Uvod, avtor: Mateja Marin, 23. 9. 2014;

objavljeno: 19. sep. 2014, 05:03 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 4. mar. 2015, 22:32 ]
Uvod

  Ko sem pred desetimi leti v roke slučajno dobila knjigo Marije Treben Zdravje iz božje lekarne, se mi je pogled na zdravje obrnil. Takrat sem začela po travnikih letati z ogromno košaro in še večjim priročnikom o zdravilnih rastlinah. Nabrala in preizkusila sem vse živo, zdravilno in tisto, kar je bilo podobno zdravilnemu – verjetno nič strupenega, ker sem še vedno tukaj. Kasneje sem hodila na tečaj za Poznavalca zdravilnih rastlin in prebrala na desetine knjig. Sedaj opažam, da ne potrebujemo stotine različnih pripravkov, ampak samo nekaj najnujnejših in da naravno zdravljenje ne obsega samo zelišč, ampak tudi druge tehnike. Zato bom v tej rubriki pisala o zeliščih in boleznih, ki so značilna za določen čas, zdravljenje z vodo, zdravljenje z dihanjem, razstrupljanje, zdravljenje z glino, zdravljenje s hrano, o bazični prehrani, kandidi, naravni kozmetiki itd. Upam, da boste kaj uporabnega izvedeli, se česa novega naučili in kakšno težavo premagali brez sintetičnih zdravil. 

Začnemo s koprivo. Mojo prvo in najljubšo zdravilno rastlino. (Opozorila pa bi vas rada, da ne dajem diagnoz in pri vsaki bolezni se prej posvetujte z zdravnikom. Zdravilne rastline lahko delujejo tudi kontradiktorno na določena zdravila, zato je potrebna previdnost. Jaz dajem samo nasvete, ki so pomagali meni oziroma mojim bližnjim in ne odgovarjam za morebitne težave, ki bi nastali pri uporabi zdravilnih rastlin.)

Danes koprivo mečemo z vrtov kot plevel, včasih pa so vedeli, kako zdrava je ta rastlina in katere težave lahko odpravi. Marija Treben v svoji knjigi piše: Če bi človeštvo vedelo, da sodi kopriva med najbolj zdravilne rastline, kar jih imamo, bi pridelovali samo koprive. Na žalost ve to le malo ljudi. No sama vem, zato že vrsto let uživamo čaj iz kopriv. Le-tega pripravimo tako, da sveže oz. posušene liste prelijemo z vrelo vodo. Letošnje leto sem iz kopriv naredila tudi tinkturo (s koprivami napolnimo kozarec – jaz sem napolnila kozarec iz porabljenega medu – prelijemo z domačim sadjevcem oz. kakšnim drugim alkoholom in pustimo stati 3 tedne ali več, jemljemo po 20 kapljic 3x na dan), saj smo se čajev že kar malo naveličali, tinkturo pa samo nakapljamo v kozarec vode in to je to. Zelo zdravilna pa je tudi spomladanska očiščevalna kura, ko po žličkah pijemo sveže iztisnjen sok mladih kopriv. Seveda lahko iz kopriv pripravimo tudi prilogo h krompirju namesto špinače in še bi se kaj našlo. Kopriva čisti kri in spodbuja njeno tvorbo, ima dober vpliv na delovanje trebušne slinavke, znižuje sladkor v krvi, zdravi obolenja sečil in zastajanje blata ter urina in je odlična za čiščenje telesa. Pomaga tudi proti prhljaju, če si s prevretkom (prej ga ohladimo!) splahnemo lase in lasišče po umivanju. V naslednjem članku boste spoznali trpotec, regrat in rman, še tri zdravilne rastline, ki jih najdemo vsepovsod in skupaj tvorijo izjemno čistilno mešanico KRRT, ki jo je uporabljal že pater Simon Ašič. 

Mateja Marin

Fotografija: osebni arhiv avtorice, 2014