MENU‎ > ‎In še kaj‎ > ‎Objave - In še kaj‎ > ‎

Tečem in se pripravljam na Newyorški maraton 2015

objavljeno: 13. apr. 2015 03:27 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 20. jan. 2016 20:51 ]
Tečem in se pripravljam na newyorški maraton 2015 

Imam posebno čast in srečo, da lahko iz prve roke pišem o osebi, ki bo tekla na letošnjem newyorškem maratonu, ki bo 1. novembra 2015 (originalni naziv, TCS New York City Marathon). Na maratonu lahko tečeš le, če dosežeš dobre tekaške rezultate v preteklem letu ali če te enostavno izžrebajo. 

Erna Čibej, moja svakinja, je v preteklosti dosegla predpisano normo in se s svojimi dobrimi rezultati avtomatično uvrstila na ta množični, najbolj slaven in prestižni maraton. Nanj pa jo je prijavil njen sin, ki živi in dela v New Yorku, za darilo za njen rojstni dan.

Velja omeniti, da je prav včeraj praznovala svoj 60. rojstni dan. Tako naporen podvig, kot je tek na 42 km dolgi trasi po Newyorških ulicah pa resnično, v njenih letih, nista kar tako. Pred leti sem imela priložnost doživeti in spremljati Newyorški maraton, kjer sem burno navijala za njenega sina Vida Čibej. Nikoli si nisem zares predstavljala, da je tek na take dolge proge tako zelo naporen in dejansko rezerviran za tiste najbolj motivirane in z jekleno voljo. Naporen je bil tudi za nas, gledalce, ko smo tekali, hiteli in se prevažali po podzemni železnici, da smo lahko ujeli Vida med njegovim tekom in ga spodbujali, trepetali, glasno navijali zanj ter mu mahali s slovensko zastavo. Takrat Erna še ni tekla na maratonih, nekaj zadnjih metrov, malo pred ciljem, pa je navkljub vsem varnostnim pravilom stekla na cesto in tekla skupaj z Vidom ter nad glavo vihtela zastavo. 

Tako bo približno tudi letos, le da bo vloga nekoliko obrnjena. Prvi zaresni letošnji preizkus kondicije je bil 2. istrski maraton v Izoli


Erna se je na maraton pripravljala vse leto, veliko teče, kolesari in se preko joge sprošča.

Aprila pa se je prijavila na najbolj slikovit istrski maraton, saj se tekaška proga iz leta v leto spreminja in prehaja iz ene obalne občine v drugo. Lani je bila v Kopru, letos v Izoli, prihodnje leto pa bo v Piranu. Ker ima kar nekaj vzponov in strmih spustov, sodi istrski maraton med zahtevnejše. 

Tokrat je izbrala rekreativni tek v dolžini 10 km. Mnogi so tek odtekli, vsi ostali, ljubitelji virtualne resničnosti, pa lahko "odtečemo" progo tako, da si jo ogledamo na filmu.
V samem središču Izole, v pričakovanju tekačev na cilj in preverjanje končnega rezultata

 

 
 
fotografija: Vanja Čibej, 2. istrski maraton, Izola, april 2014Z rezultatom na 2. istrskem maratonu je bila zadovoljna, tudi njen mož, ki jo ves čas spodbuja in spremlja njeno pripravljenost. 

Kaj pa danes? Do Newyorškega maratona je še dobra dva tedna. Ob vprašanju, kako je z njeno kondicijo, mi je odgovorila, da je pripravljena in naslednji teden že leti čez lužo.

Mi pa bomo doma, njene vmesne rezultate bomo spremljali preko interneta, stiskali pesti in bili v mislih z njo. Ko se bo vrnila domov, jo bomo o vsem doživetem bolj podrobno povprašali in objavili intervju.Vanja Čibej