MENU‎ > ‎Mojca priporoča‎ > ‎Objave-Mojca priporoča‎ > ‎

Koati Mala Šminka, avtorica: Mojca Zelenko, november 2016

objavljeno: 13. nov. 2016 07:02 avtor: Spletni čas - Inovelmedia   [ posodobljeno 6. dec. 2016 07:20 ]
Po naključju mi je prišla v roke nenavadna pravljica za otroke z naslovom Koati Mala Šminka, avtorja Nebojše Mijatovića. Z veščo roko je like in dogajanje moderno, simpatično in nazorno ilustriral Andraž Kržič. 

Kdo je Koati in zakaj Mala Šminka? 

začetku knjige dobimo skoraj strokovno razlago o nosatih medvedih. Presenetljivo niso ti medvedi nič kaj prijetna bitja. Avtor izvlečka v uvodu jim ne pripisuje ne pameti ne urejenosti. Nasprotno, nosati medved zna biti sila zoprn, saj je nemiren in ob vsaki priložnosti razmeče vse, kar doseže. Ima pa še eno neprijetno lastnost, da smrdi, saj si menda z lastnimi iztrebki rad namaže rep proti bolham in srbečim izpuščajem. 

Vendar: »Nekateri nosati medvedi so na moč zabavni, če se človek z njimi ukvarja.« 

In v isti sapi izvemo tudi, da so izredno dojemljivi za ljubkovanje in, da jim nadvse godi božanje.

Nebojša Mijatovič pa prične nizati svojo pripoved o prav posebnem nosatem medvedu v verzih.

»Koati je medvedek trapastih navad,
v dar prinese ti iztrebek, če ima te rad.«

V rimani zgodbi izvemo, da je Koati nosati medvedek in, da je zelo radoveden, saj ga zanima svet. Zato nekega dne sede v sod in s prvo plimo odpluje čez morje dogodivščinam naproti. Na dolgi poti doživi privid čudovitega živalskega raja, sreča pirate in končno pripluje na cilj. 

Tu zagleda prekrasen prizor z deklico, ki se igra z delfini. Koati je kavalir in hoče napraviti nanjo vtis, a od vznemirjenja je preveč neroden, osramoti se pred deklico in pred vso plažo, ki se mu še dneve dolgo smeje. Res neprijetna situacija.

Na tem mestu pa doživimo transformacijo Koatija. In v tem trenutku mi postane Koati resnično všeč. 

Kajti, Koati se ne umakne v kot ves osramočen, ne išče tolažbe in ne tuhta o krivici ali usodi, pač pa sprejme odločitev.

»…zato se je Koati odločil za tečaj,
kjer učijo plesa, priklonov in še kaj.«


Natakne si zelena očala in si nadene umetniško ime Koati Mala Šminka.

Dobimo junaka z novo identiteto. To ni več tisti Koati, ki se pasivno prepušča toku po načelu »bo, kar bo«, ampak vzame stvari v svoje roke.

Koati se spoprime s čisto vsakdanjim izzivom. Za uresničitev želja in dosego cilja je potrebno vložiti napor. Tu ni pomoči dobrih vil ali čarovnikov, ki bi junaku pomagali rešiti problem. To mora storiti sam.

Tako Koati Mala Šminka vsak dan pridno obiskuje plesno šolo in se uči novih veščin. 

Koatijeva zgodba je posebna še v nečem, namreč v načinu, kako se Koati uči. 

Tu ne gre za učenje kot mučno pot, šele na koncu katere sledi nagrada, temveč za učenje kot pot, ki je nagrada sama po sebi. Torej, enako kot cilj, je pomembna tudi pot do cilja. 

Nebojša Mijatović popelje Koatija skozi enajst najbolj razširjenih plesnih ritmov, od tanga, valčka, trebušnega plesa, breakdancea do ljudskih plesov. 

V rimah nas z izbranimi sredstvi, kot so izbor sodelujočih živali in vremenskih pojavov, popelje v ritem in izvorno okolje posameznega plesa in spotoma izrisuje to okolje še z rabo instrumentov in oblačil. 

Ilustracija Andraža Kržiča je enakovredna besedilu, obenem pa izpolnjuje tudi svojo osnovno nalogo. Izvorno okolje vsakega plesa dodatno pojasni ne le z do potankosti narisano oblačilno modo, temveč tudi s fiziognomijo obrazov in gibov človeških likov. Ko pogledaš galerijo likov na koncu knjige, vidiš, da gre za različne karakterje, kljub temu, da so vsi upodobljeni obrazi nasmejani. In, kar me je najbolj presenetilo, je dejstvo, da so ti obrazi iskreno nasmejani. Veselost likov prihaja od znotraj in ne, kot smo priča smehljajem na reklamnih plakatih ali raznih »selfijih«, ki delujejo le površinsko.

Najbolj pomembno je dejstvo, da je Koati še vedno čisto običajen Koati in se ne spremeni v nedosegljivega super junaka. Tudi pleše ali igra bolj po svoje, vendar pa je sproščen in uživa. Počuti se čudovito in sprejeto.

Zgodba o Koatiju je bogata z informacijami, ki pa jih avtor servira prijazno in dogajanje ves čas poteka v dobrem vzdušju, saj je »ples strup za žalost«.

Knjiga ponuja bogato vsebino otrokom in staršem. Zgodba in ilustracije so za starše izvrstna priložnost in pripomoček, s katerim lahko otroku marsikaj pojasnijo. Nudi jim priložnost za kakovostno komunikacijo z otrokom in širjenje obzorja. 

Koati Mala Šminka je knjiga, ki deluje dvosmerno. Ima vse elemente dobrega didaktičnega pripomočka.

No, pa še sami se bodo česa naučili, če ne drugega, bodo najbrž morali otroku pokazati katerega od plesnih gibov ali korakov.

In morda je to tudi zanje priložnost za uvid, da življenje ni le pehanje za dobrinami. 

Kajti, morda je najbolj pravljično v Koatijevi zgodbi prav to, da je življenje lahko lahkotno in veselo, če se tako odločiš.

Zgodba je vsekakor poučna tudi za odrasle in njena sporočilnost sede v današnji čas kot dež na sušno polje.


November 2016, Mojca Zelenko


Če želite knjigo naročiti kliknite na povezavo Koati Mala Šminka, ali na FB stran.