MENU‎ > ‎Dogodki‎ > ‎Objave-dogodki‎ > ‎

Nori orkester in Kamišibaj v Izoli, november 2016

objavljeno: 25. nov. 2016, 06:28 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 25. nov. 2016, 06:40 ]
V Izoli se je včeraj uradno začel 7. Primorski pravljični festival z razstavo ilustracij  in predstavo Nori orkester.

Svoje ilustracije razstavljajo: Igor Cvetko, Jelena Sitar Cvetko, Fulvia Grbac, Martina Ljubič in Aljoša Križ. Ilustracije upodabljajo zgodbe in dogodke, ki jih uporabljajo kamišibajkarji pri svojem pripovedovanju zgodb, s pomočjo majhnega lesenega odra. Razstavo si lahko ogledate do 11.12.2016.

Na zdaj, že tradicionalnem, pravljičnem festivalu poskrbijo vedno za neko novost. Rdeča nit letošnjega festivala je Kamišibaj gledališče. V nadaljevanju festivala se bodo vrstile delavnice, na katerih bodo otroci in odrasli ustvarjali kamišibaj ilustracije in ob tem pripovedovali zgodbe. Prav tako bodo potekali, na različnih koncih Izole, dogodki, kjer nas bodo izvrstni kamišibajkarji popeljali v svet bajk, pripovedk, pravljic in zgodb.

Na 7. pravljičnem festivalu sodelujejo, poleg lokalnih ustvarjalcev, tudi ustvarjalci in umetniki iz vse Slovenije.

Včeraj so gostili Igorja Somraka, ki je slikar, lutkar in tudi igralec. S svojo predstavo Nori orkester, sta skupaj, z Deanom Semoličem, ustvarila sproščeno vzdušje, z veliko dobrega humorja in smeha.

Več o dogodku si lahko preberete tudi na spletni strani Mari o net.te, s klikom na sliko:


http://www.marionette.si/objave/otvoritev7pravljicnegafestivala

Letošnji program si lahko ogledate s klikom na letak.
http://www.marionette.si/objave/7primorskipravljicnifestivalKamišibaj gledališče prihaja iz Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Pripovedovalec stoji ob malem odru, na lesenem odru se izmenjujejo ilustracije, ki prikazujejo dogodke iz zgodbe, podobno kot pri stripu.

V preteklosti se je kamišibajkar pripeljal s kolesom, z leseno kuliso, ki je predstavljal gledališki oder, pod njim pa so bili predali s sladkarijami. Kamišibajkar je na svoj prihod opozarjal z udarjanjem dveh lesenih paličic drugo ob drugo. Kmalu se je okrog njega zbrala množica otrok in krajanov. Za drobiž so si kupili sladkarijo in ogled predstave.

Leta 2013 je kamišibaj na pobudo Društva Zapik v sodelovanju z Gledališčem Fru-Fru doživel premierno uprizoritev. Po zaslugi Društva Zapik se je nato v treh letih razširil po vsej Sloveniji (in se aktivno širi še dandanes).

Tako postaja kamišibaj vse bolj popularna izrazna forma, uporablja se v pedagogiki in terapiji, poseben izziv pa predstavlja tudi umetnikom, likovnim in gledališkim ustvarjalcem.
Leta 2015 so ustanovili tudi Društvo kamišibaj Slovenije.Vanja ČibejPreberite še:


Blog, ki z vami deli osebne izkušnje, Monika Kubelj

Planinsko cvetje, napisala: Lidija Polak

Jadralske zgodbe, napisala: Mojca Zelenko


November 2016, napisala: Nika Korsič

Sevanje nenavadne energije, napisala: Dolores Peroša

Zdravniki pa stavkajo, napisala: Vanja Čibej

Rojstvo in zavest, napisal: Svit Valovnik

Daoud contra Camus, napisal: Iztok Geister