MENU‎ > ‎Dnevnik gospe Viktorije Wit‎ > ‎Dnevnik VW‎ > ‎

P kot politična juha, avtorica: Viktorija Wit

objavljeno: 29. jan. 2020, 11:24 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 30. jan. 2020, 23:11 ]
Dragi moji! 

Še nikoli nisem bila tako brez ideje, o čem bi pisala, kot vse te dneve v letošnjem letu dvajset dvajset. Zdaj, ko nimam več omejitev, ko sem prerezala še zadnje vrvi, ki so me zavezovale tako, da se nisem počutila dovolj svobodna pri pisanju zaradi vseh mogočih p-jevtorej, zdaj, ko imam zares popolno svobodo in sem skorajda brez vsakršne skrbi ... zdaj o gospe Viktoriji ni nobene sledi. Ni idej, ni navdiha, ni ničesar, kar bi me napolnjevalo ... eh, ena sama praznina. Vse, kar mi pade na misel, je spomin na babico, ko je klicala svoje kokoške s pi, pi, pi ... in ta pi mi odzvanja v glavi, samo da se moj pi nekako nadaljuje v nekakšno kletvico. Tako, da, ne vem, če meni koristi vsa ta svoboda, ki se mi je vse življenje prikazovala kot nekaj nedosegljivega, izmuzljivega, a kot edina rešiteljica vseh mojih tegob, kajti zdaj se mi dozdeva, da je bilo vse moje hrepenenje le izgovor lastnega nezadovoljstva. Ali pa. Ali pa sem se v vsem tem času preveč upehala in zdaj nisem več tako gibljiva, kot sem bila nekdaj.  

Ko si takole v mislih čisto potiho govorim pi ... mi nekaj govori, da je še vedno pri meni aktualen ta p, da ga vendarle še nisem popolnoma izčrpala. Dogodek, natanko na ponedeljek, na prvi dan v tednu oz. na dan med nedeljo in torkom, je v naši mali domovini odjeknila novica - najprej - da odstopa minister za finance, nato pa še sam premier. 
"Predsednik vlade Marjan Šarec je na novinarski konferenci napovedal odstop. Kot je pojasnil, s to vlado ne more doseči ničesar, zato je najbolj pošteno, da gremo na predčasne volitve," je poročal eden od osrednjih slovenskih medijev, ko je povzemal premierjevo izjavo. 
Ste videli, koliko p-jev imata samo dva stavka v zgornjem navedku?

Predsednik vlade, pojasnil, pošteno, predčasne volitve, premierjeva izjava. 

Evo, to so ključne besede, manjka še politična juha, ki se že nekaj časa gosti v pravo primorsko mineštro.

In zdaj so vsi v Sloveniji na nogah, manejo si roke, novinarji, ki so se že kar dolgočasili, ker niso imeli dovolj snovi, tako kot jaz, za pisanje polemičnih člankov ... ker človek se počuti tako neznatnega, če lahko poroča le o dobrodelnih akcijah, ki se kar naprej vrstijo, ker država ne zmore dovolj dobro poskrbeti za svoje državljane. In seveda vsi politični analitiki, bivši, sedanji in bodoči politiki ter seveda vsi državljani, ki bodo imeli spet obilo snovi za prežvekovanje.

Zdaj je politični svet v Sloveniji spet hektičen, vrstijo se okrogle mize in špekulacije, kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh: predčasne volitve?, kdo bo največ iztržil iz nastale situacije, katere politične organizacije bodo obstale in katere bodo umrle, kako in za kaj si bodo prizadevali poslanci, saj jim grozi izguba dobro plačanega dela.

Ne morem verjeti, čeprav sem nekje v sebi čutila, da si bodo že kaj izmislili, da dopolnilno zavarovanje ne bo šlo skozi, tako da je premier kar dvignil roke in javno priznal svojo nemoč, da bi vodil vlado. 

Po drugi strani pa ... Kaj pa nam je sedanja vlada prinesla dobrega? Dopolnilno zavarovanje se je podražilo iz 27 na 35,67 evrov, torej za 8,67 evra oz. za skoraj 25 %. Kar na jok mi gre, ko pomislim na vse upokojence z minimalnimi pokojninami in vse, ki prejemajo minimalno plačo ali nekaj evrov čez. Tako, da ... konec koncev, je dobro, da bo odšel in upam, da si ne bo premislil. Menda je tudi to ena izmed možnosti.Vaša,