Manekenke v Zlati ladjici, avtorica: Mojca Zelenko, julij 2016

objavljeno: 24. jul. 2016 15:03 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020 01:04 ]

Manekenke v Zlati ladjici
V Zlati ladjici se je dogajalo vse sorte. Tja so zahajale tudi študentke in dekleta od drugod in prisedala k našemu omizju. 

Pogovor je hitro nanesel na to, kaj kdo študira ali dela, kot je med mladimi pač navada.

Nekega dne, ko sva s Tomažem Križajem spet sedela v Zlati ladjici in so k nama prisedla dekleta, je Križaj na običajna vprašanja dal običajni odgovor, da je študent prava kot tudi jaz. No, v šali pa je dodal, da dela na Centru za sodobno oblačenje *, mene pa je postavil v vlogo zunanjega sodelavca revije Start**. 

Nenadoma je zanimanje za naju oziroma za manekenstvo in fotomodele skokovito naraslo.

Dekleta so želela kar takoj preveriti svojo primernost za poklic manekenke ali fotomodela.

In tako sva pričela testirati dekleta kar tam v Zlati ladjici.

Poučevala sva pravilno manekensko hojo, to je noga pred nogo, pogled naravnost naprej v višini oči s knjigo na glavi, telo zravnano, rahlo zibanje v bokih in vse, kar sva pač vedela o tej temi in česar sva se uspela domisliti.

Neka mladenka bolj polne postave pa je pokazala izredno zagnanost in osredotočenost na dosego manekenske postave. Svetovala sva ji, na katerih mestih mora zmanjšati obseg in obline in to bo najbolje dosegla s športnim treningom.

Tako sva kandidatki za manekenko predlagala, da bo najbolje, če prične resno trenirati in sva ji pripravljena pri pomagati pri začetku treniranja.

Tomaž Križaj kot nekdanji atlet kranjskega Triglava, je imel v tistih časih dostop na kranjski stadion in garderobe ter v spremljajoče objekte.

Rekla sva ji, da naj pride na kranjski stadion, kjer bo imela trening in kjer bo dobila vsa nadaljnja navodila.

Dogovor smo kmalu uresničili in se dobili na stadionu v Kranju. In smo pričeli z delom. Obleči se je morala v anorak, saj je takrat veljalo, da se hitreje znebiš maščob, če se potiš pod nepredušnimi oblačili.

Potem je Tomaž začel trening teka, jaz pa sem nekaj zapisoval v blok. 

Dekle je bilo nenavadno zagrizeno, celo preveč za svojo trenutno kondicijo.

Po opravljenem treningu in po tuširanju sva ji nazorno pokazala mesta na telesu, kjer mora zmanjšati obseg.
 
Tomaž ji je kar s flomastrom narisal območja, na katerih mora še posebej delati: notranja stran stegen, del zadnjice in trebuha …

Po treningu sva izgubila z dekletom stik. V tistem času še nismo imeli mobilnih telefonov, ne interneta, še hišni telefoni so bili bolj redki.

In tako ne veva, ali je potem nadaljevala s treningi.


V Zlati ladjici pa je nisva več videla.

*Center za sodobno oblačenje je bila ustanova, nekakšen inkubator za vse, kar je bilo povezano z modo in lepoto in mnoge manekenke in prihodnje lepotice so tam začenjale svojo kariero.

** Start je nekdanja Zagrebška revija za moške po vzoru Playboja, ki je odkrivala in plasirala nove manekenke in lepotice v Jugoslaviji.

Karikatura: Darij Novak, julij 2016Zapisala: Mojca Zelenko