Krotilec kač, napisala: Mojca Zelenko, maj 2017

objavljeno: 8. maj 2017, 00:02 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020, 00:00 ]

Krotilec kač


Nekega poznega pomladnega popoldneva smo Rudi Klinar, Tinko Mastnak, jaz ter nekaj prijateljev iz druščine košarkarske rekreacije posedali v spodnjem lokalu hotela Kompas.
Lokal je bil v neposredni bližini recepcije in z njo povezan s prehodom. Ob pivu smo obnavljali situacije s košarkarske igre, ko se nam pridruži starejši gospod, ki se mu je že na daleč videlo, da ni Evropejec. Visok je bil približno 170 cm, suhe postave, temne polti, z brki, oblečen pa v haljo do tal.
Bila so osemdeseta leta in tujci so bili še redkost v naši deželi. Kmalu smo se z njim zapletli v pogovor. Govoril je precej bolj polomljeno angleščino kot mi. Vendar pa jezik ni bil ovira, pač pa dodaten motiv, da smo mu naročili pivo. Možakar ni bil navajen alkoholnih pijač in se mu je že po prvem pivu precej razvezal jezik. Povedal je, da je iz Egipta, da je krotilec kač in, da je na turneji po Evropi. Tri dni bo še ostal v hotelu Kompas in imel turnejo po Sloveniji. Takoj nam je razdelil svoje vizitke, na katerih je bilo napisano njegovo ime: Said Tolba Ab Del Halim.
Možakar se nam je zdel precej zanimiv, zato smo mu zastavljali razna vprašanja. Povedal je, da ima številno družino in, da živijo v veliki hiši. Po drugem pivu nas je že povabil k sebi domov v Egipt. Vsi smo bili navdušeni nad povabilom in smo že fantazirali, kako lepo se bomo imeli v Egiptu vse, dokler ni povedal, da njegova družina spi v isti hiši s kačami.

Naše navdušenje nad potovanjem v Egipt je v tistem trenutku pojenjalo in kar iznenada smo vsi ugotovili, kako silno smo zasedeni in prezaposleni že za nekaj let vnaprej. Potem smo mu pa dali še vedeti, da mu vsega tega s kačami sploh ne verjamemo.

Egipčan je pri priči odšel v svojo sobo in se vrnil s kovčkom, v katerem so bile kače. Argument je bil dovolj močan, da je nekaterim med nami malce umiril od piva prevel razgreto kri. Said Tolba Ab Del Halim je nedvomno krotilec kač. Takoj smo mu naročili še eno pivo, pa tudi sebi. V bližini tistih kač se nismo počutili najbolj sproščeni, pogovor pa je malo obotavljivo kljub vsemu tekel dalje.

Čez nekaj časa pa se iz recepcije zasliši grozljiv krik. Hitro smo vstali in poskočili tistih nekaj korakov do recepcije, ko zagledamo filmski prizor.

Na sredi recepcije stoji kobra v svoji značilni drži z dvignjeno glavo, pred njo pa popolnoma okamneli neki gost hotela. Za recepcijskim pultom histerično kriči skoraj zblazneli receptor, ki smo ga osebno zelo dobro poznali. Said Tolba Ab Del Halim pa je sicer malo preplašeno, a ubogljivo kobro mirno pospravil nazaj v kovček. 


Pivo je tudi krotilcu kač povzročilo zmanjšano pazljivost, kar se je sicer redno dogajalo tudi nam, vendar nam običajno ni bilo treba skrbeti za kovčke s kačami. Po tem, ko je kobro pospravil spet v kovček, nam je povedal, da najbolj strupenim kačam strupnike izdrejo. Je pa res, da človek na to odrešujoče dejstvo ne pomisli, kadar pred seboj iznenada zagleda vzpenjajočo se kobro, pa četudi v recepciji hotela sredi Ljubljane. 

Za Egipčana se zgodba ni končala čisto brez posledic. Kače je moral odnesti v varstvo v ljubljanski živalski vrt in za svoje nastope jih je moral vsakokrat iti iskat tja. Prestrašenemu gostu pa se je Hotel Kompas skušal odkupiti z brezplačno nočitvijo.

Nekateri iz druščine, ki smo bili priča temu dogodku, smo v kasnejših letih obiskali Egipt, vendar pa ni nihče izkoristil povabila našega krotilca kač Saida Tolbe Ab del Halima, čeprav sam njegovo vizitko hranim še danes.

Napisala: Mojca Zelenko
Pripoveduje: Janez Kek
Fotografije: Arhiv avtorice


Klik na sliko odpre novo spletno stran Mojce Zelenko!

http://www.mojcazelenko.si/dogodivscine-druscine-prijateljev/

Serija zgodb Dogodivščine Janeza Keka in prijateljev se z današnjo zaključuje. 

Zgodbe so v Spletnem času izhajale skoraj eno leto, vsak ponedeljek. Za zaključek prijetnega sodelovanja in branja zabavnih zgodbic smo se z Mojco Zelenko in Janezom Kekom tudi pogovarjali.

Naslednji ponedeljek bomo razkrili, o čem je tekel naš pogovor.