Fafko, avtorica: Mojca Zelenko, junij 2016

objavljeno: 12. jun. 2016 15:32 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020 01:17 ]
Ljubljanska pravna fakulteta je v času dogajanja naših zgodb bila še na Kongresnem trgu v Ljubljani, v stavbi, kjer je danes sedež Univerze. 

Fotografija: Mojca Zelenko, 2016 


Lega fakultete v središču mesta je študentom ponujala številne razloge za odsotnost na predavanjih, saj je bilo do bližnjih lokalov in gostiln le po nekaj korakov.  

Pa tudi najrazličnejše ljudi, ki so bili tako pogosto razlog več, da je bilo treba zaviti v bližnji bife, se je dalo srečati tako rekoč pred samim vhodom na fakulteto. 

Tem okoliščinam primerni so bili študijski rezultati mnogih študentov. Sošolec Fafko

V prvem letniku pravne fakultete je bil naš sošolec I. Č. Imel je navado govoriti dokaj nerazločno oziroma »fafljati«, zato smo ga pričeli klicati Fafko.

Fafku je tako zelo ugajal latinski rek » Ignoratium iuris nocet« (pomeni: Nepoznavanje prava škoduje), da si ga je zapisal na platnice svojega indeksa.

Na izpitu iz Rimskega prava je profesor spraševal štiri kandidate sočasno, med njimi je bil tudi Fafko.

Po opravljenem spraševanju so študentje na hodniku čakali na rezultate izpita.

Profesor je prišel iz svojega kabineta s štirimi indeksi z vpisanimi ocenami in jih pričel razdeljevati med kandidate. Vsako izročitev je pospremil s komentarjem ocene: »Šest, osem …« itd.

Fafku ga je izročil popolnoma brez besed, le s prstom je pokazal napis na njegovem indeksu: »Ignorantium iuris nocet«.OF

Fafko ni bil prav blesteč na izpitih. Enkrat v mesecu juniju, ko je vsakdo od nas že opravil po nekaj izpitov, smo na poti do naše baze, to je gostilne Zlata ladjica, srečali Fafka, ki je ravnokar prihajal z izpita iz Ustavnega prava.

Vprašali smo ga, kako je šlo in on nam veselo pove, da je Fakulteta proti njemu ravnokar povišala rezultat s 15 : 0 na 16 : 0. To je pomenilo, da je že šestnajstič padel na tem izpitu. 

Ko smo se začudili, da je spet padel, je rekel:

» A sploh veste, kakšna vprašanja mi je dal?!«

»Kakšna? »

»Vprašal me je OF.«

»Ja, saj to pa ni tako težko!«

»Ne! Ampak, vprašal me je tudi, kdaj in kje je bila ustanovljena! …. No, nisem vedel in s profesorjem potem nisva nadaljevala izpita.«Zapisala: Mojca Zelenko