MENU‎ > ‎In še kaj‎ > ‎Vena-objave‎ > ‎

Jutranja zarja, avtorica: Alenka Prelc, avgust 2016

objavljeno: 12. avg. 2016 01:19 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 8. nov. 2016 02:28 ]

Jutranja zarja in Venina odločitev 
Gašper je navdušil najstnika za jutranje kopanje s psičkoma Kayo in Unajem na Belih skalah v Izoli. Zaspanec Amadej se je sam zbudil z budilko na Nokii in bučno glasbo, ki je rezala nežne jutranje žarke v spalnici. Kaya je kot z mečem udarjala po njegovi leseni postelji, da je odmevalo kar v taktu pesmi iz Nokije. Ogromni beli Unaj je umil Amadeja s svojim slastno mokrim potegom jezika po licu.  

Jurij je bil že v kuhinji in pripravljal topel zajtrk iz prosene kaše na mleku. Gašper je na WC-ju vneto tekel za časom s pregledovanjem Facebooka. 

Ti, moja Vena, si nas opazovala na svojem varno mehkem in častnem prostoru z lepim razgledom na vse dogajanje v hiši. Nihče ti ničesar ni rekel, ker smo bili še zaspani.  

To je Vena.

Dobila si svojo hrano za starostnika, obogateno z vitamini in z manj ogljikohidrati. Dobila že, a hrane nisi pojedla. Kaya se je prituhnjeno približala hrani in začela slastno in hitro jesti. Tako jo imaš rada, da si ji pod tvojim budnim očesom dovolila, da jo je lahko pojedla. Nisi renčala. Gašper se je jezil, da bo Kaya dobila izpuščaje po nepreverjeni hrani. Ti, Vena, si z glavo, položeno med tačkama na podu, obračala oči v smer glasu in v daljavo. Zdelo se mi je, da hočeš reči: "No ja, malo ji že ne škodi, saj je moja, mala Kaya!" 

Unaj, Kaya in Vena

Bala sem se zate, draga Vena, ker zadnje mesece nisi hotela hoditi. Tolažila sem se, naj te razumem, da ne moreš, ker si stara 18 let in so tvoje tegobe del staranja. Na sprehodu si se zelo kmalu obrnila. Bolelo te je v področju desnega kolka. Dajala sem ti zdravila kot je naročil veterinar in glukozamin, a si se temu velikokrat zelo upirala. Starost, bolečine, pojemanje moči ...

Tokrat si sama vstala. Res, podzavestno sem se zdrznila, okamnela in čakala, kaj bo. Bila sem presenečena. Zadnjih devet mesecev si nas klicala toliko časa, da ti je nekdo, najpogosteje jaz, pomagal vstati in si šla na malo potrebo in se ponovno ulegla. Nisi mogla sama vstati.

Glej, šele danes sem dojela, da je bilo preveč gladko na tleh in se nisi mogla opreti na tla, drselo ti je. Ker nisi dovolj hodila, si nisi obrusila krempljev in ti je vedno bolj drselo. Bila si pri veterinarju, Leonardu, ki ti je med drugim tudi postrigel nohte, lepa starka.

Ponosno in počasi si stopala proti izhodu na dvorišče. Nisi se ustavila pri treh avtomobilih ampak točno pred Gašperjevo 'Opelco'. Čakala si. Nisi nas gledala, niti opazovala, obrnjena si bila proti vratom avtomobila in si čakala na trenutek, ko se bodo odprla vrata. Vstop v avtomobil pred sprednji sedež ti je delal težave in takoj sem ti pomagala. Dvignila si sprednje tace na tla v avtu, nato sem ti dvignila zadek in ga spodnesla na tla v avtu. Bilo je premalo prostora. Zanašalo te je. Bila si tiho. Videti je bilo, da se smehljaš.

Vena čaka na Jurija

Vena čaka, da se vrata avtomobila odprejo.Napisala: Alenka Prelc
Fotografije: osebni arhiv Alenke Prelc, junij 2015Nadaljevanje prihodnjič - Vožnja do plaže pod Belvederjem