MENU‎ > ‎Odklenjene misli‎ > ‎Objave-Odklenjene misli‎ > ‎

Razmislek: Kaj je za nas dobro življenje?, napisala: Vanja Čibej

objavljeno: 3. apr. 2020, 01:39 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 3. apr. 2020, 02:34 ]
Pred nekaj leti sem redno poslušala predavanja dr. Tončija A. Kuzmića, znotraj projekta Likej, organiziran preko Društva prijateljev zmernega napredka, ustanovljeno leta 1990 in ki mu predseduje Marko Brecelj. 

Imeli smo tudi svojo spletno stran, ki pa je ugasnila, ne vem, zakaj, verjetno zaradi pomanjkanja sredstev. Škoda, tam je bilo veliko dobrih prispevkov in tudi filmi predavanj, že omenjenega T. Kuzmića, V. Jalušič in veliko drugih gostujočih profesorjev ter študentov filozofije. 

Na eni izmed bralnih vaj, ko smo čitali Aristotelovo Politiko, smo se precej časa zaustavili pri vsebini, ki obravnava "dobro življenje". 


Saj res: Kaj pa je za vas kot posameznika DOBRO ŽIVLJENJE?
(čisto vsak se lahko o tem vpraša, ne glede na to, da ne bere Aristotela)

in potem se vprašajte: 

Kakšna bi bila najboljša ustavna ureditev, ki bi nam v danih razmerah prinesla najboljši način življenja in srečnosti?

in potem:

Kako doseči soglasje?


"Likej je bila drugačna, nova mišljenjska kontra-izobraževalna in kontra-šolska oblika delovanja, ki sloni na Aristotelu in njegovem posebnem, od vseh drugih različnem, »peripatetičnem« mišljenju, razsojanju in delovanju. Bistvo Likeja je v tem, da je – rečeno v približku – kontra-šola in da se zapodi v samo osrčje šolstva, ki temelji na ideji znanja, napredovanja, nadvse pa infantilizacije, pootročenja."*


Danes Likej še deluje pod okriljem Filozofske fakultete UL. 

Fotografija: med zimo in pomladjo ... Lidija Polak


 Napisala: Vanja Čibej