MENU‎ > ‎Natečaj‎ > ‎Objave - Natečaj‎ > ‎

Podelitev nagrad za kratko zgodbo

objavljeno: 4. dec. 2018, 01:53 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 4. dec. 2018, 22:15 ]
Podelitev nagrad: Natečaj za kratko zgodbo
na temo "Pristanišče"

V Kulturnem društvu VNL smo pripravili svečano podelitev nagrad in pester kulturni program. Dogodek je povezovala Nika Korsič, predsednica KD VNL in članica strokovne žirije.

Predsednik žirije Iztok Geister (Zavod za favnistiko Koper) je v sklepni besedi obrazložil naš izbor treh najboljših kratkih zgodb. Za kulturni program je poskrbela Erika Gregorič, članica KD VNL, ki je prebrala vse tri najboljše zgodbe ter članici LKD Mari o net.te: Martina Ljubič s kamišibajem Marta in Rdeča raketa - pesem Srečka Kosovela ter Aljoša Križ z ljudsko pripovedjo Okostnjakinja.

Predstavitev je potekala v prijetnem in sproščenem vzdušju in se je zavlekla do poznih večernih ur. Pogrešali smo več udeležencev natečaja, vendar smo se potolažili s tem, da je bila velika večina sodelujočih iz širne Slovenije in jim je pot v Izolo morebiti predstavljala nekakšno breme.




Počasi se nas je le nekaj zbralo. Akademskih deset minut zamude se je zavleklo v pol ure.


Predsednica KD VNL je otvorila kulturno prireditev. V uvodni besedi je med drugim povedala, da smo prejeli 22 zgodb in da je bil natečaj anonimen, ter da smo ga razpisali julija ter zaključili konec oktobra letos.


Iztok nam je podal sklepno besedo in jo zaključil z mislijo: "V celoti gledano v prenekaterih zgodbah ni manjkalo trivialnosti, skorajda preveč je bilo literarnih puhlic in precej premalo izvirnih domislic. Prevladoval je novinarski jezik, kot da se izborna leposlovna beseda sramuje svojega poslanstva. Zato pa potrebujemo še več takšnih priložnosti, kot so literarni natečaji."


Sledil je kamišibaj Martine Ljubič, vsestranske umetnice in ilustratorke, ki nam je predstavila zgodbo Marta - zgodbo je napisala Patricija Peršolja. Žal se na fotografiji, zaradi močne svetlobe, ne vidi čudovite ilustracije.



Nato je na vrsto le prišel težko pričakovani trenutek - razglasitev zmagovalcev in odpiranje kuvert, podeljevanje priznanj ...



Erika Gregorič, članica storkovne žirije, ilustratorka in ljubiteljska pisateljica, je nagrajene zgodbe prebrala. Obiskovalci so zavzeto prisluhnili zanimivim zgodbam.


Aljoša Križ, prav tako vsestranska umetnica in strastna lutkarica, se je zelo vživela v pripovedovanje zgodbe Okostnjakinja. Vzdušje je bilo zares napeto.


Martina Ljubič nam je uprizorila še kamišibaj poezijo Srečka Kosovela, Rdeča raketa.



Sledila je zdravica nagrajencem, KD VNL in LKD Mari o net.te in Zavodu za favnistiko Koper in seveda Luki Koper, ki je omogočila, da smo natečaj izvedli.


Monika Bukovec, udeleženka natečaja, je rade volje prebrala svojo zgodbo "Navaden dan v pristanišču". Med njenim branjem smo si še sami zaželeli, da bi bili v vlogi glavnega junaka, saj je le-ta zadel sedmico na loteriji!


Prijetno in sproščeno pomenkovanje in odpiranje preostalih kuvert - sedaj so bile vse strasti in radovednosti potešene: na natečaju so sodelovali pisci iz vseh krajev v Sloveniji, kar nas res veseli in daje zagona za naprej. Na veliko presenečenje se je natečaja udeležil zgolj en pisec iz Obale.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim na natečaju in jim želimo še veliko ustvarjalnih trenutkov in da bi vedno našli prave besede.
Zahvaljujemo se Luki Koper, saj nam je omogočila izvedbo natečaja tako, da nas je finančno podprla. Zahvaljujemo se tudi LKD Mari o net.te, za podporo, prostor, v katerem smo imeli prireditev, pa tudi za pripravo kulturnega programa. Zahvale gredo tudi Zavodu za Favnistiko Koper, prav tako za podporo in pomoč pri izboru najboljših zgodb.


Vidimo se naslednje leto, v čimvečjem številu!


*Več o nagrajencih si lahko preberete TU. Nagrajene kratke zgodbe bomo objavlili v naslednjih dneh.


Besedilo: KD VNL
Fotografije: arhiv KD VNL