wit‎ > ‎Dnevnik VW‎ > ‎

P kot pet evrov na uro, avtorica: Viktorija Wit, november 2016

objavljeno: 4. nov. 2016, 18:05 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 5. nov. 2016, 02:36 ]
Dragi moji! 

Tako je kot sem med poletjem napovedala: Ko je Poletja nepreklicno konec, je konec tudi turistične sezone in hkrati tudi konec vseh sezonskih del. Tako sem trenutno spet brez dela. 

To poletje sem se preživljala s pomivanjem posode. Izračunala sem, da sem dobila povprečno 5 (pet) evrov na uro. In potem sem računala dalje. Mimogrede naj povem, da sem prazne ure med eno in drugo izmeno največkrat preživljala v naši kavarni, kjer imajo zelo dobre sladice, med drugim tudi pregrešno dobre kremne rezine, skoraj tako dobre, kot so blejske. Ker si že dolgo nisem privoščila slastne kremšnite, sem začela računati. Za belo kavo moram delati 16 minut, za kremšnito pa 31 minut, skupaj 47 minut pomivanja težkih krožnikov, ponev in nerodnih posod v poletni vročini, v kuhinji s pomivalnim strojem, ki kot za stavo puha vročo vlažno soparo, nekako tako kot v modro mozaični turški savni. 47 minut dela v zameno 5 minutnega razvajanja okuševalk na jeziku. Uživancijo lahko razvlečeš maksimalno na 10 minut, saj sicer lahko krema hitro postane topla obloda. Ok, privoščila sem si sladico in ob tem dodobra uživala, ker sem se zavedala, da jem pregrešno dobro, predvsem pa pregrešno drago sladico, vsaj za moj žep. Ko sem tako zadovoljeno pogledovala na uro, koliko časa mi je še preostalo do naslednje izmene, mi je prišlo na misel, da bi lahko podobne izračune lahko naredila še za plačilo udobja, ki mi ga narekuje zahodna civilizacija. 
Mesečni stroški (elektrika, voda ... seveda tudi internet) me stanejo natanko 3000 minut oz. 50 ur dela. In ko sem tako naprej računala, me je dobra volja vedno bolj zapuščala, namreč, zgolj za mesečne stroške moram delati nekaj čez 6 dni, seveda če bi delala poln delovni čas. Ker pa delam na črno in sem pPlačana sem le efektivne ure in samo 6 ur na dan, z deljenim delovnim časom! in se vse skupaj razvleče na 8 dni. Skoraj polovico meseca pokurim, zgolj za plačilo položnic?!

Prenehala sem računati in si naročila še kepico sladoleda. Kamor gre bik, pa naj gre še štrik, sem si mislila.


Vaša,

P.S. Ampak duša mi ni dala miru, da sem izračunala še sledeče: Če bi bila pomivalka v parlamentu, bi si za uro dela lahko privoščila 14 kav, kot pomivalka na liberalnem in svobodnem trgu pa le 3 kave pa pol. Seveda svoboda nekaj stane, in ko pijem kavo v turističnem obalnem mestu, se počutim skoraj tako božansko kot turist. Naj kar pijejo kavo naši poslanci po 35 centov, saj jim privoščim. Seveda si jo zaslužijo! Si predstavljate, koliko jih stane dopust na morju?