Mrzle skale, avtorica: Mojca Zelenko, avgust 2016

objavljeno: 22. avg. 2016 03:03 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020 00:59 ]
 Šola v naravi kot priložnost za oddih in nova spoznanja otrok je ponujala neštete priložnosti za nova doživetja in druženja tudi učiteljem in zunanjim sodelavcem šole.  

Razmerje spolov med rednimi učitelji in zunanjimi sodelavci je bilo običajno v korist zunanjih sodelavcev, če štejemo, da so bili oni privlačna manjšina, ki si je zaradi tega obetala koristi. 
Učiteljski poklic je bil v osemdesetih letih že dodobra feminiziran in to dejstvo je peljalo vodo na mlin zunanjim sodelavcem zlasti na področju športne pedagogike, saj je bila šola v naravi namenjena predvsem telesnim aktivnostim učencev. Razmerje spolov se je tako na vsakoletnih šolah v naravi malček popravilo v veselje ženskega dela ekipe, medtem, ko je moškim pripadnikom šole v naravi taisto razmerje prav tako povzročalo vesela pričakovanja.

Z  mladostnimi hormoni prepojena mladina je fantazirala o vročih in romantičnih večerih. 

Mlade učiteljice pa so kmalu uvidele, da si bodo svoj delež romantike utrgale le s težavo in so z veliko spretnostjo izvajale blokado konkurentk. Skratka, strateško so pazile na kolegice, da jih ne bi katera prehitela pri dogovarjanju za večerni zmenek. 

In tako je fantom stanje, ki je bilo sprva videti tako zelo privlačno, kmalu pričelo povzročati glavobole, saj se nobenega zmenka ni dalo uresničiti na samem le z enim dekletom.  

In to jim je dalo mnogo misliti, toliko, da so bili včasih celo malce raztreseni pri svojih dolžnostih.


Mrzle skale


V študentskih letih sem učil otroke plavanja v osnovnih šolah Tone Čufar, Ledina in Lukovica, prav tako pa tudi v mladinskih kolonijah.

Nekoč, ko smo šli v Šolo v naravi v Savudrijo, je bil poleg mene plavalni učitelj tudi Tomaž Križaj. 
Vodja Šole v naravi je sklical sestanek šolskih in plavalnih učiteljev, da se dogovorimo o urnikih.
Ob sestavljanju urnika je nas plavalne učitelje vprašal, ob kateri uri naj bodo odhodi na plažo, da uskladimo dopoldanski in popoldanski del tečaja. 
Plavalni učitelji smo imeli skupno kakih pet ur obveznosti na dan v dveh delih.

In vodja vpraša: » Ali vam ustreza ob 9:30 iti na plažo?«

Križaj takoj reče, da je to malo prezgodaj in utemelji: »Zjutraj so skale premrzle!«

Vodja to sprejme in predlaga naslednji termin: »Prav! Kaj pa ob desetih? Upoštevati moramo, da je kosilo ob enih.« 

Križaj, ki je zaradi miselnega usklajevanja dnevnih obveznosti z večernimi sanjarijami o mladih učiteljicah verjetno slišal le »ob enih«, je izstrelil: »Ne, takrat so pa že prevroče!« 

Na urniku je bil potem odhod na plažo določen natanko ob 9:45. Argumenti so bili pač prepričljivi.


Zapisala: Mojca Zelenko
Fotografija: arhiv avtorice