Železničar, avtorica: Mojca Zelenko, julij 2016

objavljeno: 4. jul. 2016 00:33 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 31. mar. 2020 01:08 ]
Že od nekdaj je veljalo, da so nekatere fakultete zahtevnejše od drugih. Razlikovale so se pač po svojem namenu in študijskem programu ter po trajanju študija. Tako je bil na takratni Višji upravni šoli (VUŠ) v Ljubljani predviden dveletni študij, na Pravni fakulteti pa štiriletni.

Na Višjo upravno šolo so se v tistem času vpisovali tudi mnogi ljudje različnih poklicev, ki so bili že zaposleni in so želeli pridobiti dodatno izobrazbo, da bi lahko napredovali v službi. In ti so pretežno študirali ob svojem vsakodnevnem delu.

Pravna fakulteta pa je »proizvajala« pravnike, bodoče odvetnike in sodnike.Železničarja vpišejo na pravno fakulteto
 
Prijatelj Zoka je v sokrivdi z menoj, saj dejanja z ničemer nisem skušal preprečiti, ušpičil tudi naslednjo zadevo.
 
Nekega jutra greva proti faksu, da bi se prijavila za izpit in zatem odšla v Zlato ladjico.

Srečava železničarja. Ni ga bilo mogoče zgrešiti, saj je bil v uniformi, čez ramo pa mu je visela značilna železničarska torba, imenovana »kuzla«, v kateri so železniški sprevodniki hranili klešče za luknjanje vozovnic.

Železničar naju je spraševal, kako se pride do Višje upravne šole. Zoka ga takoj povpraša, zakaj potrebuje Višjo upravno šolo in železničar pove, da bi se rad vpisal.

Zoka pri priči začutil izziv. In vsakič, ko je Zoka začutil izziv za potegavščino ali posel, je pričel govoriti v srbohrvaščini.

In reče železničarju: »Znaš ti, da sad VUŠ više nije moderna?! Evo tu petsto metara napred imaš Pravni fakultet, to je sad moderno. Prijatelj i ja idemo sad baš tamo.*« 

In železničar pravi: »Kako bom jaz to naredil? Pravna fakulteta je pa ja pretežka!«

Zoka pa: » Nije, nije! To sad samo neki pričaju i na pravnom uopšte nema više ispita nego na VUŠu.**« 

In tako sva pripravila ubogega železničarja, da se je šel vpisat na Pravno fakulteto.

Lepo sva ga pospremila v referat za študijske zadeve k Mileni Naglič, ki je bila glavna odgovorna oseba za administracijo izpitov in vpisov.

Pomagala sva mu pridobiti vse vpisne dokumente, ki jih je izpolnil in odnesel v referat.

Midva sva ga počakala zunaj. 

---


Ko se je vpisal in dobil ustrezno potrdilo, je prišel do naju in rekel: »Zoki, pa ni to tako enostavno! Ti se rekel, da izpitov ni veliko in da ni težko, jaz pa vidim, da je tu veliko težkih izpitov.«

Zoka pogleda indeks in do konca odigra svojo vlogo: »Pa stvarno so ti upisali puno ispita! Ali znaš, mi ovo reševamo na ovakav način, što ču ti sad reč. Dobro slušaj! Ti stavi sto nemačkih maraka u indeks, zatvori ga i idi sad tu do dekana unutra. Stavi mu indeks na sto in on če ti odmah vpisati tri ispita.***« 


Karikatura: Darij Novak, julij 2016


Železničar zatem res stopi z indeksom do dekana, midva pa jadrno izgineva v bazo.

Tega človeka potem nisva videla nikoli več.

---

Le Milena je enkrat komentirala, kakšni ljudje se hodijo vpisovat na pravo …


* Pa ti veš, da VUŠ ni več moderna. Tu petsto metrov naprej je Pravna fakulteta, to je zdaj moderno. Prijatelj in jaz greva prav zdaj tja.

** Ni, ni. To samo nekateri govorijo. Na pravni sploh ni več izpitov kot na VUŠ-u.

*** Pa res so ti vpisali veliko izpitov! Ampak veš, mi to rešujemo na način kot ti bom sedaj povedal. Dobro me poslušaj! Ti daj v indeks sto nemških mark, ga zapri in stopi noter do dekana. Položi indeks na mizo in on ti bo takoj vpisal ocene za tri izpite.


Fotografija: železničarska torba "kuzla"
Zapisala: Mojca Zelenko