MENU‎ > ‎Dogodki‎ > ‎Objave-dogodki‎ > ‎

O projektu "ŠIRI POEZIJO, NE STRAHU – ODPRTI MIKROFON"

objavljeno: 24. feb. 2016 04:46 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 24. feb. 2016 04:55 ]
Širi poezijo, ne strahu je mednarodni projekt, katerega avtor je malteški pesnik Antoine Cassar. Projekt je pod naslovom Spread poetry, not fear zagledal luč sveta novembra 2015 v obliki strani na družabnem omrežju facebook. Stran je pisana v angleščini.

Tej strani se je v okviru Spletne revije za poezijo Poiesis še isti mesec pridružila stran v slovenščini.
Avtorica in urednica slovenske strani je Katja Kuštrin.

V decembru 2015 sta jima sledili še strani v nizozemščini in hrvaščini, v pripravi pa so še strani v drugih jezikih.

Prvo javno branje je v okviru projekta potekalo v Luksemburgu 10. decembra 2015, organiziral ga je Antoine Cassar.

Projekt Širi poezijo, ne strahu je nastal kot odgovor na govor strahu, ki je preplavil Zahodne medije in politiko po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra 2015. Antoine Cassar je o projektu napisal:

»Popolnoma človeško je, da se bojimo. Toda manj razumljivo je, da smo prestrašeni. Soočeni z vzdušjem strahu, militarizacijo, medijsko manipulacijo in naraščanjem sovražnega govora, imamo na voljo kar nekaj vrst zdravil proti stiski in paranoji. Poezija je eden izmed načinov, s katerim si lahko kot posamezniki in kot družba povrnemo čustveno ravnotežje, zdravo pamet in jasnost duha.

Širi poezijo, ne strahu predstavlja življenje potrjujočo poezijo o pogumu, prijateljstvu, raznolikosti, notranjemu in zunanjemu miru ter vsakdanjo poezijo o tem, kako je biti človek. Pesniki kot so Adonis, Celan, Eliot, Neruda in Szymborska jemljejo strah na pozitiven način, s tem ko ga s pomočjo ritma, podob in metafor obrnejo na glavo ali pa zasukajo od znotraj navzven. Izkušnja takšne poezije nam lahko vlije pogum, da se soočimo z vsem, kar nas plaši – morda tudi z našimi najtemnejšimi mislimi, s katerimi se odzovemo na dogodke ali na način, na katerega so ti dogodki sporočeni – in tako presežemo tesnobo in občutek nemoči.« (Antoine Cassar)

Širi poezijo, ne strahu – odprti mikrofon je prvo izmed serije javnih branj v Sloveniji. Branje poteka na isti dan v treh slovenskih mestih in sicer v Ljubljani, Mariboru in Portorožu v soorganizaciji Spletne revije Poiesis, MKC Maribor - Črka, Dvorane Kult3000 – JSKD, Kavarne Piaf in Kanela Bara.
Koordinatorji za posamezna branja so Katja Kuštrin (za Ljubljano), Nina Medved (za Maribor) in Jure Bagon (za Portorož).

Katja Kuštrin