MENU‎ > ‎Dogodki‎ > ‎Objave-dogodki‎ > ‎

Potohodci v Kulturnem domu Nova gorica, november 2016

objavljeno: 23. nov. 2016 01:37 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 23. nov. 2016 19:42 ]
www.kulturnidom-ng.si

Potohodci v Kulturnem domu Nova gorica 


Napovedujemo 2. srečanje iz serije POTOHODCI v tej sezoni, ki ga posvečamo najlepšim rekam na Balkanu, ogroženim zaradi kapitalskih apetitov energetskih korporacij. Ob prireditvi bomo s prodajo fotografij zbirali prostovoljne prispevke za podporo iniciativi, v njihov sklad bomo namenili tudi 2,5 € od vsake prodane vstopnice. To je prvo večje javno predavanje po vrnitvi z njihove poti. Ogledali si bomo fotografije, filmske odlomke, posebej pa bo predstavljena zgodba Anke Makovec, 78-letne gospe, ki se je iz Grgarja preselila v Avstralijo in živi v Tasmaniji, kjer je kot aktivistka v 80. letih pred zajezitvijo pomagala rešiti reko Franklin. Zgodba, ki je navdihnila tudi naše slovenske aktiviste. 


V ponedeljek, 28. novembra 2016, ob 19.00


Po balkanskih rekah od slovenske Soče do albanske Vjose

Balkan Rivers Tour je največja akcija reševanja rek v Evropi, ki žaromete usmerja na pozabljene rečne bisere zahodnega Balkana. Ta predel Evrope le ni tako neopažen, kot se zdi, kajti v porečjih med Slovenijo in Albanijo je načrtovanih več kot 2000 novih jezov, ob mnogih rekah že brnijo stroji. Ko reki prekineš tok, se življenje v njej ustavi, ekosistem se iz živahnega rečnega spremeni v jezerskega, v katerem so razmere povsem drugačne, zato za mnoge vrste obstoj ni več mogoč. Balkan predstavlja tudi vročo točko biodiverzitete tako v rekah kot v širnih gozdovih dinarskega loka.
Ekipa z Rokom Rozmanom na čelu je sredi letošnjega aprila začela odisejado in se odpravila iz Bohinja po reki Savi, Soči, potem pa južno vse do Albanije, kjer so pot sklenili na največji divji reki v Evropi, Vjosi. V dobrem mesecu dni so preveslali 18 rek šestih držav, z lokalnimi prebivalci pripravili številne dogodke in vso pot dokumentirali vse, kar so videli in doživeli. Rok vas bo popeljal v skrite kanjone in na širna prodišča zadnjih neokrnjenih rek Evrope.

Oglejte si napovednik celovečernega filma, ki ga pripravljajo: https://vimeo.com/172972837Vstopnina: 5 €

2,5 € od vstopnice namenjamo prizadevanjem iniciative Balakna Rivers Tour.

Obiskovalci bodo akcijo lahko podprli tudi z donatorskim nakupom fotografij s poti.napisala: Polona Abram
Kulturni dom Nova Gorica
www.kulturnidom-ng.si


Preberite še:

Planinsko cvetje, napisala: Lidija Polak

Jadralske zgodbe, napisala: Mojca Zelenko


November 2016, napisala: Nika Korsič

Sevanje nenavadne energije, napisala: Dolores Peroša

Zdravniki pa stavkajo, napisala: Vanja Čibej

Rojstvo in zavest, napisal: Svit Valovnik

Daoud contra Camus, napisal: Iztok Geister