Valovi valovijo, avtor: Tatjana Brozič, 18.1.2015

objavljeno: 18. jan. 2015, 05:36 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 24. feb. 2015, 22:34 ]
Valovi valovijo - Vals 

 Morda se sprašujete, kaj imajo valovi s tangom in s plesom nasploh. Valovi so me navdihnili, ker imam rada morje, dolgo lahko zrem v valove in ob tem neizmerno uživam. In valovanje je vsekakor zelo povezano z glasbo. Tudi glasba valovi. Hitro, počasi, urejeno ali neurejeno, bolj ali manj glasno in vsak val ima svoj zaključek. Morski valovi zaključujejo svojo pot, ko pridejo do obale, val v glasbi pa je omejen s taktom. Tokrat se bom posvetila ¾ taktu v glasbi, taktu, ki ga vsi poznamo pod imenom valček. Danes me ta ritem navdušuje in izpolnjuje. A ni bilo vedno tako. Včasih je bil valček nekaj, kar so poslušali in plesali starši. To pa seveda ni moglo biti v redu za uporniško najstniško dušo.

Z leti se človek spreminja in raste, razvije svoj odnos do vsega, tudi do glasbe. Danes vem, da je valček zapisan v ¾ taktu, da takt sestavljajo dobe in da je takt opredeljen in zapisan že na začetku skladbe. Ampak če želim zaplesati v tem ritmu, mi zapis ni v pomoč. Takrat se moram zanesti na posluh, na občutek, ki mi ga ritem glasbe ponuja. In prav ritem valčka je tisti, ki me vedno znova zaziba in mi daje občutek valovanja. Število občutkov je neomejeno, saj je vsaka skladba drugačna. Različno število udarcev na minuto (počasi, umirjeno, hitro … ), tempo, ki se lahko spreminja (accelerando, ritardando … ), karakter glasbe (vivace, animato … ), vse to so prvine, ki dajejo glasbi moč.

Tudi tango vals je poln moči in občutkov. Ker ga plešemo v dvoje, pa se morajo občutki partnerjev združiti v eno. Morava se uskladiti, najti skupno doživljanje glasbe in ritma. Lahko sva v tesnem objemu ali v odprti drži, prilagajava se eden drugemu in glasbi. Ko nama to uspe, naju glasba lahko ponese. Tango vals je podoben ali celo enak nam poznanemu valčku, enak je ritem, enako je poudarjena prva doba, drugačnega ga naredijo le instrumenti, ki so značilni za tango. In prav zvoki teh instrumentov naju kot par zapeljejo čez plesišče. Lahko samo hodiva po ritmu in se poigrava s hitrostjo korakov, lahko pa se zavrtiva, kroživa eden okoli drugega, se ustaviva in v drži počakava naslednji udarec glasbe. Za tango vals je značilno veliko kroženja in obratov (calesita, molinete … ) in prav to so elementi, ki ga naredijo tako privlačnega in čutnega.

Ritem valčka nosimo v sebi. To je ritem, v katerem zibamo dojenčka, ritem v katerem se pozibavamo, ko nas kaj boli, ritem, ki nas spremlja kar povsod, čeprav se tega ne zavedamo. Morda je prav zato tako prijeten za uho in še bolj prijeten, ko se v njem gibljemo.Tatjana Brozič