Vožnja v Beograd, napisala: Mojca Zelenko

objavljeno: 19. mar. 2017, 21:09 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020, 00:11 ]

Vožnja v Beograd 
Odvetniški in rekreativni košarkarski kolegi in prijatelji Dragan Dmitrovič, Iztok Vončina, Mare Plevnik in jaz smo se odločili, da bomo skupaj odšli na ogled evropskega prvenstva v košarki v Beograd. Bilo je leto 2005.

Vozil je Dragan s svojim Audi A6. Nismo se imeli namena strogo držati omejitev hitrosti, zato smo se dogovorili, da si bomo stroške morebitnih kazni medsebojno razdelili. 

Cestnoprometne predpise v obeh državah smo poznali in vedeli, da je vožnja po Hrvaški omejena na 130 km na uro, v Srbiji pa 120 km na uro. Vedeli smo, da so kazni za prekoračitev hitrosti v Srbiji nekoliko nižje kot na Hrvaškem, prav tako pa tudi, da se s srbskimi policisti da pogajati in dobiti milejšo kazen.  

Hrvaško smo srečno prevozili brez policijskih zased. Čez mejo pa so se naše misli in pogovor vse bolj pričeli vrteti okoli hrane in srbskih »roštiljad« in Draganova noga na plinu je nezavedno postajala vse težja.

Ura je bila že krepko čez poldne, ko kako uro vožnje do Beograda na nekem izogibališču zagledamo policista, ki nam »prijazno« pomaha z loparčkom. Upočasnimo in petdeset metrov naprej zagledamo še drugega policista, ki je z merilcem hitrosti bolj visel kot slonel na havbi bele stoenke.

Premikanje policista, ki nas je ustavil, je bilo lenobno, na dobrodušnem obrazu pa so se mu še poznali ostanki malice, saj je bil krepko masten okoli ust. Oni drugi na havbi pa je od zaspanosti komaj še kazal znake življenja.

Zelo prijazno, skoraj prijateljsko reče za dokumente in medtem, ko mu jih Dragan izroča, prav počasi pravi: »Druže Dragane, vozili ste prebrzo! Sad čete videti, koliko.«1

In zavpije kolegu pri stoenki: »Milivoje, koliko je on vozio?«2

Ta pa ustreli kot iz topa: »Vozio je 168 km na sat, uhvatio sam ga na 750 metara.«3

Vedeli smo, da smo prehitro vozili, vendar pa nam je bilo tudi pri priči jasno, da si je policist podatek gladko izmislil. Sledovi opoldanske sieste so bili na obeh možeh preveč očitni.

Nato reče naš policist: » E, čuli ste, druže Dragane! Kod nas v Srbiji vam je za ovaj prekršaj kazna od osem hiljada dinara (70-80 evrov) ili vas čeka sudac za prekršaje.«4

Nato pa z nasmeškom na obrazu nadaljuje: »E, pošto vidim, da žurite, kod sudca za prekršaje nečete, zato što nemate vremena, zar ne?!«5

Dragan je pričel previdno ugovarjati: »Ne, nemogoče! Lahko, da smo bili malo prebrzi ali ne toliko!«6

Takrat pa se je policistu nasmešek še razširil in reče: »Druže Dragane, s ovim kolima vi ne možete tako sporo voziti!«7

Dragan je vedel za možnost pogajanj, vendar je bilo treba to izpeljati diplomatsko. Zato je rekel: »Kod nas u Sloveniji, ako odmah platiš, platiš samo pola kazni.«8

Tokrat pa se policistu razpotegne nasmeh prav do skrajnih ustnih kotov. Z roko pokaže v smer, od koder smo prišli ter reče: « Eeeee, druže Dragane, Slovenija vam je tamo, a ovdje je Srbija.«9

Potem nas kakih trideset sekund nepremično gleda, vsi smo popolnoma tiho, nato pa reče: »Neka vam bude! Tri hiljade dinara!«*10

Dragan brez obotavljanja vzame denar in mu ga položi v roko, policist mu vrne dokumente in pravi: »Samo polako! Tamo napred izza 30 km dalje stoji još jedna patrola tako, da znate!

Hvala i prijatno na evropskom prvenstvu v Beogradu!«11

Potrdila o plačilu nismo zahtevali, strošek kazni pa smo si seveda razdelili, kakor smo bili dogovorjeni pred začetkom potovanja. Policijska plača v Srbiji je takrat znašala nekje med 25 in 30 tisoč dinarji.


…………………………………............................................................................................…

1 Gospod Dragan, prehitro ste vozili. Zdaj boste videli, koliko.
2 Milivoj, koliko je vozil?
3 Vozil je 168 km na uro, ujel pa sem ga na 750 metrih .
4 Slišali ste gospod Dragan. Pri nas v Srbiji je kazen za ta prekršek osem tisoč dinarjev ali pa vas čaka sodnik za prekrške.
5 Vidim, ker se vam mudi, pred sodnika za prekrške ne boste šli, ker nimate časa, ali ne?!
6 Ne, nemogoče!! Lahko, da smo bili malo prehitri, a ne toliko!
7 Gospod Dragan, s tem avtom vi sploh ne morete tako počasi voziti!
8 Pri nas v Sloveniji, če takoj plačaš, je kazen polovična.
9 Eeee, gospod Dragan, Slovenija je tam, tukaj je pa Srbija.
10 Naj vam bo! Tri tisoč dinarjev!
*11 Samo počasi! Tam naprej čez 30 km je še en radar, da veste. Hvala in vse dobro na evropskem prvenstvu v Beogradu!


………………………………….................................................................................Napisala: Mojca Zelenko
Pripoveduje: Janez Kek
Fotografije: Arhiv avtorice


Klik na sliko odpre novo spletno stran Mojce Zelenko!

http://www.mojcazelenko.si/dogodivscine-druscine-prijateljev/
Preberite še: