MENU‎ > ‎Dogodki‎ > ‎Objave-dogodki‎ > ‎

Grajske harmonije, januar 2017

objavljeno: 20. jan. 2017 14:41 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 20. jan. 2017 14:42 ]

GRAJSKE HARMONIJE 
6. koncertna sezona 
Večeri komorne in solistične glasbe na gradu Kromberk 

V Gradu Kromberk, enem najlepših biserov renesančne kulturne dediščine na Goriškem, bodo že četrto leto zapovrstjo odzvanjale Grajske harmonije. Trije večeri komorne in solistične glasbe prinašajo v grad nove vsebine in ga oživljajo v času, ko se zdi, da umetniška kreativnost, vrednote in tradicija izginjajo v okusu sodobnosti. Vabimo vas, da se nam pridružite na teh izbranih glasbenih srečanjih ter s tem podprete prizadevanja za obogatitev dogajanja na kromberškem gradu z odmevnimi in s kakovostnimi glasbenimi programi.  

Program: 


Četrtek, 26. januar 2017  

ČRTOMIR ŠIŠKOVIČ, violina  
ROSANNA VALESI, harfa  
SIMONA MALLOZZI, harfa  


Četrtek, 23. februar 2017  

SEBASTIAN BERTONCELJ, violončelo  
LORENZO COSSI, klavir 


Četrtek, 16. marec 2017  

GODALNI KVARTET DISSONANCE  

Janez Podlesek, violina 
Matjaž Porovne, violina 
Oliver Dizdarević Škrabar, viola 
Klemen Hvala, violončelo 


1. koncert
Četrtek, 26. januar 2017, ob 20.00

ČRTOMIR ŠIŠKOVIČ, violina 
ROSANNA VALESI, harfa
SIMONA MALLOZZI, harfa

Obče znana baročna mojstrovina Vivaldijevi Štirje letni časi bo za uvod v šesto sezono Grajskih harmonij zaživela v neobičajni zvočni podobi: predstavljena bo kot priredba za violino in dve harfi. Na violino bo zaigral Črtomir Šiškovič, ki je kot violinski solist sodeloval z mnogimi mednarodno priznanimi orkestri in dirigenti, posebno skrb in ljubezen pa namenja prav baročni glasbi. Glasbeno doživetje na tokratnem koncertu bosta sooblikovali še harfistki Simona Mallozzi in Rosanna Valesi. Mallozzijeva poleg tega, da pogosto koncertira v duu s Šiškovičem, redno nastopa s simfoničnim orkestrom RAI v Torinu in s simfoničnim orkestrom A. Toscanini v Parmi. S parmskim simfoničnim orkestrom A. Toscanini kot solo harfistka sodeluje tudi Valesijeva, ki sicer pogosto nastopa v različnih komornih skupinah.

Program:

A. Vivaldi: Štirje letni časi (transkripcija za violino in dve harfi)
Koncert v E-duru »Pomlad«, op. 8, št. 1
Koncert v g-molu »Poletje«, op. 8, št. 2
Koncert v F-duru »Jesen«, op. 8, št. 3
Koncert v f-molu »Zima«, op. 8, št. 42. koncert
Četrtek, 23. februar 2017, ob 20.00

SEBASTIAN BERTONCELJ, violončelo 
LORENZO COSSI, klavir

Violončelist Sebastian Bertoncelj je študij zaključil na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Milošu Mlejniku, pozneje pa se je izpopolnjeval in svoje znanje nadgrajeval v okviru številnih mojstrskih tečajev. Mladi umetnik je reden gost domačih in tujih odrov ter glasbenih festivalov, kjer nastopa kot solist ali pa z orkestri. Med najprestižnejšimi dvoranami, v katerih je igral, je dvorana Albana Berga na Osojah in dvorana Johannesa Brahmsa v dunajski koncertni hiši Musikverein. Dobitnik številnih nagrad tako doma kot v tujini je za svoje dosežke prejel tudi Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2011), Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana (2013) ter nagrado Yamahinega glasbenega sklada (2016).


Tržaški pianist Lorenzo Cossi je študij zaključil na tamkajšnjem konservatoriju in se nato še dodatno izpopolnjeval med drugim tudi na Mednarodni klavirski akademiji “Lago di Como” in “Accademii Chiagana” v Sieni. Njegov repertoar sega od baroka do sodobne glasbe s posebnim poudarkom na jazzu in drugih stilih. Zmagovalec kar nekaj mednarodno odmevnih tekmovanj je bil nedavno tega imenovan za enega od petih finalistov na tekmovanju “Honens” v Calgaryju (Kanada), kjer je z velikim uspehom pod taktirko Roberta Minczuka izvedel Brahmsov prvi klavirski koncert v d-molu s Simfoničnim orkestrom Calgaryja. The Cicinnati Enquier je o izvedbi zapisal: “Cossijeva tehnika in nadzor nad zvokom sta osupljiva. Igral je z razkošnim, orkestrskim tonom, kljub temu pa nikoli pozabil na pretanjenost.”

Program:

R. Schumann: Tri romance, op. 94
J. Brahms: Sonata v A-duru, op. 100
N. Boulanger: Tri skladbe za violončelo in klavir
C. Franck: Sonata v A-duru3. koncert

Četrtek, 16. marec 2017, ob 20.00


GODALNI KVARTET DISSONANCE 

Janez Podlesek, violina
Matjaž Porovne, violina
Oliver Dizdarević Škrabar, viola
Klemen Hvala, violončelo

Godalni kvartet Dissonance je nastal po srečnem naključju. Violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violist Oliver Dizdarević Škrabar in violončelist Klemen Hvala, člani Orkestra Slovenske filharmonije, so se zbrali za prvo slovensko izvedbo godalnega kvarteta priznanega slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča. Po uspešni predstavitvi so se zaradi želje po nadaljnjem skupnem muziciranju odločili, da prerastejo v stalno zasedbo. Ime ansambla so povzeli po istoimenski Mozartovi skladbi, saj simbolizira poslanstvo ansambla, ki se posveča tako klasični literaturi kot tudi delom sodobnih skladateljev, zlasti slovenskih. Na koncertu, ki bo zaokrožil tokratni cikel Grajskih harmonij, bomo med drugim lahko slišali obe kompoziciji, ki sta tako »usodno« zaznamovali ta perspektivni sestav.

Program:

N. Šenk: Cikel petih skladb za godalni kvartet
V. Žuraj: Scratch
L. Lebič: Godalni kvartet (1983)
W. A. Mozart: Godalni kvartet št. 19 v C-duru, K465 »Disonančni«
Vpis abonmaja komorne glasbe na gradu Kromberk

Kdaj: do 26. januarja 2017

Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica

Kako: osebno, telefonsko (05 335 40 16) ali z e-sporočilom na blagajna@kulturnidom-ng.si

Vplačila: do 26. januarja 2017


Redni abonma: 30 €

Cena za imetnike glasbenega abonmaja in upokojence: 24 €

Cena za dijake in študente: 20 €


Cena vstopnice za posamezen koncert: 14 €

Znižana cena vstopnice za dijake, študente in upokojence: 10 €

Glasbeni cikel nastaja v sodelovanju z Goriškim muzejem.


Dodatne informacije: 05 33 540 13 (Polona Abram)


Napisala: Polona Abram