Dotore Rudi, napisala: Mojca Zelenko, november 2016

objavljeno: 27. nov. 2016, 10:15 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020, 00:34 ]

Dotore Rudi 
Na nekem jadranju sem si pri skakanju med vrvmi in napravami na jadrnici tako poškodoval noht na nogi, da je počrnel in počasi začel odstopati.

Prst pa se je pričel tudi gnojiti, zato se je »captain«1 Rudi odločil, da bo treba noht odstraniti.

V nekem zalivu sva se privezala na pomol skoraj točno pod teraso gostilne in Rudi je brž pričel s pripravami na kirurški poseg. Po njegovem zdravniškem ukazu sem moral najprej namakati poškodovano nogo v morje.

Medtem je on poiskal vse razpoložljive kirurške pripomočke na barki : ščipalec za nohte, britvico, škarjice, klešče, žepni nož, gazo in brisačo.

Sam ne sodim ravno med najpogumnejše kirurške paciente, zato me je najbolj od vsega skrbelo, kako namerava urediti anestezijo. Rudi je imel rešitev v obliki vsestransko uporabne travarice, ki je delovala kot razkužilo, obenem pa kot anestetik za zunanjo in notranjo uporabo.

Malo sem bil živčen in sem ves čas čakanja nestrpno spraševal Rudija: » Doktor Rudi, kdaj bomo že začeli s posegom? Ali bo bolelo?« 

Ob tem sem pridno konzumiral anestetik.

Rudi se je zelo počasi in pedantno lotil posega.

Poseg je potekal popolnoma profesionalno: uspešno je izpulil noht, očistil rano in mi obvezal palec na nogi. Tudi anestetik je vzdržal do konca postopka.

Gostje in osebje na terasi so imeli lep razgled nad improvizirano ambulanto in so bili priča celotnemu kirurškemu posegu.

Malo sem še počival, potem pa sva se midva povzpela na teraso, da bi nekaj popila.

Še preden sva sedla, je natakar pozdravil Rudija: »Dobar dan gospodine dotore! Šta čete popit? Dali je s pacientom sve u redu?«2  In začutila sva tudi spoštljive poglede gostov.
Karikatura: Darij Novak, november 2016


Rudi je povedal, da pacient dobro okreva in naročila sva pijačo. In potem sva se z užitkom predajala hladnemu pivu in počitku na terasi.

Rudi pa se je še majčkeno grel v soju doktorske slave vse dokler ga ni prešinilo, če bi se slučajno kateremu od gostov pripetila nezgoda in bi jo moral »gospodine dotore«3 oskrbeti.

Nato sva kmalu popila in odplula.

........................................................................................................................

1 Rudija smo na barki vedno nazivali s to angleško besedo, ki pomeni kapitan.

2 Dober dan gospod doktor! Kaj boste popili? Ali je s pacientom vse v redu?

3 gospod doktor

........................................................................................................................



Zapisala: Mojca Zelenko




Preberite še:


Vena, velika dama, Alenka Prelc





Planinsko cvetje, napisala: Lidija Polak

Jadralske zgodbe, napisala: Mojca Zelenko


November 2016, napisala: Nika Korsič