Jadralske zgodbe, napisala: Mojca Zelenko, november 2016

objavljeno: 20. nov. 2016, 03:47 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020, 00:35 ]

Jadralske zgodbe 
Jadranje mi je nadvse všeč in vse, kar je z njim povezano, imam rad. Rad imam pljuskanje morja ob bok jadrnice in rad poslušam rahlo tleskanje jader, kadar se v njih ujame veter. Rad imam jadralsko družbo. In rad imam vse, ampak prav vse aktivnosti, ki so povezane z jadranjem, pa najsi bo to priprava hrane v oteženih pogojih, skakanje po barki za čemerkoli, kar ukaže kapitan, »tauhanje« za padlimi predmeti ali pospravljanje bokobranov in vrvi v podpalubje. Najraje pa imam, seveda, družabnost, ki je dostikrat glavni del jadranja. 

Jadral sem v različnih ekipah. Nikoli nisem bil kapitan, ker me to pač ne zanima, zelo rad pa sem član jadralske ekipe. In vedno je bilo lepo. In zabavno. In vedno se pripeti kaj novega, zlasti z novinci. 


Žekesidol
Beseda, ki jo je na jadrnici gotovo največkrat slišati, je »žekesidol«. Lahko je tudi katera druga beseda s podobnim zvenom, ki pa se obvezno prične z zlogom »že«.

Običajno se pojavi med samo plovbo, ko je krmar osredotočen na držanje smeri, ostali člani posadke pa so zaposleni z drugimi pomembnimi opravili, kot so sončenje, branje, mazanje s kremami za sončenje in iskanje položaja za lepšo zagorelost. Vsi so videti nezainteresirani za dogajanje okoli sebe in v najboljši družbi s samimi seboj. Tiho vztrajajo pri svojih položajih in se ne menijo za nič, niti za žejo, vse do trenutka, ko se nekdo odpravi v podpalubje.

Takrat pa iz vseh grl skoraj enoglasno zadoni: »Že ke si dol, prinesi mi …«

Seveda, zunanjemu opazovalcu bi se utegnilo zazdeti, da je tisti osebi pod palubo pač tako ime …Kako sva bila oproščena pristojbine za privez na Visu
Kot študent sem imel dovolj časa v poletnih mesecih, športni pedagog Rudi Klinar pa prav tako. Lahko sva si privoščila nekajtedenske počitnice. Povabil me je s seboj na jadranje in to je bilo moje prvo jadranje.

Na pot sva se odpravila z Big sixom.

Rudi je solastnik jadrnice, dolžine šestih metrov, ki v brezvetrju in po potrebi uporablja štiri-konjski izven krmni Tomosov motor. Na jadrnici so štiri ležišča in prostor za kuhinjske potrebščine, nima pa stojne višinein kuhati je možno le v kokpitu.

Jadrnica se imenuje Big six - velikih šest (metrov) in je kljub majhnim dimenzijam zelo udobna. To vrste jadrnice so izdelali le nekaj primerkov. Njena sestra je preplula Biskajski preliv. Rudijeva barka ima stalen privez v puljski marini.

Iz Pule sva se napotila na otok Vis. Vis je bil takrat še jugoslovanska vojaška baza in tistega leta so ga prvič odprli za turiste.

Jadrala sva preko Kvarnerja in otokov: Unije, Susak, Premuda, Ist, Dugi otok in po zahodni strani Šolte. Dnevno sva naredila med dvajset in trideset miljami, odvisno pač od vetra in privlačnosti zalivov, kjer sva se privezala in prenočevala.

Ko sva priplula do Visa, sva se privezala na pomol v samem mestu Vis. K nama je prišel luški kapetan z namenom, da pošlje inkasanta za plačilo priveza – luška formalnost pač.
Zapletli smo se v pogovor. Potem, ko si je kapetan ogledal najino barčico s puljsko registracijo in bornimi šestimi metri dolžine, je vprašal: »Odakle ste došli s ovim malim brodičem?3«

Povedala sva, da sva priplula iz Pule.

On pa je najino izjavo razumel kot neke vrste šalo in je krohotaje se rekel: »Svugde sam ja naviga i znam, da vi s ovim malim brodićem niste mogli doć iz Pule.4«

Midva sva mu zatem natančno opisala pot, ki sva jo preplula in kje sva se privezovala. Najino doživeto opisovanje poti je postopoma ovrglo njegove dvome in začel nama je verjeti.

Neizmerno se je čudil, nato pa zaključil: »Jebemo vraga, pa vi ste stvarno došli iz Pule!5«

Inkasanta, ki je medtem že prišel do nas, je nato odslovil rekoč: »Oni ništa ne naplaćuju! Kasiraj to, što bih njima, onim strancima!6«

In povabil naju je v luško kapitanijo. V pisarni je poiskal litrski lonec, vanj natočil pol litra vina in pol litra vode in ga dal v kroženje med nami tremi.

Namesto plačila pristojbine smo tako vsi trije družno popili liter »bevande7«.

………………….................................................................................................................

1 V podpalubju odrasel človek ne more stati pokonci.

2 kokpit: na letalu pilotska kabina, na jadrnici pa zunanji prostor za krmilo, kjer so tudi klopi in na večjih jadrnicah se da namestiti zložljivo mizo. Na Big sixu ni prostora za mizo.

3 Od kod sta prišla s to barčico?

4 Povsod sem že jadral in vem, da s to barčico nista mogla pripluti iz Pule!

5 Jebenti vraga, pa sta res priplula iz Pule!

6 Onadva ne bosta ničesar plačala. Kar bi njima, zaračunaj tistim tujcem.

7 Bevanda je izraz za mešanico vina in vode in se uporablja v Dalmaciji in v Istri. Beseda izvira iz italijanščine, kjer bevanda pomeni pijačo.

………………….................................................................................................................


V kokpitu levo Rudi Klinar, desno Janez Kek
fotografija: osebni arhiv Janeza Keka
Zapisala: Mojca Zelenko

Preberite še:


November 2016, napisala: Nika Korsič

Sevanje nenavadne energije, napisala: Dolores Peroša

Zdravniki pa stavkajo, napisala: Vanja Čibej

Rojstvo in zavest, napisal: Svit Valovnik

Incident z bombami, napisala: Mojca Zelenko

Daoud contra Camus, napisal: Iztok Geister