MENU‎ > ‎Mojca priporoča‎ > ‎Objave-Mojca priporoča‎ > ‎

Bitjastovzorčasti svet Laure Ličer, napisala: Mojca Zelenko, februar 2017

objavljeno: 2. feb. 2017, 08:46 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 4. feb. 2017, 23:10 ]

Bitjastovzorčasti svet Laure Ličer 
Slikarko Lauro Ličer sem srečala kaka tri leta nazaj v Postojni na Ex tempore, ki sta ga priredila Jadranka Jakomin in Frenk Tominec v okviru Društva vseeno. 

Sama takrat nisem slikala, ampak sem bolj opazovala druge slikarje pri delu.  

Na Laurinem platnu sem zagledala prijazno gledajoče oči sprva nedoločljivega bitja. To bitje je bilo človeška ribica, vendar ne navaden proteus, temveč človeška ribica Kraljica. Fantazijsko in pravljično.  

Po razhodu ljudje seveda malo pozabimo drug na drugega in tudi jaz nisem več razmišljala o slikarki Lauri dokler nisem v reviji Kralji ulice zasledila, da Laura Ličer tam pripravlja ustvarjalne delavnice.

Kasneje sem jo srečala še na Facebooku, kjer objavlja svoje slike in vedno bolj spoznavala, kako privlačne slike ustvarja.

Njene slike so kraljestvo fantastičnih bitij. Neskončna vrsta prijaznih bitij in vzorcev. Laurina fantazija je videti brezmejna. Njene slike pomirjajo in tolažijo.

Mislim, da bom o Lauri še pisala, zato bom zdaj le zgolj v informacijo navedla nekaj faktografije.

Laura Ličer je zelo plodovita slikarka in ilustratorka. Njen opus na obeh področjih je impresiven, če pa k temu dodamo še njeno mladost, vzame dih.

Takole na pamet bi rekla, da je ustvarila kakih dvajset slikanic različnih avtorjev. Od leta 2009 do danes pa je razstavljala svoje slike približno sedemdesetkrat, večinoma na samostojnih razstavah.

Laura ne ilustrira le zgodbic za otroke in mladino, temveč se s svojim slikarskim izrazom približuje tudi zgodbam odraslih. S pisateljico Bredo Smolnikar sta presenetljiv in zanimiv tandem.

 Razstava ilustracij za zbirko pripovedk z vsega sveta Nit na Metelkovi

Iz njenega ilustratorskega opusa pa meni osebno vzbuja pozornost projekt, ki sta se ga lotila z avtorjem tekstov Miho Praprotnikom. Skupaj odkrivata našo predkrščansko mitologijo in doslej sta nastali že dve slikanici, od katerih ena govori o Perunu, druga pa o Zelenem Juriju.

Zelo pozdravljam to idejo in nadvse bom vesela, če se bo ta tematika o slovenski izvirni mitologiji širila in jo bodo pričeli obdelovati različni umetniki.


Kdo so bitja iz Laurinega »bitjastovzorčastega« sveta?

Sama odgovarja takole:

»Bitja iz zgoraj omenjenega sveta so eni prav zanimivi stvori. Opazujejo svet okoli sebe in se čudijo lepoti ter dogodkom okoli njih. Bitja so skupno ime za vse stvore, ki so mešanica že ustvarjenih živali na našem planetu in domišljije. Nekateri še ne obstajajo, morda pa nekega dne le pride tudi njihov čas na poti evolucije. Nastajajo spontano, brez vnaprej določenih skic, tako presenetijo tudi slikarko. Vsakemu izmed njih je jasno, da so del narave in z veseljem pletejo vzorce z bližnjimi bitji in okolico.«

  Mačke so pri Lauri pogost motiv. 
Tako je ustvarila Mačjo kolekcijo in karte Mačji tarok.

Priporočam ogled Laurinih slik v živo. Njene slike so različnih formatov in velikosti.

Od prvega februarja je odprta Laurina najnovejša razstava slik v pritličju stolpnice Delo v Ljubljani z naslovom Bitja Laure Ličer. Slike bodo na ogled do konec meseca februarja.

Do 6. februarja je v prostorih Jalla Jalla, Metelkova mesto v Ljubljani na ogled še razstava ilustracij za zbirko Nit.

Prav tako pa si lahko do 10. februarja ogledate še Slike Bitij v knjigarni in kavarni Goga v Novem mestu.

Lahko bi rekla, da bo obisk njene razstave na vas deloval terapevtsko.

Zatorej, pojdite tja in se odpočijte od vsakodnevnega stresa. Dobro vam bo delo!

Njene slike lahko ogledujete tudi na Instagramu, kar poiščite jo pod njenim imenom, in pa na spletni strani http://laura-licer.si/

Kmalu pa si boste del njenih slik lahko ogledali tudi v galeriji Spletnega časa.


Napisala: Mojca Zelenko
Fotografije: osebni arhiv Laure Ličer