Tam, kam hodi viter spat, avtorica: Mojca Zelenko, oktober 2016

objavljeno: 30. okt. 2016 08:37 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020 00:44 ]

Tam, kam hodi viter spat ... 
Na sindikalnem izletu učiteljskega kolektiva osnovne šole Toneta Čufarja v Prago sva se po nekaterih začetnih peripetijah okoli menjave denarja, ki se tako rade dogodijo turistu v neznani deželi, z Rudijem Klinarjem podala na ogled praških znamenitosti. 

Oba sva navdušena opazovalca arhitekturnih dosežkov, pri čemer pa je nujno poudariti, da v najino takratno pojmovanje arhitekture niso sodile le stavbe in mostovi, pač pa naju je močno privlačila tudi arhitektura nežnega spola. 

In Čehinje so že od nekdaj veljala za lepa in prijazna dekleta.

Med hojo po mestu sva debatirala, zakaj ljudje rečejo Zlata Praga. Nisva se mogla zediniti, ali je zlata zaradi oker barve pročelij, zaradi česar mesto v popoldanskem soncu zlato zasije ali je to zaradi zlatolasih deklet, ki sva jih v Pragi opazila precej več kot v domači Ljubljani.

Zlata Praga nama je tako na vsakem koraku ponujala čudovite poglede na praška dekleta med katerimi pa je bilo opaziti tudi stolpe, stolpiče in zvonike, ki jih je Praga sicer polna in so lepo vidni zlasti na obzornici mesta.

Pot naju je pripeljala na Karlov most1, katerega obe strani sta obdani z neštetimi kipi. Med hojo ogledujeva kipe na mostu, vendar pa se nama med te kipe pričenjajo vse bolj mešati lepe dekliške noge.

Bila je moda mini kril in bil je topel sončen dan. Pred nama sta hodili dve zlatolaski v kratkih krilih.

Kar zapiha lahen vetrič in dvigne mladenkama krilca tako, da so se jima pokazale noge vse do pasu.
Karikatura: Darij Novak, oktober 2016


Klinar spontano in v hipu zapoje: »Tam, kam hodi viter spat … tam svoj domek mam …2 «

Dekleti sta si krila sprva popravili navzdol. Potem pa sta se obrnili, naju nagajivo pomotrili in spustili oblačili, da sta jima ponovno zaplapolali v vetru.

Vsi skupaj smo se prešerno nasmejali.

Praga je res zlata.

Karlov most v Pragi, Vir: osebni arhiv avtorice

****************************************************************************
1 Začetek gradnje mostu pod pokroviteljstvom Karla IV. čez Vltavo v Pragi sega v leto 1357, končala pa se je na začetku 15. stoletja. Do leta 1841 je bil to edini most za prečkanje Vltave v Pragi. Karlov most so ga pričeli imenovati leta 1870.

2 V sedemdesetih in osemdesetih po vsej Evropi znana in popularna pesem češkega pevca Karla Gotta » Tam kam chodí vítr spát«

Zapisala: Mojca Zelenko