MENU‎ > ‎Jadralno letenje‎ > ‎Objave-Jadralno letenje‎ > ‎

Mafin je letalsko pecivo, napisal: Niko Slana, februar 2017

objavljeno: 11. feb. 2017, 07:37 avtor: Spletni čas

Mafin je letalsko pecivo 
V igri sta preletaška mafija in mafin ter slovenski jezik. A začnimo iz tretjega vogala. Skoraj nemogoče je napisati nekaj smiselnih uvodnih stavkov, denimo, kot namišljeno utemeljitev k prošnji za nekaj cekinov na naslov Fundacije za financiranje športa, seveda z obrazložitvijo, da je jadralno letenje šport, pa čeprav se v medijih skoraj ne pojavlja. Problema sta dva - kako pristojnim, ki delijo denar od iger na srečo, pojasniti, da si jadralno letenje prav tako zasluži delček finančnega kolača, pa čeprav nekateri osebki na družbenih omrežjih mahedrajo z nekakšno mafijo, ki je imela nazadnje celo predznak »slovenska«. 

Mafija se povezuje s poljedelci
 
Stvar je pravzaprav lahko zabavna, če razmišljamo, kakšno zvezo bi lahko imela mafija z jadralnim letenjem? Seveda, nobene, čeprav se je duh že izmotal iz stekleničke. Pojav bi bilo najbolje ignorirati, ker mu zdrav razum tako ne pride blizu in ker gre v resnici za semantično – sociološki endem skupine, ki je, to je treba priznati, v Sloveniji kar vplivna. Vse skupaj se je začelo s preletaško mafijo. Zakaj? Ker se je nečemu pred vzletom na jadralno nalogo pač treba režati, da se napeto ozračje nekoliko razrahlja. Ker pa pravljica oTrajanovih kozjih ušesih ni iz trte izvita, so govorice o mafiji, kot vidimo, našle svoj bezgov grm.

Vse je že kazalo, da se bo sintagma adolescence sčasoma vendarle izgubila. Nekaj mesecev o njej ni bilo ničesar slišati, najbrž zato, ker pozimi skorajda ni jadralnega letenja. A ni hudič, na januarskih družabnih sporočilih smo slovenski jadralci lahko zaznali, da je virus naše domače mafije v Avstraliji, kjer se je odvijalo svetovno prvenstvo, mutiral v »slovensko mafijo«. Seveda, na svetovnem jadralskem prvenstvu niso bili jadralci kar tako, ampak so zastopali R Slovenijo. Virus smo sicer zaznali samo za trenutek, kot senco na ozadju nekega navdušujočega dne, ko so SLO jadralci pustili za seboj nekaj več konkurentov kot navadno. 

ROK EINHAUER, ne spada k mafiji, ker nosi v službi vojaško uniformo in leti s helikopterjem

Za bralce Spletnega časa je potrebna razlaga, kdo bi naj bili člani »preletaške mafije«. To bi lahko bila skupina jadralnih pilotov, ki jih poimensko ne bi mogli našteti, saj delujejo kot nekakšna prostozidarska loža. Tu in tam se komu zareče in v kakšnem izjemno ugodnem jadralskem dnevu, ko jih že na zemlji raznaša ponos na vse, kar bodo v naslednjih urah v zraku šele opravili, na glas pove: »Danes pa je na štartu skoraj celotna preletaška mafija!« Formulacija je celo simpatična, nekako tako, kot Zlatanu Ibrahimoviću, a samo dokler ostane na letališču v audio obliki. Ko preskoči v kraljestvo Guttenberga, lahko pomeni, da jo želi nekdo predstaviti širši javnosti, čeprav še nisem slišal, da bi imela mafija svoj PR. Nogometaš Zlatan Ibrahimović je v svoji knjigi Jaz sem Zlatan Ibrahimović, zapisal: »Beenhakker (nogometni trener Real Madrida) je odseval moč in mirnost. Videti je bil kot nekakšen mafijec in to mi je všeč.« Po njegovem so mafijci torej močni in mirni. Ja, tudi Zlatan ne ve prav dobro, kaj krasi mafijce.

Pogled v nebo

Predvidevam, da so si omenjeno ime nadeli, da bi se razlikovali od jadralskih kolegov, ki to niso, da se odlikujejo po svojih jadralsko letalskih odlikah in presegajo raven drugih jadralcev v svoji okolici. Gre za razliko v kakovosti, merilo razlike pa je v tem primeru mafija. Postala je tako rekoč merski inštrument kakovosti. Tudi pri tej razlagi je nekaj nerodnosti, ker se nekateri jadralci, kljub vsemu ne izdajajo za »mafijo«, čeprav so s svojimi kakovostnimi leti poravnani z njo ali jo celo presegajo. Na nemško govorečem področju so z javno uporabo mafije bolj previdni in so si zato preventivno izmislili »Medaljo GROFAZ« (Die Grösste Flieger aller Zeiten), ki jo podelijo primerkom, za katere sumijo, da bi se morda želeli prostozidarsko enačiti z ne preveč priljubljeno organizacijo.

Kolega, ki sem mu razlagal, da se je omenjeni virus pojavil v Avstraliji, me je resno vprašal: »Pa saj gre za odrasle ljudi?« Spomnil sem se na karikaturo, v kateri fantek pravi mami: »Ko odrastem, bi rad postal pilot!« Mama mu je odgovorila: »Sinko, oboje ni mogoče …«

Pred vzletom

Ja, tudi to, da se je virus »slovenske mafije pojavil v Avstraliji, daje misliti, da bi morda res lahko šlo za mafijo, kajti prijela se je že marsikje. Vsi vemo, da je izvirno doma na Siciliji in da se je razlezla v Ameriko, na Japonsko, v Rusijo itd in da tam nadaljuje svoje neodvisno življenje, ki ni povezano z matico. Tudi športa se načelno ne loteva. Pojav mafije o kateri govorimo je zato morda le neka zvrst podrejenega virusa, ki se je spravila tudi na šport. A morali bi primerjati prijeme prave in naše mafija in šele na tem temelju bi se lahko odločili ali slovensko različico jemati resno ali pa gre bolj ali manj za samopoveličevanje, tako kot pri tisti nedolžni otroški igrici v vrtcu, ko si nekdo nadene čez glavo škrnicelj in živalsko vpije v nerazpoznavnem jeziku, da bi si pridobil dodatne točke takrat, ko se bo želel preriniti za malinovec na začetek vrste. Pač, mimikrija.

Smučišče samo za mafijce

No, pa brez sprenevedanja, nekomu je beseda ali pojem mafije neznansko všeč, a da bi razumeli zakaj, bi morali imeti nekaj freudovskega ali pa detektivskega znanja, da bi izsledili globlji vzrok. 27. februarja 2016 sem na svojem FB našel selfi z brniškega letališča in podpis, na katerega sem že skoraj pozabil: British Gliders Day – slovenska mafia is on the way. Stavek se lepo rima, ni pa ne povsem angleški in še manj slovenski.

Tipičen mafijec s klobučkom

Znova sem pomislil, da gre za tipkarsko napako, tako kot vse zapisano iz tistih prostozidarskih logov in da gre v resnici za nekaj, kar je v resnici povezano z mafini – ne iz Sicilije ampak iz bližnje pekarne z imenom Za prste obliznit. Zanimivo, samo ena črka naredi čudež. No, a smo vas prepričali kako pomembno je, da v besedah ne izpuščamo ali dodajamo črk? Iz grozne mafije nastane prijazen mafin, za prste obliznit. Seveda pa niti mafija niti mafin nimata nič slovenskega, pa čeprav sta oba že udomačena.


Napisal: Niko Slana