MENU‎ > ‎Dogodki‎ > ‎Objave-dogodki‎ > ‎

Bralni klub KIRA KNJIGA - Knjižnica pod oljkami, avgust 2016

objavljeno: 10. avg. 2016 00:16 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 10. avg. 2016 00:25 ]

Mestna knjižnica Izola in Inštitut za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem vabita na srečanje bralnega kluba KIRA KNJIGA v KNJIŽNICO MED OLJKAMI v Arheološki park Simonov zaliv. V četrtem, zadnjem srečanju bralnega kluba KIRA KNJIGA v Knjižnici med oljkami v ČETRTEK, 18. AVGUSTA 2016, OB 19. URI se bomo pogovarjali o pravljicah, basnih in mitih iz knjige STARE GRŠKE BAJKE Eduarda Petiške.
 Gotovo vam izrazi oz. koncepti, kot so Sizifovo delo, Tantalove muke, odisejada, orfejsko petje in igranje ali pa trojanski konj, Pandorina skrinjica, Ojdipovski kompleks in nadvse aktualen Olimpijski ogenj … niso povsem neznani. Celo več, pogosto jih uporabljamo povsem spontano v vsakdanji govorici, v stroki, žargonu ipd., in se pri tem sploh ne sprašujemo o njihovem izvoru, mitološkem ozadju.Z njimi namreč lahko določene okoliščine, čustva, vedenja, stanja ipd. razložimo natančneje kot z večstranskimi znanstvenimi eseji. Grške mitske zgodbe so preprosto tako vraščene v naš jezik in s tem miselni, predstavni svet, da mimo njih sploh ne moremo.

Vendar pa niso vsi miti na ta način okamneli v jeziku, nekateri so nemara v naši zavesti manj prisotni. Morda ste jih brali nekoč davno v šoli, a nanje pozabili … Kdaj pa kdaj se jih je dobro spomniti in tudi z njihovo pomočjo razmisliti o naših nagonih, čustvih in motivih delovanja, a tudi zlu in smrti, večnosti in minevanju …

Še veste, o čem govorimo, ko omenimo denimo zlato runo in Argonavte, zlato kočijo, pa kralja Midasa ali Medejo, Niobo, Perzeja, Belerofonta … Grških junakov in usod je brez števila, čakajo, da se spet spomnimo nanje in ponovimo, zakaj tisti, ki visoko leta nizko pade, zakaj ne gre izzivati sreče, zakaj je pamet boljša kot žamet, zakaj nosimo prstane s kamni, ali pa, kako je Egejsko morje, v katerem se danes utapljajo begunci, dobilo svoje ime …

Za tiste, ki imate grške bajke dobro ponotranjene, pa naj bo izziv, da razmislite, kako so te zgodbe navdihovale, spodbujale poznejšo umetnost – likovno, besedno, glasbeno, filmsko … Veseli bomo, če nam boste predstavili, kakšno od svojih ljubih umetniških del, katerih korenine sežejo prav v Antiko.

Bralni klub vodi Diana Pungeršič, literarna kritičarka in prevajalka. 

Vabljeni torej v ČETRTEK, 18. AVGUSTA 2016, OB 19. URI v Knjižnico med oljkami v Arheološki park Simonov zaliv v Izoli. Udeležba v bralnem klubu je brezplačna.

V SLUČAJU SLABEGA VREMENA BO SREČANJE POTEKALO OB ISTI URI URI V MESTNI KNJIŽNICI IZOLA.


Zapisala: Ksenija Orel