MENU‎ > ‎Jadralno letenje‎ > ‎Objave-Jadralno letenje‎ > ‎

Trikotnik 750 km, 1. del, napisal: Niko Slana, marec 2017

objavljeno: 1. mar. 2017, 18:41 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 1. mar. 2017, 18:46 ]

Njegova visokost – trikotnik 750 km 
Februarja 2017 je bila podelitev priznanj najboljšim jadralcem na državnemu prvenstvu v preletih, za jadralno sezono 2016. Na sporedu je bilo še nekaj predavanj in družabno srečanje. Mojca Zupan, članica AK ALC Lesce, je dokazala, da je neposredno vabilo medijem, postreženo s smehom, učinkovito in tako je snemalec Televizije Slovenija doživel let z jadralnim letalom z Maksom Berčičem in letalom AS 18, prišla je tudi novinarka Gorenjskega glasu. Seštevek njenih prizadevanj je bil 117-sekundni prispevek na TV, ki je zaokrožil na FB. Kakšno sporočilo prinaša? Da je jadralno letalstvo dostopen šport. Na koncu TV prispevka je Boris Žorž še povedal gledalcem, da je bil najboljši let v minuli sezoni v trikotniku 750 km. Iz prispevka, žal, ni bilo mogoče izluščiti, da je bil povod za druženje omenjeno državno tekmovanje v preletih in da je bil prav ta Žoržev trikotnik, o katerem je spregovoril, kakovostni vrh - v Sloveniji. Zapis v Gorenjskem glasu je bil korekten. 

Nebo si delimo v velikimi


Boris Žorž – zmagovalec v preletih 2016
Resnici na ljubo, v kratkem TV sestavku ni mogoče povedati kaj več. Boris Žorž je eden naših najboljših jadralcev in zmagovalec tekmovanja v preletih 2016, ki si je že pred leti umislil jadralno letalo, daleč najcenejše in iz druge roke, s katerim že nekaj let z uspehom tekmuje na najvišjih evropskih tekmovanjih. Nekega dne bo zagotovo osvojil naslov evropskega prvaka v tem, najbolj razširjenem tekmovalnem jadralnem razredu. Morda tudi svetovnega, saj tekmovanje ni nič bolj zahtevno od evropskega. 

Boris Žorž na vrvi


Jadralci vemo, da sta presežnika »veličasten ali velik trikotnik 750 km« najkrajši opis takega jadralskega dejanja. 


Če se ne motim je Boris Žorž s svojim letalom klubskega razreda, v sezoni 2016 edini med jadralci, ki so se prijavili za tekmovanje v preletih in je opravil tisti, pri jadralcih vsega spoštovanja vreden let v trikotniku 750 km. Prav zato so mu najbrž namignili, naj pred TV kamero pove kaj o njem. Vsi, ki se spoznajo na jadralno letenje, so vedeli, o čem je govoril, drugi, katerim je bil sestavek na javni televiziji namenjen, pa najbrž niso dobili občutka, kaj pomeni z jadralnim letalom preleteti trikotnik z obsegom 750 km? Za boljšo predstavitev je treba povedati, da mora jadralec iz Lesc, denimo, leteti prek Alp na sever, skoraj do ravninske Nemčije, tam obrniti na jugozahod v Švico in od tam nazaj na vzhod, do štartnega izhodišča v Lescah. Jadralci vemo, da sta presežnika »veličasten ali velik trikotnik 750 km« najkrajši opis takega jadralskega dejanja.

Boštjan Pristavec (levo) in Boris Žorž

Novinarstvo je stroka, ki zahteva nekaj temeljnih spretnosti, da katerikoli sestavek dobi ustrezno sporočilnost. V našem primeru je bilo nerodno, ker je moral pilot spregovoriti o samem sebi. Gledalci pred TV sprejemniki niso imeli niti časa, da bi ugibali, da je prav govorec taisti jadralec, ki je opravil to nalogo (trikotnik 750 km) – celo že večkrat. Za kaj takega bi moral biti poleg Žorža še nekdo, ki pozna jadranje, da bi ga predstavil in da bi o njem za uvod povedal bistveno, pa čeprav samo v treh besedah. Tako, kot je to počel novozelandski jadralec David Hirst na svetovnem prvenstvu v Benalli 2017 v Avstraliji.

Vendar, zadeva ni tako preprosta, kajti, med jadralci je za te tri besede najbrž težko pridobiti človeka, ki bi jih izrekel. Pa ne zato, ker jih ne bi bilo. Jadralci, ki tega dosežka še nimajo za seboj, se v vlogo PR najbrž sploh ne bi želeli postaviti, morda iz spoštovanja do dosežka ali kakšnega drugega razloga, jadralec, ki govori o sebi, pa je v pat položaju. Prav zato se take predstavitve zmeraj znova začenjajo z razlago, kaj je jadralno letenje. Kot bi vselej igrali partijo šaha samo do druge poteze in zato jadralno letenje v medijih zmeraj znova ostaja na začetni točki. Medijsko prikrajšani jadralci so bili noro veseli tudi tega informacijskega torza.

Skratka, vse, kar so povedali pred kamero različni govorniki, bi ob tej priložnosti morali zanemariti in povedati bistveno: da je zmagovalec državnega tekmovanja v preletih Boris Žorž ter da je njegov najboljši let – v trikotniku 750 km. Pač, še ena izgubljena priložnost, da bi o jadralnem letenju povedali vsaj eno poved več od tega, da je to zanimiv in dostopen šport. Kateri šport pa ni lep in zanimiv, da ne govorimo o dostopnosti.

Povezava na rezultate leta Borisa Žorža je tu: OCL 6.maj .2016

Povezava na RTV prispevek je tu: V Sloveniji je 543 jadralnih pilotov


Napisal: Niko Slana
Fotografije: Osebni arhiv avtorjaNadaljevanje prihodnjič, 2. del: 750 km – s Pristavcem