MENU‎ > ‎Dnevnik gospe Viktorije Wit‎ > ‎Dnevnik VW‎ > ‎

Uravnilovka, napisala: Viktorija Wit

objavljeno: 11. mar. 2017, 00:45 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 15. mar. 2017, 02:30 ]
Dragi moji! 

Odločila sem se, da bom prekinila verigo p-jev, no, vsaj tako odkrito ne bom več pisala o tem. Baje je že Aristotel rekel, da takoj ko se rodimo, smo že do kolen pogreznjeni v nekaj, kar se začne na ppolitiko. Strinjam se z njim, in vam torej ne morem obljubiti, da bi to temo popolnoma zaobšla. Kajti, z leti spoznavam, da sem od tega abstraktnega pojma, zelo zelo odvisna. 

Danes se bom izognila pisanju o ženskah (čeprav se v mesecu marcu malo več govori in pisari o nas) in o naši navidezni emancipaciji, ki je v tako nestabilnem stanju, kot je nestabilno trenutno stanje na zemeljski polobli. Ko poslušaš dnevne novice, se včasih zazdi, da sedimo na tempirani bombi. In potem je zaželeno, da vsako jutro izrečemo mantro: "Zahvaljujem se, da sem se še vedno prebudila v prijazen dan, kajti zaenkrat se nahajam v prostoru in času, kjer še vedno vlada mir!" Ko tako razmišljaš, da si čudežno živ, sorazmerno zdrav, da živiš v prostoru/času, kjer te še vedno ne pustijo kar tako umreti pod kakšnim mostom ali v kakšni grapi, postanejo naše drobne težave drobcene težavice in resnično se ti potemtakem ne izplača travmirati in dramatizirati o lastnem položaju in o tem, da sicer ne veš, ali boš imel za plačilo položnic ali ne, kaj šele, da bi razmišljal o vlogi dandanašnje ženske. Ta zadeva je zares malenkostna proti vsemu drugemu.

Izven tega, kaj sem pisala do tega trenutka, bi rada povedala, da me danes že ves dan mori misel o zdravstveni reformi, kajti nekaj dni nazaj sem poslušala po poročilih, da ministrici nikakor ne uspe prepričati predstavnikov delodajalcev, da so predlagani predlogi dobri za večino populacije v Sloveniji, razen za 20 odstotkov ljudi, ki bi po predlogu morali plačati nekoliko višji znesek dodatnega zavarovanja. Baje so si delodajalci enotni bolj kot kadarkoli, da je delna reforma popolnoma zanič in zahtevajo celovito zdravstveno reformo, ki bo denimo zmanjšala čakalne vrste, korupcijo in še kaj. Menda so gospo ministrico celo dvakrat bojkotirali in niso prišli na sestanek, ki ga je sklicala, da bi si tam iz oči v oči hitro izmenjali lastne poglede. Po mojem skromnem mnenju se sprememb najbolj otepajo zavarovalnice, saj bi bile, po predlogu delne reforme, ob lep košček zaslužka, za katerega jim skoraj nič ni bilo potrebno postoriti, saj so si zavarovalnice med seboj lepo in pravično razdelile širno populacijo Slovenije. Sprememb se otepajo tudi drugi, vsi tisti, ki se ne nahajajo tik pod ali majčkeno nad pragom revščine. Njim ni v interesu, da bi se sedanji način dodatnega zdravstvenega zavarovanja kakorkoli spremenil. Čudežno pa je, da jih pri tem ne moti popolna uravnilovka, ki je tako nevaren sinonim za sivi, neuspeli in totalitarni komunizem oz. nekaj, kar je slabo in skrajno škodljivo. Vsi državljani Slovenije plačujemo (resda prostovoljno) znesek v enaki višini za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. 
Če nikjer ne, smo si v tem, prav vsi državljani Slovenije, enaki! 

Torej, čistilka zasluži maksimalno 613 evrov na mesec in plačuje okoli 28 evrov za dopolnilno zavarovanje, enako kot zdravnik, pripravnik, ki mesečno zasluži okoli 1300 evrov neto za svoje 24 urno delo. Čistilka mora od svoje plače odškrtniti 4,5 odstotkov, medtem ko zdravnik pripravnik le 2,1. Ali se vam ne zdi to dejstvo bizarno nesramno? 
Se vam ne zdi nesramno, da si zdravniki pod vodstvom zelo retoričnih sindikalistov tako nonšalantno in hitro spogajajo višje plače in še marsikaj, s čimer navadni državljani nismo niti seznanjeni, medtem ko se kasta na dnu, vse bolj utaplja v revščini in sužnjelastniškem delovnem odnosu? Kje so zdaj sindikati teh revežev? Nimajo jih, saj si jih tudi ne morejo privoščiti!

Ne ... ni nas sram, da živimo v taki družbi. Čistilka si je vendar sama kriva, da ni dokončala nobene šole, in tudi vsi ostali fizični delavci ... Na Zavodu za zaposlovanje pa so itak sami lenuhi, iščejo delo in molijo, da ga ne najdejo. Kdor ne dela, naj ne je! In naj se tudi ne zdravi, če zboli! - to je ja kristalno jasno! Ne bomo podpirali lenuhov, delomrznežev in neprilagojenih osebkov, kot je vsa umetniška in samooklicana umetniška sodrga.

Še eno pravilo bi rada izpostavila, ki tudi danes velja kot pribito na cerkvena vrata: Il mondo è fatto per i furbi!* 

Tako so govorili stari ljudje - prav tu, kjer se meša slovenščina z italijanščino ali italijanščina s slovenščino, če že hočete.


Vaša,* Svet je (narejen) za iznajdljive, beri prebrisane/pretkane/premetene/pohlepne!

P.S. Če ste slučajno pomislili ... imate prav, iz mene govori čista pregovorna, slovenska zavist: Le zakaj bi bilo sosedu, čeravno je zdravnik ali poslanec ali manager, bolje od mene?