Tine Mastnak in katrca na pajku, avtorica: Mojca Zelenko, september 2016

objavljeno: 17. sep. 2016 11:33 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020 00:53 ]

Tine Mastnak in katrca na pajku 
Enkrat smo se zbrali Tine Mastnak1, imenovan Tinko in tudi Feti, Rudi Klinar, Tomaž Križaj in drugi. Naš cilj je bil dvodnevni žur na vikendu mojih staršev v Kompoljah na Dolenjskem. Skupaj nas je bilo za dva avtomobila fantov. Zbirališče za odhod je bilo v hotelu Kompas, danes Austrotel, na vogalu Miklošičeve in Trdinove. 

Prostora za parkiranje ni bilo, zato sem svojo katrco parkiral v eni od stranskih ulic, nepravilno, seveda. Mislil sem, da se bomo zbirali le kakih pet ali deset minut in potem šli nabavit hrano. Poleg tega je bil avto tudi zelo lepo viden iz lokala, vendar pa sem sam sedel obrnjen s hrbtom v tisto smer. 

Naše zbiranje se je zavleklo na več kot pol ure. Potem smo plačali pijačo in se odpravili proti avtu. Čim sem stopil iz lokala, sem opazil, da avta ni.

Nadvse presenečeno sem vprašal: »Ja, kje pa je moja katrca?«

Pa pripomni Rudi Klinar: »Pa ja veš, kje si parkiral?!«

»Ja, saj! Tule, prav tule – ni ga!«

Čez nekaj sekund se oglasi Tine Mastnak: »A, jebenti, pol je bla pa tista rjava katrca tvoja! Pred petnajstimi minutami jo je odpeljal pajk!«

Osupnil sem.

Največja ironija ob tem je bilo dejstvo, da je Tinko, ki je iz lokala mirno opazoval nalaganje moje katrce na pajka, vse policiste s Trdinove osebno zelo dobro poznal in bi lahko z lahkoto preprečil odvoz avtomobila. V tistih časih je bilo to mogoče.

Karikatura: Darij Novak, september 2016

No, bili smo mladi in veseli življenja in nismo izgubljali časa z očitki. In tako smo se pač najprej odpeljali na sedež pajkov nekaj kilometrov iz mesta, plačali kazen in odvoz, prevzeli avto in končno šli kupovat hrano.

V Maximarket je odšla vsa druščina. V pričakovanju zabave, pa tudi zaradi dogodka s pajkom, smo bili vsi tudi že kar lepo razigrani in primerno glasni v trgovini. Ko smo vse nakupili in se postavili v vrsto na blagajni, je Tinko celo eno zapel. 

V vrsti pred nami je neka gospa že zložila na blagajniški pult pralni prašek in čistila ter dokaj nejevoljno pogledovala proti nam, pri tem pa še prav teatralično vzdihovala in zavijala z očmi. 

Fotografija, Mojca Zelenko, 2016

Tine je to opazil in ji je rekel: «Gospa, čisto vas razumem in tudi vaše počutje. Vidim, da boste vi cel vikend čistili in prali, mi ga pa bomo žingali in srali!«

In se je lastni domislici še na ves glas zakrohotal.

Njenega razpoloženja to sicer ni popravilo, blagajna pa se je zelo hitro izpraznila in odšli smo nadaljnjim dogodivščinam naproti.

……………………………………………….

Znan je še dogodek, ko je Oliver Dragojević večerjal v Ljubljani v Unionski kleti. S Tinetom sta se osebno spoznala že enkrat prej. Naša družba je takrat sedela nekaj miz stran in Tine je začel prepevati Dragojevićeve pesmi. Čez nekaj časa pa je Oliver Dragojević zaklical: »Tinko, molim te, prestani pijevati, dok jedem. Svi me gledajo i misle, da ja pijevam.2«


1Tine Mastnak je bil izvrsten nogometaš in je igral v zelo močni drugi jugoslovanski ligi. Enkrat je bil tudi najboljši strelec v slovenski nogometni ligi. Obenem je tudi nadvse talentiran pevec, odličen posnemovalec Elvisa Presleya, Toma Jonesa, Oliverja Dragojevića ter Nina in Iva Robića. V hrvaškem športnem časopisu Sportske novosti so nekoč zapisali, da je Tine Mastnak najboljši pevec med nogometaši in najboljši nogometaš med pevci.

2Tinko, prosim, nehaj peti, medtem ko jem. Vsi me gledajo in mislijo, da jaz pojem.
Zapisala: Mojca Zelenko