MENU‎ > ‎Dogodki‎ > ‎Objave-dogodki‎ > ‎

Odprtje prenovljenega naravnega rezervata Škocjanski zatok, 2. marec 2016

objavljeno: 2. mar. 2016 07:43 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 2. mar. 2016 07:43 ]
V Kopru je bil danes dopoldne odprt prenovljeni naravni rezervat Škocjanski zatok. Ob odprtju se je zbrala smetana današnjega naravovarstva v Sloveniji, čeprav je kakšen znan obraz tudi manjkal. Marsikdo od navzočih se je ob srečanju z nekdanjim znancem znašel v zadregi, če ga ni takoj prepoznal. To velja omeniti, ker je slovensko varstvo narave v minulih desetletjih prehodilo dolgo pot do današnjega zmagoslavja in so nekdanji mladeniči medtem že osiveli. Seveda ne gre pozabiti, da je pred desetletji pobuda zavarovanje prišla iz neuradnih in nepoklicnih vrst, iz vrst ljubiteljskih ornitologov. Prav njim se je v slavnostnem memoarskem nagovoru zahvalil nekdanji minister Pavel Gantar, najbolj zaslužen za sprejem zakona o naravnem rezervatu leta 1998.


Preden je sedanja ministrica za okolje simbolično odprla rezervat, se je po nagovoru predsednika Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Rudija Tekavčiča v dvorani centra za obiskovalce zvrstil zelo posrečen kulturni program. Nastopil je šolski otroški pevski zbor iz Sv. Antona, prvak ljubljanske opere Janez Lotrič in operna pevca Petra Vrh in Al Vrezec, ki sta tudi aktivna ornitologa. Vsi trije so navdušili občinstvo.


Sledila sta izvrstna zakuska in sprehod po krožni poti z ogledom opazovalnic. Najimenitnejša je zagotovo opazovalnica z razglednim stolpom, v katerem je tudi stalna razstava o Škocjanskem zatoku. Vabljeni!

Iztok Geister
Fotografije: Nika Korsič, Škocjanski zatok