MENU‎ > ‎In še kaj‎ > ‎Luksuz‎ > ‎

Luksuz. Naš vsakdanji kruh, napisala: Monika Kubelj, januar 2017

objavljeno: 6. jan. 2017, 15:40 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 6. jan. 2017, 16:28 ]

Tisti, ki živijo luksuzen način življenja, se luksuza sicer zavedajo, a ne nujno vedno cenijo in razumejo. Ker jim primanjkuje drugih reči. Pravih prijateljev morda, iskrene ljubezni, na vrtu utrganega paradižnika, povsem ekološko pridelanega …  

Luksuz ima danes mnogo obrazov


https://luksuz.wordpress.com/   Pred leti je v svojem članku nekdo napisal: …. Luksuz mora biti nedosegljiv, drag, prepovedan ali kako drugače odmaknjen, da si ga sploh želimo, predvsem pa je nujno, da si ga želijo drugi ljudje … Raziskovalec zgodovine luksuza James Twitchell poudarja, da so bile prvi javni primerki luksuza cerkvene relikvije. V srednjem veku, ko so se cerkve rade kitile z dragocenimi relikvijami, se ni oblikoval trg relikvij, ki bi cerkvam omogočal nakup želenih objektov…. Reveži, bogaboječi in v tistih časih neizobraženi so na eni strani zavidali premožni cerkvi, na drugi hrepeneli po relikvijah, ki so ponazarjale zgledno versko življenje. A luksuz v klasični obliki, kot si ga predstavlja večina ljudi, se je začel davno nazaj. V preteklosti, še v obdobju pred Kristusom, je bil luksuz rezerviran le za faraone kot vladarje sveta. V Egiptu na primer, je bilo razkošje vidno v faraonovih okrasih, nakitu, kvalitetnih materialih za oblačila in kroni. Prav tako so bile piramide dokaz luksuznega stila življenja. Življenje boga na zemlji, kot so verjeli podaniki in kot so verjeli faraoni sami. Bolj kot je faraon premožen, večja je piramida in bolj okrašena. Skozi stoletja je luksuz spremenil veliko oblik, a so vseeno nekatere stvari ostale enake. Tisti, ki živijo luksuzen način življenja, se luksuza sicer zavedajo, a ne nujno vedno cenijo in razumejo. Ker jim primanjkuje drugih reči. Pravih prijateljev morda, iskrene ljubezni, na vrtu utrganega paradižnika, povsem ekološko pridelanega … Luksuz ima danes mnogo obrazov. Jap. Luksuz je tisto blago, ki ne služi zadovoljitvi zgolj nujnih in vsakdanjih potreb. Pravi Wikipedia. In da se med značilnimi primeri luksuznih izdelkov pogosto znajdejo torbice Louis Vuitton in avtomobili Rolls-Royce. Od drugih izdelkov iz svoje kategorije se luksuzni izdelki razlikujejo po tem, da jih štejemo za več kot le vsakdanje, predvsem gre tu za njihovo sorazmerno visoko ceno, kakovost, estetiko, redkost, izjemnost in simbolični pomen. Po svoje res. Slovar slovenskega knjižnega jezika bralca pouči, da je luksuz nekaj, kar presega zadovoljevanje potreb povprečnega človeka, izključno razkošje torej. Figo! Tu pa se ne strinjam. Za vsakogar je lahko luksuz tudi nekaj drugega. Ker smo ljudje pisane osebnosti in imamo zapletene želje. Za Sudanca je luksuz izvir čiste vode. Za vedno zaposlenega managerja, ki zaradi obilice dela samega sebe srečuje med vrati, je luksuz ležanje v travi, poslušanje šumenja morja, ne da bi zazvonil mobitel. Za mladeniča brez redne zaposlitve pa 10 let star avto, ki bi bil popolnoma njegov, pa čeprav se okna ne odpirajo več. Je lahko torej stvar ali nekaj abstraktnega. Nam pa v vsakem primeru prinese užitek, sicer izgubi na pomenu.


Pogovarjajmo se torej o luksuzu. Dejstvo je, da ima vsakdo svojega.


Monika Kubelj                                                                                                    Spletnemu času se je pridružila tudi Monika Kubelj, ki na svoj način razmišlja o luksuzu. Če vas zanima, o čem piše, klik na sliko.


https://luksuz.wordpress.com/

Preberite še:Ptiči jadralci, napisal, Niko Slana


Trebuh mi bo razparaloMojca Zelenko

Tudi zvezde niso moje, Jože Brenčič