MENU‎ > ‎Dogodki‎ > ‎Objave-dogodki‎ > ‎

Predstavitev monografije Doživeti Škocjanski zatok - Cankarjev dom, avtor: Iztok Geister

objavljeno: 9. sep. 2016, 01:55 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 9. sep. 2016, 01:56 ]
Predstavitev monografije Doživeti Škocjanski zatok Vabljeni na predstavitev monografije Doživeti Škocjanski zatok, avtorja Iztoka Geisterja, ki bo v ponedeljek, 12. septembra ob 19h, v Cankarjevem domu (dvorana M1). 

Vstopnina 3 EUR. Knjiga bo naprodaj pred in po predstavitvi. Iztok Geister
DOŽIVETI ŠKOCJANSKI ZATOK

Monografija, 332 str., 663 fotografij, ZFK & DOPPS, 2016
Cena: 25 EUR

Opazovanje ptic že dolgo ni več le opravilo zanesenjakov in znanstvenikov, z njim si popestrijo počitnice naravoslovni turisti, šoloobvezni otroci tako spoznavajo skrivnosti narave, na družinskem sprehodu pa se malčki v živo seznanjajo s pticami, ki so jih dotlej poznali le iz slikanic.

Monografija o Škocjanskem zatoku je namenjena celostnemu doživetju naravnega rezervata na pragu Kopra, ki ga vse pogosteje obiskujejo ljubitelji narave iz vse Slovenije. Ni le za ornitološke telebane uporaben vodnik, ki nas seznanja z osnovnimi pravili opazovanja ptic, ampak nam pomaga tudi razumeti, zakaj je pomembno biti na pravem kraju ob pravem času. Prihrani nam morebitno razočaranje, ko ob nekajurnem obisku ne vidimo vseh v prospektih in na spletnih straneh obljubljenih vrst ptic. Spomladanske selivke lahko opazujemo le kratek čas, ob njihovem preletu ali postanku, vendar selitev poteka po za vsako vrsto posebnem voznem redu, ki ga kroji tudi vreme. Jesenska selitev je obotavljivejša, opazovanje pa zaradi zaraščenosti težavnejše. Svoje posebnosti imata tudi obdobji prezimovanja, ki ga zaznamuje klateštvo in gnezditve, ki poteka največkrat zelo diskretno.

Monografija ponuja izčrpen vpogled v svet kačjih pastirjev, živo pisanih letečih žuželk, ki si s pticami delijo nebo. Na kratko so predstavljene tudi druge na vodo vezane živali (sesalci, ribe, dvoživke in plazilci), ki jih srečujemo ob krožni poti v Škocjanskem zatoku.
Monografija nas seznanja z zgodovino Škocjanskega zatoka, s preteklimi premenami in polpreteklimi stranpotmi ter novodobnimi prizadevanji za ohranitev in renaturacijo. S prikazanimi  ekosistemskimi razmerami pa je tudi slavospev močvirju, tamkajšnjim trstiščem, slanušam in polojem ki jim z veliko naklonjenostjo ne obljublja le varstva, temveč tudi neoviran razmah in je v tem pogledu pravi poklon divjini.